Mai szerzőnknek, Bélának tulajdonképpen szerencséje volt a németországi rokonokkal, hiszen így, amikor úgy döntött, hogy nekiindul, volt hova mennie. Ma pedig már a továbblépés foglalkoztatja.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

Az én történetem egyetemi tanulmányaim felénél kezdődött el. Ekkor rájöttem, hogy a választott szakmámmal nem tudok soha az életben (talán valami hatalmas nagy szerencsével) elhelyezkedni.

De úgy voltam vele, ha már ennyit belefektettem, akkor tartozok magamnak annyival, hogy befejezem. A diplomámról annyit, hogy természettudományos BSC, de abból nem a keresettebb fajta.

Lehet megkövezni, de én ezzel a diplomakérdéssel úgy vagyok, hogy lehet, jobban jártam volna egy jó szakmával, de mégis csak azért jó, ha van egy diplomád, és a későbbiekbe leírom majd, hogy annyira nem is felesleges.

A kivándorlásról is egyedi nézeteket vallok. Úgy vagyok vele, hogy miután az EU része vagyunk, kb. olyanok vagyunk, mint az Amerikai Egyesült Államok csak európai formában, azzal a különbséggel, hogy nincs közös politika.

Én úgy vettem észre, hogy a világban is mint EU-nak van súlya, nem külön-külön az országoknak, az más kérdés, hogy mindenki tudja, kik az EU motorjai. De ebbe nem akarok belemenni, mert nem értek hozzá, és a lényeg úgyis az, hogy szabad a költözés, szabad a munkaerő-áramlás, miért ne használnám ki?

Vendéglátás otthon

Egyetem mellett mondhatni egész jól kerestem , szerencsére nem diákmunkásként, hanem a vendéglátásban. Ez abból állt, hogy hétfő-csütörtök suli, péntek-vasárnap pedig napi 14-15 óra meló. Egyedül ami jó volt, az a pénz, más nem. Rossz volt barátokkal, ismerősökkel éjfél után találkozni ( mert addig dolgoztál) és tudtad, hogy másnap menned kell újra, ezáltal nincs hétvégéd - valamit valamiért.

Felvettek volna állandóra is egyetem után, és a fizetés is vetekedett volna egy németországival, de mondanom sem kell, hogy akkor semmi életem nem lett volna, ha a hét minden napján ennyit robotoltam volna. Így hát az utolsó félévben tudatosan összespóroltam annyit, hogy elinduljak.

Segítettek a rokonok

Két bőröndnyi ruhával, plusz a laptopommal nekiindultam jó 1200 kilométernek. Nagyon közeli rokonokhoz mentem Németországba, akik tényleg mindenben segítettek, az ő kapcsolataik révén tudtam egy hét után munkába állni kinn. Így ilyen szempontból hatalmas szerencsém volt, és valószínű soha nem fogom tudni nekik meghálálni a segítségüket.

Árakról nem akarok írni, nem bérelek külön lakást sem, csak egy szobát a rokonoktól, így nekem sem kellemetlen, nekik meg teljesen jó, hogy megoszlanak a költségek.

Amikor kimentem, első dolgom az volt, hogy bejelentkeztem a rokonomék címére. Miután ez megtörtént , már az önéletrajzomban volt egy kinti cím. Következő lépés: bankszámlanyitás. Ismerősre hagyatkozva a helyi Sparkasse-nél nyitottam számlát. A mobiltelefon is elengedhetetlen persze, egy egy kinti SIM-kártya bármelyik Kioskban kapható 10-15 euróért. Tudni kell azért ezekről, hogy nem túl baráti percdíjakat kínálnak. Azóta én is váltottam, most az O2-nél vagyok.

A munkámról

Két műszakban vagyok egy nevezzük autóalkatrész gyárban, napi 8, max. 9 órában. Nyelvtudásomat még mindig nem merném jónak se nevezni, kb. még a középfokú nyelvvizsgámmal tanultakkal vegetálok, és igencsak sokszor van, hogy a türelmes lengyel kolléga 3x mondd el valamit, hogy felfogjam, de mégsem piszkálnak érte.

Vállalok úgynevezett minijobot ( ezt hétvégén csinálom, konyhai kisegítő vagyok, szombat-vasárnap, 6 órában). A minijobról tudni kell, hogy rengeteg van belőle és maximálisan 400 eurót lehet vele keresni. Én 350-et kapok ezért a havi 8 napért. Még az első hónapban találtam ki, hogy vállalok ilyet, amikor már körvonalazódott, hogy mennyire fáradok el a hétközi melóban, és fő szempont volt, hogy autót szerettem volna cserélni, és ez a havi 350 euró nagyon sokat segített abban, hogy mielőbb összejöjjön rá a pénz. :)

Költségeim leegyszerűsítve

Bevétel:

1550 euró (1200 euró a normál meló + 350 euró a minijob)

Kiadás

Szállás: 200 euró (ez teljesen piaci ár, ahogy észrevettem, de így legalább nincs kellemetlenkedés, hogy ott vagyok)

Kaja-pia: ez durván 250-300 euró (ebben benne van az is, hogy borzasztóan lusta vagyok, és sokszor reggelizek például épp a mekiben)

Autó biztosítás: (ez sajnos elég magas, ennek több oka is van, főleg, hogy fiatal vagyok) ez 167 euró havonta!!

Autóhasználat költségei: 100 euró

Telefon / internet: kb. 30 euró

Biztosítás: (amit még a rokonok tanácsára kötöttem) 40 euró

Összesen tehát nagyjából 1500 euró jön be és 800 euró megy ki, azaz marad 700 euróm havonta. (Nagyon leegyszerűsítve, természetesen.)

Inkább én változtam

A lényeg, hogy 23 évesen most ez teljesen jó így. Most tandíjra spórolok, ugyanis úgy döntöttem, hogy szeptembertől beiratkozom a BsC diplomám mesterképzésére itt kinn, Németországban, és remélem, egyszer itt a Ruhr-vidéken (mert itt élek, ha elfelejtettem volna említeni) érvényesülni fogok.

Természetesen én is szeretnék saját lakást bérelni, de egyelőre még megfelel ez az állapot. Már mindenhez hozzászoktam itt, a rokonok révén nem is vagyok egyedül, volt már orosz barátnőm is kerek két hónapig :), az itteni új barátokkal eljárkálunk péntek esténként szórakozni is.

Eleinte nagyon hiányoztak az otthoni barátaim, a családom - ez természetesen most sem változott, inkább csak én változtam. Mostanra tudatosult bennem, hogy csak Skype-on tudjuk tartani a kapcsolatot. Nem jó, de ez van. Most a két otthoni legjobb barátomnak szeretnék segíteni, hogy kijöjjenek, mert akkor tényleg nagyjából teljes lenne a kép.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Jó széllel francia partra

Semmi nem tartott vissza

Nekem ide vissza kell jönni

Meg kellene próbálni Brazíliát

Így lettünk hazátlanok

Egy nap egy óceánjárón

Önkéntes rendőrként Angliában

Kiábrándultam a magyar mentalitásból

Még időben elhagytuk Magyarországot

Dublin, te csodás!

Túl gyorsan hullott az ölembe a lehetőség

Már az ételek megvásárlása is gondot okoz

Bukarest, kóbor kutyák és topmodellek

Kicsi és baromi unalmas