Ahhoz képest, hogy milyen közel van az ország és Bécs, és mennyien próbálkoznak szerencsével az osztrák fővárosban, elég kevés írás született még nyugati szomszédunkról. Így kezdődik az a levél, amit Nórától kaptam, és mivel nem tudok mást tenni, mint egyetérteni vele, most részben pótoljuk a hiányosságot. Jöjjön tehát Bécs, és a megélhetés nagy kérdései.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Nézzük, milyen is itt az élet és megélhetés, nehogy azt higgye mindenki, hogy itt sokkal könnyebb boldogulni. Keresni lehet többet persze, de a kiadások, főleg albérlet tekintetében az otthoni többszörösét teszik ki.

Az árakat tekintve azokat tudom írni, amiket én ismerek és mi költünk, vegyünk tehát alapnak egy 2 gyermekes (kicsik) családot, 3 szobás 5. kerületi kis kertrészes lakással. A lakásbérlet majdnem 1000 eurót tesz ki havonta rezsi nélkül (a pontosság kedvéért 967 euró). Vannak persze olcsóbbak külső kerületekben, és vannak drágábbak is persze a belvárosban, illetve olyan kerületekben, ami a pesti 12. és társainak felel meg, zöldövezet, régi villanegyedek stb.

A kaució bizony 3 havi, amit rögtön le is kell tenni, ill. utalni az első havi bérleti díjjal a bérlet kezdetekor. Mivel előtte mi még nem dolgoztunk Ausztriában,ezért a próbaidő lejártáig az ügynökség még 3 havi kauciót elkért, amit amikor a szerződés határozatlan idejű lett, beszámoltak a következő 3 hónapba.

Megtehetik, a törvény szerint max. 6 havi kaució kérhető, az átlag 3 azért,de az is szép kis summa indulásnak. Annyiban rendesek, hogy a náluk lévő bankban lekötött kaució utáni kamatot neked gyűjtik, nem ők nyúlják le.

Rezsi: áram, víz, fűtés, garázs...

Ha a lakás megvan, akkor jöhet a havi rezsi: átalányt fizetünk áramra: 6,24 havonta (Wien Energie), vízre és fűtésre (ISTA) 43,05. GIS (rádió és tv adója, ha van készüléked amit akár el is titkolhatsz, de ellenőrizhetik és köteles vagy beengedni őket) 23,06.

Ehhez jön még a garázsbérlés, ami kocsira 112 euró, motorra 33/hó. Lehet olcsóbban is találni, a házunkban 90 euró, de nincs hely, mivel a kerület fizetős minden nap 9-22 óra között, hétvégén nem. Lehet az önkormányzatnál igényelni lakhelyhez kapcsolódóan utcai ingyenes parkolást, azt hiszem 163 euró/év. A UPC-nél net és tv-csomag 34,90.

Nekünk van még kiegészítő biztosítás is a MUKI-nál a családra a TB mellé havi 16,21-ért. A kocsi adója és biztosítása, amennyiben osztrák rendszámot használsz – hiszen elvileg azt kellene, ha itt van állandó lakcímed - 94 euró. A havi adó mindenkinek 47 euró, a biztosítás függ a bonus malus besorolástól, ez otthoni B1-es szint. Amúgy a kezdő szint 105 euró, szóval nagy kedvezmények nincsenek, 0-9 között van szint itt. Nem kis utánajárás volt, hogy az otthoni szint minek felel meg itt. A saját biztosító, ami otthoni és itteni is, tehát egy cég, nem tudta elsőre megmondani.

A bankszámla kezelési költsége havi 5 euró, kivétnél és netes tranzakcióknál nincs költség. Ehhez természetesen jön még az élelmiszer, tankolás, pelenka nekünk, bár őszintén szólva azt otthon szoktuk megvenni giga-csomagban, mert itt drágább. Ahogy a hús is, ha éppen nem akciós, de akció mindig mindenhol van, egymással versengenek az áruházak, szóval összességében szerintem nem költünk többet itt,mint otthon költenénk, kis odafigyeléssel még spórolhat is az ember.

Ruhát szintén olcsóbban vehet az ember, ha megvárja a nagy leárazásokat, mert itt nem teszik el a maradékot azzal, hogy majd jövő nyáron is kitesszük, hanem addig árazzák le, amíg el nem fogy, gyerekpólókat pl. nyár végén 1 euróért már lehet venni a C&A-ban.

Ami plusz költség még a gyerekeknek az oltás, ami nem tartozik a kötelezőkbe: ez 1 éves kor alatt lehet 3*89 euró, illetve influenza ellen okt-jan között 2*34 euró. 1-2 életév között már több ilyen oltás van, amelyek 28 (influenza) és 80 (bárányhimlő) euró közé esnek árkategóriában, 8 alkalommal lehet választani ezeket a plusz oltásokat. Mondjuk éppen januárban voltunk a 89 eurós prevenaron és az állam most akarja ingyenessé tenni, lehet márciusban már az lesz, ezt ecsetelte a doktor bácsi.

Útlevél illetve magyar anyakönyvi kivonat igénylése 84 euró volt a konzuli hivatalban. Amennyiben 3 hónapnál tovább itt akarsz élni, akkor a Magistraton be kell vándorolnod, ami szintén pénzbe kerül. A férjemnek 29,30 volt, nekem 36,50.

A bevételi oldalon a családi pótlék az első gyerekre 163 euró, a másodikra 175 euró.

Élelmiszer és egyéb költségekről nem írnék most, hiszen az ember az interneten beírja bármelyik osztrák áruházlánc nevét, átlapozza a heti reklámújságot, és pontos képet kap az árakról.

Tömegközlekedés, belépők

Tömegközlekedést tekintve az éves bécsi bérlet 449-től váltható, havi 49,50 euró, heti 14 euró. Egy vonaljegy 1,80 euró, a járművön megvéve 2,20. Kevés tapasztalatom szerint elég sűrűn járnak, tiszták, kulturáltan lehet közlekedni,de tömeg itt is akad, mint Pesten. Az árak a zónák szerint változhatnak.

Strand és uszodabelépők felnőtteknek 4,70, délután 13 óra után 3,70. 14 éves korig 1,60 illetve 6 éves kor alatt ingyenes.

A schönbrunni állatkertbe a belépő felnőtteknek 14, fiataloknak 6 euró, 6 éves korig ingyenes, de váltható éves kártya, ami 35 euró és bármennyi látogatásra érvényes a váltás napjától számítva egy évig.

A múzeumokba a felnőtt belépők átlagosan 7-10 eurónál kezdődnek, pl. Schönbrunn, Naturhistorisches Museum, bár ez utóbbiba is van éves jegy 27 euróért. Aki sokat szeret ilyen helyekre menni, annak mindenképpen érdemes az éves jegyekbe beruházni, hiszen sokkal olcsóbbak úgy, ami nagyon szimpatikus.

Ami még biztos, hogy szolgáltatások, mint fodrász, manikűr és társai szintén jóval borsosabbak, mint otthon, így ezekért érdemes akár csak Sopronba átmenni. Itt egy sima férfi rövid haj nyírása átlag 10 euró, Sopronban mindez a belvárosban 1100 forint.

A közelség előny

Az ország nagy előnye, hogy közel van Magyarországhoz, így ha nem jön be, viszonylag könnyen haza lehet menni, akár bátrabbak stoppal is, de a buszjegy is 19 euró innen egy útra hazafelé. A MÁV-nál pedig vannak bécsi kirándulójegyek ill. kedvezményes jegyek 13 (egy út) - 25 euróért (retúr).

Bár nagy meglepetésemre vannak azért olyanok is, a konzulátuson találkoztunk éppen vele, aki jelentette, hogy őt ide kihozták melóra, befizetett 200 eurót, kétkezi segédmunkás, és eltűnt a közvetítő, most mit csináljon, neki nincs pénze. Ilyen esettel Hágában is találkoztunk, amikor ott csináltattunk útlevelet, nem győzök csodálkozni felnőtt emberek naivitásán, akiket így át lehet vágni.

Nagy kérdés, hogy ez a fiatalember mit várt a követségtől, pénzt nem tudnak adni, mondták, telefonáljanak haza, valaki kijön érte. Erre ő, hogy neki nincs senki, akit felhívhatnának, nincs senkije és semmije, de nem akar hazamenni!! Kapott hajléktalanszálló címeket, ennyi. De tényleg ez volt a terve?

Leginkább azt tudom javasolni annak, akinek nincs elég pénze arra, hogy külföldön várja ki a munkalehetőséget, hogy csak akkor induljon neki, ha van aláírt munkaszerződése, volt kint a munkáltatónál megnézni, tényleg valós, létezik, megismerkedett a főnökkel...

Nem tudom, az ilyen emberek miféle segítséget várnak, illetve ilyenkor jön, hogy akaszkodjunk rá a kinti magyarokra, jaj ki tud állást nekem és pár napra meghúzhatom-e magam nálatok? Hát biztos, hogy én vagyok a bunkó és nem összetartó, nem hazafi, de NEM! Mi sem így indultunk neki, ez már a pofátlanság netovábbja. És akkor erre mondják, hogy a magyarok külföldön sem tartanak össze, csak fúrják egymást.

Rengeteg a külföldi

Ami megdöbbentő az itteni életben, hogy mennyi külföldi van, sokkal több, mint 5-10 éve, leginkább törökök, de nagyon sok a magyar (majdnem minden boltban akad egy magyar eladó pl., ezt tapasztaltam), szerb, lengyel is. Szinte alig találkozom igazi osztrákokkal, akiknek mondjuk nem a nagyszülei vándoroltak be ide, hanem már mondjuk 5 generációra visszamenőleg is itt éltek.

Mintha egy nagy nemzetközi kavalkád élne itt, de békésen egymás mellett. Van, akinek ez bejön, van, aki nem erre számít, amikor ide érkezik, pláne ha a gyerekei mennek oviba, suliba és a fél csoport fejkendőt visel (vagy nem, de akkor is török...). Előny-e vagy hátrány, nem tudom, nekünk negatív tapasztalataink nincsenek az itt élő különböző nációkkal kapcsolatban.

Remélem, kicsit segítettem képet nyerni arról, hogy mennyibe kerül is itt az élet, ha az ember nem nagy lábon, de normális körülmények között akar élni. Értsd ezalatt, hogy legyen saját lakásod bérelni, akár csak egy garzon, ne többedmagaddal versengj hol a WC-ért, hol a fürdőszobáért vagy a konyháért.

Elmehess kirándulni is, nyerj betekintést az itteni császári város letűnt, de még ma is érezhető világába, illetve akár szórakozz is, mozi, színház, strand stb. Természetesen Ausztriát tekintve Bécs biztos a legdrágább, vidéki tapasztalataim nincsenek, ezt vegyétek figyelembe. De valószínűleg állást is itt a legkönnyebb találni.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Anglia nyitottan, lélekkel

Hogyan készüljünk fel Angliára?

Aki itt nem találja fel magát, az sehol!

Durva francia kasztrendszer és multikulti

A fél életem levittem a kuka mellé

A hely maga volt a pokol

Így lettünk modern kalandozó magyarok

Azonnal elkezdtem beilleszkedni

Gyerekrablások, kutyahús – és mégis csodálatos

A szerelem sokszor nem elég

Amikor már ép ésszel nem lehet felfogni

A pokolból a mennybe

A kiköltözés visszalépés?