Megint ugrunk egy nagyot, egészen Floridáig, ahonnan Gabi küldött beszámolót. Bár ő is hangsúlyozza, én is megteszem: Amerika hatalmas ország, azaz fokozottan érvényes az, ami szinte mindenhol Európában is: ami igaz egy államban (vagy egy állam egyik felében), az nem feltétlenül igaz máshol is. Úgyhogy most irány egy kis napsütés: Florida!

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ahol még elérhetsz és ahová a személyes történeteket várom: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Mivel Amerikáról minimum 50-60 országfelelős kellene ahhoz, hogy teljesen le lehessen fedni, ezért én csak Florida egyik feléről írnék árakat. Jelenleg Cape Coralon, a Mexikói-öböl partján élek. Miami is Florida, de egészen mások az árak a túlparton.

Átlagban 10-15 dollár a fizikai dolgozók órabére, ez mondjuk feleljen meg maximum egy otthoni gimnáziumi végzettségnek. Ha egyetemet végeztél, akkor 40-60-100 dollár is lehet az órabéred. De én takarítónőként látom a világot innen. Honosítani az otthoni diplomát egyébként hosszadalmas és nehéz (és nem mellesleg drága is).

Albérletárak

Kisvárosban egy kétszobás condo 550-900 dollár, környéktől függően. Házat (mondjuk egy átlagos 3 hálószoba, 2 fürdőszoba, konyha, nappali, kétautós garázs) 700-1500 dollár.

Az átlagos lakások (condók), nem bútorozottak, de itt általában van benne fűtésre is alkalmas légkondi, konyhaszekrény, hűtő és elektromos tűzhely, mosó- és szárítógép (bár ez utóbbiak azért már a szerencsén is múlnak). Ha bútozott lakást keresünk, akkor az 1500 dollárnál kezdődik.

A bérlésnél 3 hónapnyi összeget kell letenni (első és utolsó hónap, valamint a kaució). Lehet bérelni közvetítőn keresztül és magánembertől egyaránt, utóbbi esetben érdemes vigyázni, mert szeretik nem visszaadni a kauciót, mindent kitalálnak (festés, takarítás, bármi), hogy ne kelljen fizetni.

A közvetítő ilyen szempontból korrektebb, ha minden tiszta és rendben van, akkor csekken visszafizetik, ami jár. Akárcsak Magyarországon, az utolsó hónapnyi bért itt sem adják vissza, hanem beszámítják.

Mindent a nevedre kell íratni, az áramszolgáltatónál például általában 150 dollár letétet kell fizetni, amit az éves fordulónál írnak le a számláról. A mi esetünkben három ember havi áramfogyasztása 110 dollár körül van (de nálunk folyamatosan állandó hőmérséklet van bent, így sokat megy a légkondi).

Vízfogyasztás

Ház esetében havi 50 dollár az alapdíj, erre jön még a használat (az kb. 45 dollár), persze csak ha nem locsolod a füvet. Lakások esetében a szemétdíjjal együtt benne van a bérleti díjban, így ezért nem kell külön fizetni.

Tv, internet, mobil

Hát ez aztán mindenhol más, nálunk körülbelül a 45 dollár / 90 csatorna és a 150 dollár / 400 csatorna (benne minden létező extra, mozicsatornák, stb.) a két véglet. Nincsen kötelező televíziós előfizetői díj (mint például Angliában), nekem például csak kábeles internetem van, ami 50 dollár havonta, ezen keresztül nézem a tévéműsorokat is. Érdekes, hogy van dial-upos internet is, ami ugyan szintén lehet korlátlan is 35 dollárért, de lassú. A mobilinternet 50 dollár.

A mobilért havi 30 dollárt fizetek (Metro vagy BOSST) korlátlan sms, hívás és internethasználat. A Verizon, ahol én vagyok, nem a legjobb minőség, de nekem megfelel.

Jó konfigurációjú, nekem megfelelő laptopot olyan 400 dollárért lehet kapni (4 GB memória, 500 GB hard drive), a 32 inches nem márkás tévé 250 dollár. Mobilok esetében előfizetés nélkül erős középkategóriás smartphone olyan 100 dollár (kétéves hűségnyilatkozattal ingyen adják).

Amerikában élni jó. Havi minimum 1300 dollárból már meg lehet élni egy egyedülállónak, ha család is van, akkor 2000 legkevesebb kell.

Ami az autókat illeti, a biztosítás átlagosan havi 70 dollár, de ez sok mindentől függ (okoztál-e balesetet, és a gyerekek számától is). Nekem két 24 év alatti gyerekkel (itt fiúknál 24, a lányoknál 22 év az a határ, amikor olcsóbb lesz a biztosítás) középkategóriásként négy kocsira havi 355 dollárt kell fizetnem.

A benzin gallonja (3,7 liter) most 3.35 dollár.

Drága egészségünk

Az egészségbiztosítás havi 700 dollár fejenként, nagyon drága, így nálunk nincs senkinek sem. Nekem a 12 év alatt egyszer kellett, akkor vérmérgezés miatt kaptam tetanuszt, az 1200 dollárba került. A párom egyszer fűrésszel elvágta az alkarját a kórház + röntgen + varrás 1500 dollárt ért. A varratokat kiszedtem én...

Az influenzaoltás (ami most aktuális, ugye) 25 dollár, az ambulancia első esetben 90 dollár (utána már csak 60 kivizsgálásonként), erre jön még rá az orvos díja, a receptdíj, a gyógyszer – egyszóval DRÁGA. Olcsóbb elővigyázatosnak lenni, mi például havi rendszerességgel járunk természetgyógyászhoz, alkalmanként 30 dollárért.

Ételárak

Az alapanyagok bolttól függően persze, de az otthonihoz képest olcsóak. Nagy tételben persze még olcsóbbak, de rengeteg a fagyasztott termék. Kétnaponta főzök, hetente egyszer étterembe megyünk (20 dollár fejenként).

A kenyér 3,85 dollár a magos barna. A tej gallonja 3,54 dollár. A lengyel boltban kapható magyar gyulai kolbász (6 dollár), mi több, az ünnepek idején bejglit is árul (rúdját 20 dollárért).

Mindent összevetve havi 800 dollár elmegy kajára három embernek.

Ruházkodás

Otthonról nézve nagyon olcsó, a márkaboltok outletjeiben főleg. Az otthoni ár felébe kerülnek így. Persze lehet vásárolni a WalMartban is, ott a nem márkás holmik 10 dollárnál kezdődnek.

Floridában nincsenek hiányszakmák, csak átmeneti emberhiány. Minden területen lehet tudni, kik uralkodnak. A takarítós munkák például mind az oroszok kezében vannak (7-10 dollár / óra), a mezőgazdaság és építőipar meg a mexikóiaké (17 dollár / óra).

A gyorsbüfék kínaiak, a pizzériák New York-i vagy chicagói amerikaiak, az orvosok indiaiak, a nővérek amerikaiak, miként a bolti eladók is. Nagyon sok idős amerikai ment vissza dolgozni, és nagyon sok a diákmunkás is. A multi gyorséttermekben 8 dolláros órabért fizetnek, de sok helyütt előny a spanyol nyelv, mert ők vannak többségben (sokszor a főnökök között is).

Egy tévhitet eloszlatnék: narancsszedőkre és hasonló mezőgazdasági munkákra nem érdemes gondolni sem nagyon, mert a mexikóiaké a terep, és gyorsan és jól dolgoznak. Nagyon összetartó, szorgalmas nép.

Ismerek olyat, ahol 13-man laknak egy szobában és pirítóson élnek, minden centet hazaküldenek, aztán ha megunták, hazamennek és jön az unokaöccs vagy más rokon pótolni őket. Sose fogynak el. Nem beszélnek angolul, és ezzel kivívják az itteniek utálatát.

Rengeteg mindent írhatnék még, ez inkább csak kis ízelítő volt, ráadásul még egyszer hangsúlyoznám, hogy minden állam más és más. Aki most akar jönni, az csak jöjjön – elmúltak azok az idők, amikor majd csak lesz valahogy alapon megoldódtak a gondok.

A magyar klubok tele vannak 56-osokkal, nem sok segítségre számíthat tőlük senki. A most érkező magyarokat meg csak az érdekli, hogy mit dolgozol, hol, mennyiért. Nem érdemes a bajt keresni...

Idővel mindenkinek kialakul a baráti köre, mindegy, amerikai vagy vagy magyar. Ha jól érzed magad, akkor megéri – ha nem, tégy ellene."

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc és Svédország. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá! Mostantól országonként rendezem a posztokat, illetve kiemelem az utolsó pár írást.

Megpróbáltatásaink – a lakáskeresés

A beilleszkedés kérdései

Muszáj volt eljönnöm

Málta és Dr. House

A félreismert ország

Svájcizmus

A bürokrácia miatt megyünk el

Nem adtam fel, az nekem nem megy

És akkor az országok szépen sorban (kattintásra elvisz arra az oldalra, ahol az összes vonatkozó írás olvasható):

Ausztrália

Ausztria

Brazília

Chile

Csehország

Dánia

Egyesült Államok

Egyesült Arab Emirátusok

Finnország

Franciaország

Hollandia

India

Izrael

Írország

Japán

Kína

Nagy-Britannia

Németország

Norvégia

Olaszország

Spanyolország

Svájc

Svédország

Új-Zéland