Folytatjuk világjáró karácsonyi körutunkat (tegnap Ausztráliában, Brazíliában és Franciaországban jártunk SMG, hyppia és Barbi segítségével), ma ismét két végletet mutat be két országfelelős: Kacce Hollandiába kalauzol bennünket, ahol tulajdonképpen egy mellékes kis ünnep a Karácsony, míg Ági a távoli Chilébe repít, ahol őrült módon ünnepelnek, és ez valamiért engem nem is lep meg... Jó szórakozást és persze kellemes ünnepeket!

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ahol még elérhetsz és ahová a személyes történeteket várom: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Sinterklaas mindent visz – illetve hoz... (Hollandia - Kacce)

Hollandiában a Karácsony, Magyarországgal ellentétben, másodlagos szerepet tölt be egy másik, annál sokkal nagyobb szabású decemberi ünnep, a Sinterklaas mellett. A Sinterklaas tulajdonképpen a magyar Mikulás ünnepének felel meg, sok hasonló vonásuk is van, csak amíg otthon a Mikulás egy viszonylag kis ünnep piros mikuláscsomagokkal és krampusszal, addig a Sinterklaas talán Hollandia legnagyobb eseménye egész évben.

Sinterklaas a történet szerint az év nagy részét Spanyolországban tölti segítőivel, a Fekete Péterekkel, majd november elején gőzhajóra száll és megindul Hollandia felé, ahova általában pár nap múlva érkezik meg, méghozzá minden évben más városba. Ezt a bevonulást meg is rendezik minden évben, igazi gőzhajóval, hatalmas csinadratta közepette megérkezik Sinterklaas, akit óriási tömeg vár és még a tévé is közvetíti az eseményt.

Ezután ellátogat a legtöbb városba, ahol felvonulások közepette a jó gyerekeket megajándékozza valami aprósággal, a rossz gyereket pedig Fekete Péter a zsákjába dobja és elviszi Spanyolországba – a legenda szerint persze. Ez a nagyjából 3 hét december 6-ig tulajdonképpen másról sem szól, csak róluk.

Bármit el lehet vele adni

A boltok tele vannak Sinterklaas és segítői képmásával díszített csokoládéval, süteményekkel, tulajdonképpen bármit el lehet adni, amin szerepelnek. A gyerekek Fekete Péternek beöltözve mászkálnak az utcákon és nem ritka, hogy a szupermarketek dolgozói is beöltöznek.

Sinterklaasról tudni kell, hogy nem az a tipikus télapó forma, aki a klasszikus piros-fehér öltözékben jár-kel, kissé túlsúlyos és rénszarvasok vontatta szánnal közlekedik. A magyar Mikulás mögött is Szent Miklós püspök legendája áll, ám ezt a tényt Hollandiában sokkal jobban kihangsúlyozzák, hiszen a holland Mikulás püspöki ruhába öltözött, magas, karcsú királyi jelenség és fehér lovon közlekedik.

A Fekete Péterek eredete már nem ennyire kristálytiszta, egyes teóriák szerint mórok lehetnek, de ahhoz talán túl sötét bőrűek, más teóriák szerint a fekete rabszolgaságra vezethető vissza eredetük. Ebbe manapság szeretik belemagyarázni a rasszizmust is, amit teljesen felesleges, hiszen a holland gyerekek imádják őket és nem képzelnek bele az ünnepbe efféle negatív dolgokat.

A Pakjesavond

Tradicionális ilyenkor a csokibetű ajándékozása, régebben csak S betűt lehetett kapni, de ma már mindenféle betűt, akár kirakhatjuk a megajándékozott teljes nevét is. A Sinterklaas ünnepe december 5-én, az úgynevezett Pakjesavond (Ajándékozás estéje) napján teljesedik ki, ekkor ajándékozzák meg egymást a családtagok oly módon, hogy mindenki húzott korábban egy nevet, akit nem csak meg kell, hogy ajándékozzon, de egy tréfás verset is írnia kell valamilyen bosszantó szokásáról vagy vele megesett kínos, esetleg vicces eseményről. Ezek afféle csipkelődő versikék, hogy jó hangulatban teljes az este.

Az egészen kis gyerekek kiteszik cipőiket a kandalló vagy radiátor mellé az ajándékoknak, melléhelyeznek némi répát is Sinterklaas lovának, másnap reggel pedig ajándékot találnak ott helyette. December 6-án el is hagyja Sinterklaas Hollandiát, megkezdődhet a karácsonyi készülődés és Sinterklaas helyét átveszi a Kerstman, aki tulajdonképpen az angolszász országokban is létező piros-fehérbe öltözött Santa Claus.

Az ünnepükre rendkívül büszke hollandok elég érzékenyek a különbségre és képesek felhúzni az orrukat, ha valamelyik tudatlan külföldi Sinterklaasról azt mondja, hogy az Santa Claus.

Karácsony ímmel-ámmal

Talán furcsa, de Hollandiában nincs az a klasszikus értelemben vett karácsonyi hangulat, mint otthon és itt most nem az ajándékbeszerző körútra kell gondolni. Persze itt is feldíszítik a házakat kívül-belül, de például a karácsonyfát már december elején felállítják, így december 24-ének nincs az az áhítatos hangulata, mint otthon. Sok hollandnak a Karácsony nem sokat jelent, hiszem számukra Sinterklaas az igazi ünnep.

Nincsenek tipikus karácsonyi ételek, igaz tipikus téli édességek vannak, de ezek nem köthetők a karácsonyhoz. A legtöbb család nem ajándékoz ilyenkor, ezt ugye már megtették Sinterklaaskor. A fát pedig december végén lebontják, ezeket a gyerekek összegyűjtik és az év utolsó napján meggyújtják.

Őrült Karácsony a hőségben (Chile - Ági)

Nos, nem mindennapi dolog a Karácsonyt plusz 3o fokban ünnepelni, de mi itt Chilében így szoktuk. :)

Itt nem háromnapos az ünnep, hanem csak kettő. 26.-a már rendes munkanap, sokan még 24.-én is dolgoznak 13 óráig. Az egész sokkal kevéssé meghitt, mint nálunk Pesten, mert a chileiek mint mindenből, ebből is hatalmas bulit csinálnak. :)

A Karácsonyt megelőző időszak nem sokban különbözik az otthonitól:

- az emberek egymást tapossák a bevásárlóközpontokban

- a televízióból ömlenek a karácsonyi ajánlatok, reklámok

- minden üzletet feldíszítenek kívül-belül

- őrületes dugó van esténként a városban, mert Karácsonykor a sok holmi miatt nem collectivóval (kollektív taxival), járnak az emberek. Ilyenkor lehet lemérni azt, hogy mi lenne ha nem működne Chilében a collectivók rendszere.

Ami más mint otthon

Az emberek már adventkor teljesen meghibbannak és mindenki elkezdi vadul díszíteni a házát, lakását. Sokszor már három héttel Karácsony előtt. Először kívülről esnek neki a házuknak, de nem szimplán valami égőfüzérrel és esetleg egy télapóval az ablakban díszítik, hanem teljes betlehemi jászlakat építenek a házuk tetejére, rénszarvasok egész hadát pakolják fel szintén kivilágítva, az egyik ház csicsásabb lesz mint a másik.

Ebben az egészben nem az az érdekes, hogy sokan feldíszítik a házukat, hanem az, hogy az ÖSSZES házat feldíszítik Aricában. Még a lakótelepeket is! Ahol én lakom, a lakótelep közepére hatalmas fenyőt állítottak feldíszítve, rengeteg égővel, az ötemeletes házaink tetejéről fényfüzérek lógnak - élmény így esténként hazajárni. Érdekes, hogy itt senkinek nem jut az eszébe lelopni a díszeket vagy az égőfüzéreket a fáról...

A legszebb látványt persze éjjel nyújtják a házak:

A házak nem csak kívülről, de belülről is fel vannak díszítve olyan szinten, hogy szinte mozdulni nem lehet. A télapók hegyekben állnak, játékvasutak száguldoznak körbe-körbe, királylányok ácsorognak, három királyok üldögélnek, sokszor csak ilyen kis folyosókon lehet közlekedni a sok-sok dísz között.

Mindenkit, aki a legcsekélyebb érdeklődést is tanúsítja a díszek iránt, lelkesen beinvitálják az otthonukba, így tudtam én is nagyon sok házban fényképezni. A legtöbb házban van vendégkönyv és akinek tetszik, beleírhat. Meghatóan hálásak például azért, ha én, mint "gringa" beírok valamit és ha megkérdezem, hogy spanyolul írjak-e, azonnal rávágják, hogy DEHOGY!!!! MAGYARUL!!!! Az olyan egzotikus...és nem sok ház büszkélkedhet igazi magyar nyelvű bejegyzéssel a vendégkönyvében! Az nem is érdekes, hogy egy büdös kukkot nem értenek belőle:))))))

A legtöbb házban kisgyerekek élnek...képzeljétek el, hogy ezek a gyerekek hetekig ilyen mesebirodalomban élhetnek:)

A szomszédok egymást próbálják lepipálni és jellemző módon egész Aricára versenyt hirdetnek „Kié a legszebben feldíszített ház?” címmel és a győztes nevét és címét közzéteszik az aricai újságban.

Amúgy fantasztikus látványt nyújt ilyenkor a város. Sokszor csak időtöltésül elmegyünk kocsikázni és nézzük a kivilágított várost és házakat. Itt persze értelemszerűen minden fa műfa....a sivatagban nem nőnek fenyők. :)

Teljesen őrült télapók

Az egész város kollektíven meghibban és mindenfele teljesen őrült télapók cirkálnak rettenetes dudálások közepette már két héttel Karácsony előtt: tűzoltó télapók, feldíszített tűzoltóautóval, motoros mikulások, Coca-Cola kamionos télapók, simán hobbitélapók, van aki lenyúl egy bevásárlókocsit, a két oldalára hatalmas rénszarvasokat ragaszt, felaggatja égőkkel, mikulásruhát ölt és fel-alá randalírozik a sétálóutcában.

Az összes télapóra jellemző, hogy valahonnét szervál egy bazi erős mikrofont és teli torokból ordítva Ho-ho-hoooozik végig az úton, valamint cukorkát oszt a gyerekeknek.

Valamennyi chilei télapóra jellemző, hogy rettenetes zenebonával érkezik. Rendszerint már 1o utca távolságból meghallod. Vagy karácsonyi dalok bömbölnek a szánjáról, vagy a legújabb helyi slágerek, de van aki komplett rezesbandát hurcol magával.

A télapókat rendszerint lelkes segítők hada kíséri, fontos tartozékát képezik a kíséretnek a mikuláslánykák, feltűnően rövid szoknyácskákban...

Mindegyik télapó autójának kerekeire kívülről szántalpak vannak erősítve így úgy néz ki, mintha tényleg szánkón száguldozna a télapó körbe-körbe a városon. Mindez kb. 40 fokban előadva elég érdekes látványt nyújt:)

Persze mindez a gyerekek kedvéért van - no meg azért, mert a chileiek imádnak bulizni -, így a családok ilyenkor minden este sétálnak a városban, a lelkes sikítozó gyerekek az összes felbukkanó újabb és újabb télapóval fotózkodni akarnak.

A Szenteste

Itt is 24.-én este, vagy éjfélkor szokott lenni az ajándékozás, amit hatalmas ünnepi, családi vacsora követ. Ilyenkor nemcsak a szűk család gyűl össze, hanem az egész rokonság. A legtöbben ilyenkor is asadot (grillpartyt), rendeznek, de egyéb finomságok is készülnek, édességek stb.

Szinte mindenhol esznek "karácsonyi kenyeret", más néven "Húsvéti kenyeret", sőt sokan ezt is ajándékozzák egymásnak. Sütik házilag is, de ilyenkor minden pékségben kilószámra árulják. Ez a karácsonyi kenyér pont olyan mint a mi gyümölcskenyerünk, csak barna.

Klasszikus karácsonyi ital a Cola de mono. Ez tipikusan chilei találmány, egy likőr-féle, melyet rum. ánizs, fahéj, tej és kávé összekutyulásából készítenek. Nagyon finom! Sok jéggel isszuk, mert a 3o fokban úgy a legkellemesebb!

Éjfél után is nagy az élet, a gyerekek kirohannak az utcákra ajándékosztás után és megmutatják egymásnak az ajándékaikat, játszanak. A felnőttek is sokáig fenn vannak, beszélgetnek, mulatnak. Természetesen itt is ugyanúgy Krisztus születését ünneplik, sokan elmennek éjféli misére, a gyerekek számára pedig a télapó (itt Santa Claus), rénszarvasszánon hozza az ajándékokat a kéményen át.

Irány a diszkó!

Miután mindenki "kicsaládozta magát", sokan elmennek buliba, diszkóba. Például ennek következménye, hogy én is dolgozom Szenteste és meglepő módon vendégeink is lesznek a dizsiben.

25.-én miután mindenki lelket ver magába, finomakat esznek és végiglátogatják ajándékokkal a barátokat, további családtagokat. Ezzel véget is ér itt a Karácsony, mivel 26.-a már rendes munkanap itt.

Ahogy itt mondják: FELIZ NAVIDAD!!! - Boldog Karácsonyt Minden magyarországi és külföldön élő magyarnak!!!!” (Akit érdekelnek további képek, az bátran kattintson Ági blogjára!)

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Izrael, Kanada, Kanári-szigetek, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Svájc és Svédország. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá! Mostantól országonként rendezem a posztokat, illetve kiemelem az utolsó pár írást.

Úgy gondoltuk, ez egy szuper hely lesz – videó

Úgy mentem el, hogy maradtam

Télen is zokni nélkül

Egy napon elegem lett: irány Erdély!

Nem fogok hazatérni, nincs miért

Kiáltvány a magyar politikusokhoz

Ez itt egy teljesen különböző ország

És akkor az országok szépen sorban (kattintásra elvisz arra az oldalra, ahol az összes vonatkozó írás olvasható):

Ausztrália

Ausztria

Brazília

Chile

Csehország

Dánia

Egyesült Államok

Egyesült Arab Emirátusok

Finnország

Franciaország

Hollandia

India

Izrael

Írország

Japán

Kína

Nagy-Britannia

Németország

Norvégia

Olaszország

Spanyolország

Svájc

Svédország

Új-Zéland