Sokat beszélgettünk már a különböző pénzügyi és morális kérdésekről, szeretnénk egy kicsit a konkrétumok irányába elmozdulni. Egy listával kezdeném, de ahhoz, hogy használható információt tudjon adni ez a blog, ti is kelletek.

A mai posztban megpróbálom megnézni, melyek Európa legdrágább városai, de ez tulajdonképpen csak egy felvezetés lesz.

Elég sok lista van, amely különböző tényezők és árak alapján próbál valamiféle rangsort felállítani, én a Mercer Human Resource Consulting, az Economist Intelligence Unit és az ECA International közös listáját választottam.

Ezek sok tényezőt hasonlítanak össze és kifejezetten a külföldiek szemszögéből vizsgálják a megélhetési költségeket. Így aztán figyelembe vesznek olyasmit is, mint az adott valuta értéke, a fogyasztó bizalom, a befektetések, kamatok mértéke, lakhatási költségek, stb.

214 város

Fontos, hogy mivel külföldieknek szól a lista, ezért sok olyan tételt (államilag támogatott egészségügy, oktatás, lakhatás, esetleges adózási különbségek, stb.) nem vesz figyelembe, ami elsősorban a bennszülötteknek jár (nyilván itt az Európai Unió kicsit bekavarhat).

A felmérésben 214 város 200 adatát hasonlítják össze, lakhatási költségeket, tömegközlekedést, élelmiszerárakat, ruházkodást, háztartási költségeket és a szórakozást.

A lista alapja (azaz a 100 százalék) New York, minden eltérést ehhez mérnek. Éppen ezért nyilván sokat nyom a latban a helyi valuta dollárhoz viszonyított értéke is.

Az európai városok helyezése a listán: Moszkva (4.), Genf (5.), Zürich (7.), Oslo (15.), Bern (16.), Koppenhága (17.), London (18.), Milánó (25.), Párizs (27.), Szentpétervár (29.), Róma (34.), Bécs (36.), Stockholm (39.), Helsinki (42.), Prága (47.), Amszterdam (50.), Aberdeen (144.), Glasgow (148.), Birmingham (150.), Belfast (178.)

Csináljunk saját listát!

Amit én szeretnék, az egy saját lista, amit közösen állítanánk össze, és ami talán (a saját tapasztalatok miatt) többet elárulna nekünk a költségekről. Összeállítottam egy listát, amihez szívesen veszek további tételeket (ha esetleg kifelejtettem volna valami fontosat). Arra kérném azokat, akik külföldön élnek, hogy akár itt, kommentben, akár e-mailben a hataratkelo@hotmail.com címre, akár a Határátkelő Facebook-oldalára küldjék el ezt a kis listát kitöltve.

Egyfelől érdekes lesz összehasonlítani az adatokat és a tapasztalatokat, másfelől sokat segíthet azoknak, akik tervezgetik az indulást. Értelemszerűen jó lenne, ha nem csak az összegek szerepelnének, hanem esetleg egy-két mondat is, például rögtön a lakhatási költségeknél: mekkora az a lakás vagy ház, stb.

Íme, a lista:

Lakhatási költségek (albérlet, lakás- vagy házbérlés):

Tömegközlekedés díja (sima jegy, heti- és havibérlet):

Élelmiszerárak (havonta mennyit költesz, hány személyre):

Egészségügy (pl. háziorvos, ambulancia, fogorvos, stb. ha kell érte fizetni):

Oktatás (ha kell érte fizetni):

Benzin (95-ös és dízel / liter):

Közüzemi számlák (gáz, víz, csatornadíj):

Egyéb számlák (internet, tévé, mobiltelefon):

Egy középkategóriájú étteremben vacsora (két személyre):

Egy középkategóriájú pubban egy korsó sör és kávé ára:

Hirtelen ennyi jutott az eszembe, de szívesen várom a javaslatokat (csak azt is vegyétek figyelembe, hogy ne legyen túl hosszú a lista!).