Svédországot gyakran emlegetik úgy, mint a jóléti állam mintapéldáját, ahová tulajdonképpen csak megérkezni kell és attól a pillanattól kezdve minden csodálatos. Mai szerzőnk, Micke írásából kiderül, ez távolról sincs így, sőt!

(Ha szeretnél egy napról napra bővülő közösség tagja lenni, és részt venni a Fogadóban, csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ahol még elérhetsz és ahová a személyes történeteket várom: hataratkeloKUKAChotmail.com)

"Kilenc éve élek Svédországban, és göröngyös utat bejárva, elég sokat tapasztaltam az helybéli viszonyokról. A 2004-es EU csatlakozás után sokan, kihasználva a szabad munkavállalási lehetőséget, szerencsét próbáltak itt. Sajnos a többség kénytelen volt hazautazni a kudarcok miatt, de egy része az embereknek itt maradt, és beilleszkedett.

A második hullám az utóbbi évek gazdasági válsága elöl kényszerűen menekülve folyamatosan érkezik. A különbség az, hogy amíg az előbbieket a kalandvágy, utóbbiakat a muszáj hajtja.

A régóta itt élő honfitársaink hajlamosak arra, hogy a nyári szabadság alatt az otthoniaknak úgy állítsák be az itteni helyzetet, hogy paradicsomi állapotok vannak. Sajnos ez nem igaz, de a kilátástalansággal küzdőknek ez olyan, mint a fuldoklónak a szalmaszál. Belekapaszkodnak...

Béla, aki Péntek

Otthon mindent feladva, pénzzé téve, megérkeznek ide. Ekkor az esetek többségében 2 lehetőség van:

  1. Az emberünk, nevezzük Bélának a rátótiak után szabadon az egyszerűség kedvéért, teng-leng hónapokig, míg minden pénzét feléli, majd hazaköltözik, és folytatja -1-ről a régi életét, ha tudja.

  2. Az a rosszabbik eset, ha az ismerős a vállalkozásában munkát is tud adni Bélának, mert ekkor kezdődik az igazi rabszolgasors. Bélát hívhatjuk Pénteknek is nyugodtan. Ezek az emberek gyakran autószerelők, vagy építőipari szakmunkások, akiket mesés fizetéssel, és jó munkakörülményekkel hitegetve csábítanak ide. Sajnos ez nem így van. Gyakran heti 6-7 napot kell dolgozniuk 10-12 órában. A munkaadó biztosít lakást, és busás, 150-180.000 forintos fizetést, ami itt talán az önfenntartásra elég, és ebből kellene hazaküldeni a családnak is. Közben kínosan ügyelnek arra, hogy Péntek nehogy megtanuljon svédül, a papírok pedig valamiért sehogy sem akarnak megjönni az adóhivataltól. Akinek szerencséje van, az pár hónap után úgy 1.000.000 forint adóssággal elmenekül innen. Akinek nincs, azok maradnak kizsákmányoltnak. Dolgoznak feketén látástól mikulásig!

Most kérek bocsánatot azoktól, akik a fenti példákat meghazudtolva becsületesek, és valóban tisztességes feltételekkel segítenek munkát vállalni/keresni.

Csak személyi számmal

Itt érdemes megjegyezni, hogy a svéd bürokrácia az utóbbi években egy „svéd csavarral” szinte kizárta azt, hogy bárki szabadon ide költözzön: a munkavállaláshoz személyi szám szükséges. A személyi számot pedig csak akkor adják ki, ha van munkaszerződés. Így ha az ember nem a hiányszakmákban (bizonyos orvos, mérnök, informatikus) keres munkát, szinte lehetetlen fehéren itt maradni.

Egy korábban megjelent bejegyzés tartalmaz statisztikai adatokat foglalkozási ágak átlagos fizetéséről. Ez ne tévesszen meg senkit sem, mert ebben benne van a nyugdíj előtt álló szaki, és a zöldfülű kezdő is. Aki frissen bevándoroltként munkát talál, az persze ez utóbbi kategória fizetését kapja, ami jóval az átlag alatt van!

Azért bízom benne, hogy nem riasztottam el senkit sem a sok negatívummal, amit leírtam, de a sok pozitív, bátorító cikk ellensúlyaként szántam. Még lehetne sorolni a számos hasonló példát, de ennyi legyen elég elsőre. Ha szükséges lesz, akkor folytatom a trükkök bemutatását, mert van még jó néhány!”

Erre csak annyit mondok: igen, szükséges lesz, megkímélendő a csalódástól azokat, akik felkészületlenül indulnak útnak!

Korábbi svéd posztok:

Két hét múlva Svédországba költözünk

Kész voltam legalulról kezdeni

Hogyan tanítsuk magyarul gyermekünk?

A svéd kaland

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunkAusztria, Ausztrália, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Izrael, Kanada, Kanári-szigetek, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Spanyolország, Svájc és Svédország. Jelentkezni a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Vasárnapi fogadó!

Új kezdeményezéssel rukkolunk elő az országfelelősökkel közösen. Vasárnap magyar idő szerint 2000-2200 között betérhettek a Határátkelő virtuális Fogadójába a Facebook-oldalon, ahol debütálásként Canadacrusier (Kanada) és Roxi (Spanyolország) várja a kérdéseiteket, hozzászólásaitokat és (ha tudja) azonnal meg is válaszolja őket. Várunk tehát a kontinenseken átívelő beszélgetésre!!

Olvass és szólj hozzá!

Nem tudom, hazamegyek-e végleg valaha

Azt hittem, meg fogok őrülni

Hát próbáljuk meg Indiát!

Nem mennék innen haza

Mint a mesékben: ingyenes egészségügy

Egy ország a világ végén

Chile másképp – kilátás az Andokra

A pituto országa

Felfegyverzett csajok és őrületes balagan

Elképesztő nyomorból a luxusba

Mint gyárakban a félkész termék

Elképzelhetetlen ennél nagyobb kaland

Japán kétszer

Hánynom kellett az egésztől

A haza elveszített engem

Egyszerűen kevés voltam

Nagyságrendekkel jobb, mint otthon

Borzasztóan kell tudni alkalmazkodni