Pesszimistának látja és mosolyra hívja Magyarországot mai szerzőnk. Emese már nem először jelentkezik Ausztriából, ma egyebek mellett arról lesz szó, hogy lehet udvariasan, a másikat megbecsülve is élni.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

Az az alapvető baj, hogy a magyar nemzet túlságosan pesszimista. Ez nem csoda, hiszen hosszú évszázadokig elnyomtak bennünket, azt kellett csinálnunk, amit mások diktáltak (ez ma is így van).

Aki lázadni mert, likvidálták és ma is félelemben tarják a népet azzal, hogy teljesen kihasználják a dolgozókat. Jóval többet dolgozol az előírtnál éhbérért, de szólni nem mersz, mert félted az állásod, a családod, ha nem tudsz nekik enni adni...

Félünk kiállni a jogainkért és ezért is vagyunk megkeseredettek! Higgyétek el, más országokban is vannak problémák, néhol sokkal súlyosabbak mint nálunk. Tudom, ez senkit nem vigasztal, de például Németország is belátta már, hogy befaragott az EU-val. Sorban mennek csődbe az országok a kapzsi bankárok áldozataivá válva.

Mitől más Ausztria?

Elsősorban pezsgő és színes kulturális élete van, ami kihat Bécs fejlődésére is. A turistákat megbecsülik, nem próbálják meg őket alapból lehúzni. Az esztendő minden évszakában vannak nagyon jó és kiemelkedő programok, családiak is.

Az emberek nem restek fölkerekedni a családdal és ellátogatni múzeumokba, vagy csak egy jót sétálni. Bécs színes forgataga mellett Eisenstadt sem elhanyagolható, nem csak az Esterházy-kastély nevezetes, vannak egyéb érdekességek is.

Salzburg, egyik kedvenc városom, tavasztól késő őszig kínál változatos programokat. Rendkívül sok a turista és az emberek nagyon kedvesek, mosolygósak. Amikor beköszönt a jobb idő, a fiatalok a parkokban, vagy a hídon földre ülve zenélnek és beszélgetnek.

Udvariasak

Ami furcsa volt először, hogy általában mindenki köszön, az üzletekben előre köszönnek neked, megköszönik a vásárlást. Mondjuk mindent megköszönnek és nem morcosak állandóan, ehhez viszont neked is kicsit kedvesebbnek kell lenned.

Ha szaladsz a villamoshoz vagy a buszhoz, nem csukják be az orrod előtt az ajtót és nem kárörvendő senki. Az üzletben ha csak kenyeret vagy tejet veszel, előre engednek, mert az az 1 perc, amit elveszít az idejéből, nem teszi boldogtalanná.

Én is előreengedem a kismamákat is és a kisgyerekeseket is, és nem csinálok belőle problémát, hogy kicsit később kerülök sorra a pénztárnál. A közlekedésben általában előzékenyek, de faragatlanokkal itt is lehet találkozni, megjegyzem nem a tősgyökeresek az erőszakosan közlekedők.

A család, ahol dolgozom, megtehetné, hogy vásároljon méregdrága cuccokat, de inkább elmennek kirándulni, megismerni más országokat és embereket. Kapcsolatokat építeni sokkal fontosabb, mint bámulni egyedül, bepunnyadva a csodálatos új TV-t. Ha beköszönt a jó idő, akkor a családok fölkerekednek és a barátokkal együtt kirándulnak egy jót.

Alapjában a nők itt elég lusták főzni, a legtöbb család hét közben is étteremben eszik. Én mindennap főzök, mert nem szeretem a műkajákat, elég kevés étterem van, ahol tudom mit tesznek az asztalra.

Nagyobb hangsúly a kismamákon

A törvények is mások, itt a kismamákat segítik a munkába való visszaállásban és a gyerekekre is nagyobb hangsúlyt fektetnek. Sajnos itt is egyre kevesebb a munka, mert az ázsiai olcsó tömegcikk itt is kezd elterjedni, igaz nem olyan mértékben mint otthon.

Amit negatívumnak tartok, hogy válás után a férfiakat szó szerint kizsigerelik. Szinte kisemmizik őket. Mostanában itt is divat a házasság előtti szerződés, de ez nem menti föl a rengeteg fizetnivaló alól. Az addig rendben, hogy a közösen megszerzett ingatlanból kifizeti az asszonyt, egyebek, illetve a perköltségeket is neki kell állnia. Az is rendben, hogy kisgyerekes anyának a gyermektartáson kívül fizet asszonytartást. No de egy idős nőnek, aki dolgozik és felnőtt gyerekei vannak, minek kell?

Igen, minden hónapban a férfi keresetétől függően 200-800 eurót kell fizetni a volt asszonynak, amíg valamelyik fél meg nem hal. Tehát ebből a szempontból a magyar férfiak örülhetnek.

Ezen kívül a szabálysértőket rendkívül keményen büntetik, többek között a szemetelést is. Itt sok a virág, a házak előtti kiskertekben is, ahol nem védi őket kerítés. Ennek ellenére senki nem tépkedi le, vagy tiporja össze.

Legyünk mások!

Próbáljunk meg változtatni kicsit életfelfogásunkon, gondolkodjunk kicsit pozitívabban! A kedvesség, a mosoly ingyen van, és ha belülről fakad, csodákra képes!

A mosoly egyfajta gyógyító erő, amely a beteg vagy depressziós embert is meg tudja gyógyítani, ha szívből jövő! Kezdjünk új életet, mosolyogjunk többet, még ha nehéz is a helyzetünk. Magyarország, mosolyra föl!”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Visszatérnek a tehetséges magyarok?

Belefásultam, összepakoltam

Nem vagyok kormánymegbízott, csak szeretem a hazám

Utána kezdődött a rémálom

Ott álltam két semmit sem érő diplomával

Hogyan (és hogyan NE) keressünk állást Ausztriában?

Luxemburg, te drága!

Élet a világ tetején

Segítség! Merre induljunk?

A szobalány és a recepciós: egy nap a hotelben

Összecsomagoltuk az életünket

Maguk sem tudják, mire vállalkoztak

Gatyában és papucsban Madridban