Újabb írást küldött Ausztriából Emese, aki ezúttal az árakról számol be, aminek nyilván örülnek majd azok, akik a konkrétumokról szeretnek olvasni, de remélem, a többieknek is érdekes lesz, például nem árt tudni, mit kell intézni, mielőtt az ember belevágna!

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

Valamelyik posztban felmerültek a német-német nyelvi különbségek. Tirolban például teljesen más dialektust beszélnek. Ehhez még csak annyit tennék hozzá, hogy a párom lánya és a Svájcban élő unokatestvére hiába beszélnek elvileg mindketten németül, annyira nem értik egymást, hogy angolul beszélgetnek. A párom is azért tudott nekem segíteni, mert sportolóként bejárta a fél világot, és beszéli a német németet és tud angolul is.

Mi kell a munkavállaláshoz?

Rátérve írásom lényegére, szeretnék pár tanácsot adni azoknak, akik Ausztriában szeretnének dolgozni és letelepedni. Ha valaki már tudja, milyen munkát szeretne vállalni, és fölvette a kapcsolatot a munkaadójával, akkor hivatalos fordítást kell készíttetni a születési anyakönyvi kivonatról, a bizonyítványokról (szakmunkás, diploma, stb.), kell erkölcsi bizonyítvány és egy orvosi igazolás arról, hogy nincsen fertőző betegségünk.

Ha mindez megvan és biztosnak tűnik a munka is, jó, ha a költözés előtt megpróbálunk albérletet szerezni, nehogy később a lakás hiánya álljon a munkavállalás útjába. Kivéve ha idősgondozóként vagy a szállodaiparban helyezkedik el, ezekben az esetekben a szállás ugye általában adott.

Figyelem! A munkaadóval kötött szerződést figyelmesen át kell olvasni, ne engedjük, hogy siettessenek és csak azután írjuk alá, ha biztosak vagyunk benne, hogy mindent megértettünk!

Amikor minden (a munkavállalási engedély is) megvan, akkor be kell jelentkezni az adott hely polgármesteri hivatalánál és az orvosnál, ahol egy úgynevezett ecard-ot kapsz, ezzel vagy jogosult az egészségügyi ellátásra, illetve ezzel igazolod, hogy hivatalosan dolgozol.

Hogyan találjunk albérletet?

Albérletet interneten vagy itteni újsághirdetés útján lehet a leghatékonyabban keresni. Az árak változóak, általában 2-3 havi kauciót kérnek előre, de nem ritka a 6 hónap sem. Előfordulhat, hogy igazolást kérnek a munkaviszonyról.

Néhány példa albérleti díjra, ami attól is függ, hogy kisváros, nagyváros illetve kiemelt idegenforgalmi helyen vagyunk-e, illetve attól, hogy a lakás teljesen berendezett, vagy csak a beépített konyhabútor van benne.

Leoben 2 szobás 400-550 Euró plusz rezsi / hó

Graz 2 szobás 500-750 Euró plusz rezsi / hó

Salzburg 2 szobás 850-1100 Euró plusz rezsi / hó (lévén kiemelt idegenforgalmú város)

...és a rezsi

Vízdíj 1,10 / köbméter, plusz vízóradíj, évente 42 Euró. A csatornadíj 1 főre 105 Euró / év, a szemétdíj 1 főre 25 Euró / hó, a villany 0,24 Euró / KW.

A TV, internet, vonalas telefon 52-55 Euró / hó, plusz a mobilelőfizetés. Fodrász, kozmetikus, fogorvos nagyon drága, a határhoz közel lakók átjárnak Magyarországra, én akkor megyünk fodrászhoz, ha hazamegyünk, a páromét én nyírom.

Közlekedés

A parkolási díj természetesen változó, nagyságrendileg 2,50-4,10 Euró / óra. A benzin 1,45- 1,56 / liter, a gázolaj 1,40-1,47 / liter. Autópálya mellett nyilván drágább. Ha már autópálya: a matrica 1 évre 76 Euró.

Mivel mi nagyközségben élünk, ezért úgynevezett grund díjat is fizetni kell, ami 21-22 Euró / év.

Minimálbér

A minimálbér bruttó 1200-1300 Euró, ez nem adózik, de nyugdíjjárulékot és egészségügyi hozzájárulást fizetni kell, így kb. 900-1000 Euró nettó marad havonta. 14 havi juttatás jár, 1 teljes havi szabadságpénz, hogy a szabadságod ne a fizetésedből fizesd, illetve 1 teljes havi karácsonyi pénz az ajándékokra. Ez persze az állami cégeknél van így, a privátszférában (legyen az akár az általam közelebbről ismert idősgondozás) nem.

Élelmiszerárak

Húsok

Sertéshús 7-9 Euró/ kg, marhahús 10-16 Euró/ kg, pulykahús 7-9,5 Euró/ kg, csirkehús 5-7 Euró/ kg, sonka 6-30 Euró/ kg, virsli 8-12 Euró/ kg

Tejtermékek

Tej 0,89-1,10 Euró/ liter, tojás 1,50-2,90 Euró/ 10 darab, vaj 1,29-2 Euró/ 250 grammos, sajt 5-16 Euró/ kg, gyümölcsjoghurt 0,55-0,95/ 200 gramm

Egyebek

Cukor 1,35-1,60/ kg, kenyér boltban, 1,49-2,70/kg, péknél, 3,50-4 Euró/ kg. Jakobs kávé 14-16 Euró/ kg, Julius Meinl 12-13 Euró/ kg. Napraforgó olaj 1,39-3,20/liter, olívaolaj 6-7 Euró/liter, tökmagolaj 14-16 Euró/ liter.

Én hetente egyszer tartok nagybevásárlást, két főre a minimális költség élelemre 300-350 Euró/ hó, plusz rezsi, tankolás, egyebek. Mivel mi nem dohányzunk és alkoholt is csak kivételes alkalmakkor fogyasztunk, ezek árairól keveset tudok.

A legfontosabb tanácsom mégis az lenne: pénz nélkül nem lehet nekiindulni a nagyvilágnak, be kell fektetni a költségekbe és csak azután elindulni, amikor már minden biztos!”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Az álmomat követtem

Élet a kazahsztáni olajmezőkön

Itt szabadnak érzem magam

Minél több lehetőséget teremteni

A rabszolgák, a félistenek és a többiek

Én is tervezem az elmenetelt

Túlélni Svájcban

Végre megtaláltam a számításaimat

A határátkelés otthon kezdődik

A mandilóntól a csokigyárig

Ez a tökéletes ország számomra

Kihasználás felsőfokon

A penge élén táncolunk