Hogyan találhatunk munkát úgy Németországban, hogy jó esetben is csak pötyögünk a nyelven? Erre a kérdésre (is) ad választ a mai poszt, melynek szerzője, Endre, úgy látja, már Magyarországon érdemes minél alaposabban felkészülni a külföldi életre, aminek része a nyelvtanulás is.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

Eléggé ledöbbentett a sok negatív tapasztalat Németországról, így gondoltam leírom a saját élményeimet. A történetem szokásos, – igaz még nem is ért véget - otthon nem találtam a főiskola után sokáig munkát és már nagyon hajtott a dolgozhatnék.

Sajnos én németül nem is nagyon tudtam, csak pár hónap alatt hoztam fel magam arra a szintre, hogy el tudjam mondani mit akarok még mielőtt kijöttem volna. Mindig angolt tanultam így ennyi előnyöm volt, hogy az ment, de azért ez még Németországban is kevés, lássuk be.

Tudtam, hol fogom lehajtani a fejem

Nálam a kezdet egy kicsit másképp indult, hiszen tudtam, hogy hol leszek elszállásolva (volt kint ismerős), így ezzel nem kellett foglalkoznom, viszont én úgy jöttem ki, hogy majd – hatalmas nagy önbizalommal - itt keresek munkát.

Az angolom miatt egyenesen a hoteleket céloztam meg, ami itt, egy viszonylag nagyvárosban elég sok van. Gyártottam is szépen az önéletrajzokat és minden nap elvittem jópárat és személyesen adtam le a recepciókra.

Én ebben a megoldásban hiszek a legjobban, az e-mailezős küldözgetés sokkal személytelenebb és szerintem kevesebb is az esélyed. Ha odamész, látják ki vagy, már leszűrik, hogy nem egy igénytelen bűnöző vagy, hanem normális, és még oda is mész személyesen, na te tényleg dolgozni akarsz.

Egy hét

Szóval én ezt a taktikát választottam és 1 héten belül már ketten is felhívtak. Az egyik helyen már rögtön állást is kaptam, sőt azt a luxust is megtehettem, hogy a másik állást visszautasítom, mert már van egy jobb állásom. Hangsúlyozom, ez az egész folyamat 1 hét alatt úgy zajlott le, hogy azt sem tudtam, mi vár majd itt kint. Ez pár hónapja történt, azóta is itt dolgozom.

Hogy a munkahelyről is írjak egy kicsit…

Nagyon jó a légkör, nem jövök ki teljesen mindenkivel, de alapvetően jó a hangulat, nem néznek le abszolút, hiszen akik a hotelban dolgoznak, a 70%-uk külföldi, ők is idejöttek, megtanulták szépen a németet és teljesen sikerült beilleszkedniük. Minden héten megvan a 2 szabadnap és nincs túlóra, ha ledolgoztuk a 8 órát eljövünk.

Otthon kell elkezdeni

Én azt mondom érdemes megpróbálni, nem kell elkeseredni a sok negatív levél alapján, gondoljátok csak végig, a legtöbb levélíró az elkeseredett kategóriába tartozik, akiknek bejött kint – és ők vannak többségben – általában örülnek neki és próbálnak csendben, boldogan élni.

Ugyanakkor saját tapasztalatból tudom, hogy német nyelvtudás nélkül elég nehéz lesz és bizony nagy szerencse kell hozzá. Érdemes otthon legalább 2-3000 szót megtanulni, az már egy jó alap.

Ehhez nem kell sem tanárnak fizetni, sem nyelviskolának,sőt, ma már vannak jó internetes nyelvtanfolyamok is, amire érdemes időt és energiát áldozni. Sok sikert a többi magyarnak is!”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

A mandilóntól a csokigyárig

Ez a tökéletes ország számomra

Kihasználás felsőfokon

A penge élén táncolunk

LondOff

Beleragadtunk a nagy sáros maszlagba

Kiderült, itt a túlélést tanítják

Most kezdem érezni, hogy megszoktuk

A gyökértelenség megviseli az ember lelkét

Nem sikerül felvenni a ritmust

Tíz dolog, amiért érdemes felmondani

Ami a Vészhelyzet mögött van

Nem bántam meg, hogy belevágtunk