Ma Németországba látogatunk, és azok örülnek majd elsősorban, akik a konkrét költségeket szokták hiányolni. Hát most jól megkapják... A poszt ugyanis egy meglehetősen részletes beszámoló a müncheni megélhetési költségekről – a hozzászólásokban lehet kezdeni vitatkozni, hogy tényleg annyi-e az annyi...

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-onHa inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com)

1, Lakhatás, lakásbérlés

60 nm-es lakás, jó helyen (Schwabing) 600 euró/hó (közösköltség, víz beleértve). De ehhez elég nagy mázli kell, azt hiszem a 800 euró reálisabb.

Németországban a hosszabb távra kivett lakás tipikusan nemcsak bútorozatlan, hanem konyhafelszerelés sincsen benne. Ezt szó szerint kell érteni: a konyha tök üres, a vezetékek csonkjai lógnak ki a falból (tehát se tűzhely, se mosogató). A minimális konyhafelszerelés beszereléssel együtt 2500-3000 euró.

2, Tömegközlekedés

Sima jegy (átszállással, városhatáron belül): 2,40

hetijegy: 12,70

havijegy 46,40

Münchenen belül a kerékpár a legmegfelelőbb közlekedési eszköz. Hétvégi kirándulásra jó a Bayernticket, 29 euró max 5 embernek (nem kell feltétlenül egy családnak lenni), ami ugyan egész Bajorországra jó, de csak a Regionalbahn-ra.

3, Élelmiszerárak

Egy egyetemi menzán olyan 5-6 euróból jól lehet lakni, a diákok ebből még kb. 25 százalék kedvezményt kapnak. A heti ötnapos menzai ebéden kívül kb. 150-200 euró / fő / hó a koszt.

Tipikus árak a sarki boltban (valószínűleg egy városszéli nagy bevásárlóközpont valamivel olcsóbb):

Schwarzwaelder füstöltsonka: 1.89 euró/200g

Tejföl: 0.39 euró/2dl

Gyümölcsjoghurt: 0.29 euró/2dl

Gyümölcsös tejital (Buttermilch): 0.89 euró/5dl

100%-os narancslé (nem koncentrátum): 1.39 euró/l

Mozarella: 0.59 euró/200g

Keménysajt: 10-18 euró/kg (minőségtől függ)

Camember: 8 euró/kg

Őszibarack (szezonban): 1 euró/kg

Cseresznye (szezonban): 4 euró/kg

Eper (szezonban): 3 euró/kg

Paradicsom: 0.80 - 2.49 euró/kg (szezonban ill. télen)

Zöldpaprika (magyar!): 1.49 euró/500g (szezonban)

Mangó: 0.89 -1.29 euró/db

Milka csoki: 0.69 euró/100 g

Sör: 0.59-0.99 euró/5dl (plusz üvegbetét)

Áfonyalekvár: 1.39 euró/300g

Viszonylag drágák a pékségek (császárzsemle: 0.17-0.25 euró, croissant: 0.89-1.29 euró), de olcsón lehet félkész árukat kapni és sütőben 10 perc alatt frissre sütni (6 félkész zsemle 0.35 euró/300g).

A tőkehús drága, ez az egyetlen, amit igazából megéri Magyarországról hozni (marhahús esetében kétszeres a szorzó, csirkénél kisebb a különbség). A Budapest-München Railjet-en utaznak a hűtőtáskák...

4, Egészségügy

A magánbiztosításom felét a munkaadó állja, a másik felét én, ez 170 euró / hó, a fogorvosi biztosítás külön 20 euró / hó. Az orvosi számlát én fizetem, a biztosító utólag térít. A rendszer bonyolult, ugyanis az orvosok a privát biztosított betegeket előnyben részesítik, ugyanakkor magasabb szorzószámmal számolják el a díjakat (ez törvényes).

Viszonylag magas (4500 euró) fogorvosi számláimat kb. 85 százalékban fedezte a biztosító. Egyéb orvosi számláimat egyelőre nem nyújtottam be, mert bónuszrendszerük van, ha évekig nem nyújt be számlát valaki, akkor 3-4 havi díjat is elengednek. Én most évente 3 hónap díjat kapok vissza, tehát évi 500 euró alatt megéri nekem zsebből fizetni az orvosin viziteket. Egy sima vizit a körzeti orvosnál (influenza) 40 euró, teljes vérvizsgálat laborral 100 euró.

Valaki írta a blogon, hogy hacsak nem rövid ideig van itt az ember, akkor érdemesebb az állami biztosítást választani. Ez így sarkalatosan nem igaz. A pontos előnyök és hátrányok bonyolult rendszert alkotnak. Azok az ismerőseim, akiknek a jövedelme eléri azt a küszöböt, ami felett kiengedik őket az állami rendszerből (kb. 4100 euró/hó bruttó felett), mint privátbiztosított.

Ennek legfőbb előnye, hogy bármely orvoshoz lehet vele menni, nemcsak azokhoz, akik államilag biztosított betegeket is fogadnak. München egyes orvosi praxisai és klinikái megengedhetik maguknak, hogy kizárólag privát betegeket lássanak el.

5, Oktatás

Ehhez nem nagyon értek, ismerősöktől hallottam, hogy az óvoda brutálisan drága (700 euró / hó / gyerek) és évekkel előre kell helyet foglalni. A reguláris német iskola persze ingyenes, de a magániskola borsos árú (például ha valaki angol nyelvű nemzetközi iskolába akarja a gyereket járatni, akkor ez évi 8-10 ezer euró is lehet). Egyetemeken Bajorországban jelenleg 500 euró / szemeszter a tandíj. Viszont a diák státusszal egy csomó szolgáltatás olcsóbban vehető igénybe.

6, Benzin

Nem érint, kerékpárral járok, ami almásrétessel üzemel.

7, Közüzemi számlák (gáz, víz, villany)

Víz-, csatornadíj nincs (illetve be van építve a ház közös költségébe, ami az éves elszámolás alapján talán 70 euró/hó, de ebben sok minden más is benne van, szemétszállítás, kertész, kéményseprés, stb.)

Gáz, villany: kb. 60 euró / hó (éves általányból egy hónapra visszaszámolva).

8, Egyéb számlák

Internet+telefon alapdíj: 30 euró/hó

TV/rádió: kötelező havidíj 14 euró

9, Étterem

Bajor kisvendéglőben: 16-20 euró/fő (tisztességes adag főétel, sör, almásrétes vaníliafagyival)

Középkategóriájú étteremben: 25-30 euró / fő

Münchenben a határ persze a csillagos ég, van a közelben egy francia étterem 100 euró / fő egységáron. De a tapasztalatom szerint ha éhes az ember, akkor bajor kisvendéglőbe megy. Amelyek egész Bajorország-szerte megbízható minőségben szolgálják fel a Schweinebraten / Wienerschnitzel / Sauerbraten / Schweinehaxe / Apfelstrudel vertikumot.

10, Korsó sör

3-3,50 euró / fél liter sör

Vigyázni kell, mert a bajor „korsó” (Mass) egy literes...”

Itt a vége, jöhetnek a saját tapasztalatok, meg persze a filozofálgatás arról, hogy akkor most drága-e az élet Németországban...

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Amikor vérre megy

Külföldi munka nyelvtudás nélkül?

Kína, az oltári kaland

Álláskeresési tanácsok

Magyar elme számára felfoghatatlan

Egy 21. századi határátkelő lélektana

Külföldi munkavállalás – magyarul

Köp-e az új-zélandi tévémaci?

A valóság a legendás amerikai középiskoláról

A pusztuló ország miatt megyünk el

Ami megdöbbentő Bécsben