Péter Svédországban él és most gondja támadt, mert nem tud kiigazodni a magyar adóbevallás rejtelmein (például azon a csekélységen, hogy kell-e neki...). Közben Svédországban mobilról vallott be adót. Kultúrák, ha (nem) találkoznak.

(Gyere és találkozzunk a Facebook-on! Csatlakozz hozzánk, élénk élet zajlik ott is! Leveleket, a te személyes történeted a következő címen várom: hataratkeloKUKAChotmail.com)

A tegnapi napon az Ügyfélkapumba érkezett egy üzenet az APEH-től, melyben felhívják a figyelmemet arra, hogy lassan itt az ideje az adóbevallásnak, el ne felejtsem.

Ez elég sok kérdést vetett fel bennem, gondoltam írok Neked, hátha érdekesnek találod a témát és bekerül a blogba, s talán ilyen módon választ kapok / kapunk (mert gondolom nem engem foglalkoztat egyedül) a kérdésekre.

Mivel tavasszal lesz 2 éve, hogy Svédországban élek, a tavalyi adóbevallást megcsináltam az interneten keresztül sikeresen, még kaptam is vissza pár forintot. Akkor még muszáj volt, mert 2010 tavaszán még otthon dolgoztam. Azonban azóta nincsen otthoni jövedelmem, s így nem tudom kell-e adóbevallást készítenem, ha igen, mindenhova írjak nullát? (Csak viccelek.)

Ez egy olyan kérdés, amivel eddig nem kellett foglalkoznom, de nem akarom, hogy megbüntessenek, szeretném, ha minden rendben lenne körülöttem, az APEH-hel (vagy -kal?) egyébként sem jó ujjat húzni.

Nem túl hasznos APEH-honlap

Próbáltam utánanézni az APEH honlapon, de annyi információ van és olyan rettenetes a honlap, hogy azon elég nehéz kiigazodni. Ezért remélem, hogy a blogon keresztül akad valaki, aki már ennek esetleg utána járt, vagy már intézett is ilyet, esetleg még egy adóhivatalban dolgozó is olvashatja és akkor elsőkézből kaphatnék információt.

A TB-vel és a lakcímbejelentéssel kapcsolatban is olvastam, hogy be kell jelenteni, ha ideiglenesen, vagy végleg külföldre költözik az ember, ez azonban azzal jár, hogy a magyarországi lakcím vagy megszűnik vagy ideiglenes lakcímmé minősül át, ezt pedig nem szeretnénk, mégiscsak van ott egy lakásunk. Mintha olvastam volna már erről itt, de nem találtam a posztot. (Segítek, ide kattintva elérhető - Határátkelő)

Igazából hiányolok egy olyan oldalt, ahol mindez össze van szedve pontosan, aktuálisan frissített információkkal, hátha tud valaki ilyen honlapról.

Adóbevallás mobilról

Egy kis itteni vonatkozás: életem első svéd adóbevallását is beküldtem tavaly... Az iPhone-omról. Mellékelek egy képet, amin ugyan az Androidos verzió képei láthatók, de a kettő ugyanúgy néz ki.

Kaptam egy levelet a Skatteverket-től (svéd adóhivatal) egy 8 számjegyű személyes kóddal, letöltöttem a Skatteverket alkalmazását az iTunes Store-ból, a kóddal beléptem, ott volt a már elkészített bevallás a jövedelmemmel, a levont összegekkel és mivel nem kellett semmit hozzáadnom, csak összevetettem a fizupapírjaimmal, hogy minden stimmel-e és egy gombnyomással beküldtem. Az egész nem tartott tovább 5 percnél.

Adóbevallás söralátéten? Mi az? :)"

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország és Törökország. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Tipródó szerelem: menni vagy maradni?

A mindent eldöntő 30 másodperc

Nem látom, hogy lehetne jövőm

Áldom a sorsom, hogy idevetett

Tragédia külföldön

Mikor kezdünk angollá válni?

Erőszakkal, pénzért adták férjhez

Hogyan jussunk munkához Svájcban?

A jövőmet keresem

Ideiglenesen vagy végleg menjünk?

Megpróbáltatásaink – a lakáskeresés

A beilleszkedés kérdései