A külföldi élet kezdetekor nyilván az első kérdések egyike: hol fogok (fogunk) lakni? Különösen nehéz a helyzet, ha ismeretlen helyre érkezünk, ahol esetleg még segítségünk sincs, hiszen egy elrontott lakásbérlés alapvetően határozhatja meg az első napok, hetek, hónapok hangulatát, ami természetesen hatással lehet az egész vállalkozás sikerére. Nem mindegy tehát, hogyan választunk, ezért is jöhet jól spanyol országfelelősünk, Roxi írása, aki ezt a témát boncolgatja.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

Ez egy elég nehéz téma, nem is lehet röviden kifejteni, de igyekszem, amennyire lehet…persze itt is a nagy rész saját vagy ismeretségi kör tapasztalata.

Mindenekelőtt: szerződés nélkül eszünkbe se jusson kivenni egy lakást vagy egy házat! Ugyanis abban a pillanatban, hogy szerződésed van, rengeteg jogod is lesz, illetve bármilyen vitás kérdésben a szerződés a mérvadó. Mondjuk én nem találkoztam a keresésem során olyannal, aki "feketén" akart kiadni házat vagy lakást, de biztos van ilyen, szóval, ezeket el kell kerülni.

Tehát tegyük fel, hogy megvan az elhatározás. Irány Madrid! Két eset van. Otthonról sikerült állást szerezni. Ilyenkor, ahogy pl. az öcsém is csinálta (nagyon okosan) érdemes kijönni pár napra, ez alatt nem csak elkezded megszokni az itteni levegőt, de alkalmad nyílik megnézni pár helyet is, sőt szerencsésebb esetben szerződést is kötsz és már csak a beköltözés van hátra, mielőtt elkezdesz dolgozni.

Még ilyenkor is, előtte nagyon alaposan utána kell nézni az albérletnek. A segundabamo.es , idealista.com, fotocasa.es honlapokon lehet keresni, itt gyakorlatilag annyi keresési feltételt be lehet állítani, ár, méret, szobák száma, kerület - tényleg mindent.

Kizárásos alapon

Nekünk az volt a módszerünk, hogy excel táblát vezettünk, majd a "shortlist"-en maradt, azokat a házakat néztük meg. Nem mellesleg a tesóm is ezzel a módszerrel dolgozott és neki is ez vált be. (Ő lakást bérel.)

Így hát, amikor kijössz arra az előzetes pár napra szépen meg tudsz mindent nézni és el tudod dönteni, melyiket választod. Mivel ebben az esetben már van állásod, a leendő munkahelyedtől kapsz egy előszerződést, ezzel + az útleveleddel tudnak Veled szerződést kötni. Még NIE sem kell hozzá, azt ráérsz utólag bemutatni.

Ha nincs még állásod

Ez a keményebb dió. Ugyanis az albérleti szerződéshez 99 százalékban igazolnod kell, hogy dolgozol. Hacsak nem vagy olyan szerencsés, hogy van ismerős, akinél egy ideig lakhatsz.

Nézzük milyen lehetőségek vannak:

1. Hostal

Csak nagyon rövid időre ajánlatos, mert 30 EUR/éjtől indul, így gyakorlatilag nem éri meg pár napnál tovább maradni - viszont csak útlevél kell hozzá.

2. Apartmanházak

A Calle Juan Bravonál (kicsit drága a környék) , vagy a Plenilunio bevásárlóközpontnál (viszont itt nincs metró, csak busz) vannak ilyen apartmanházak - itt lehet bérelni kicsi, de tényleg nagyon kicsi, berendezett apartmanokat. 1-2 hónapig megfelelő lehet. Van olyan hely is, ahol 15 naponta kell fizetni, van ahol havonta - általában rugalmasak.

Havi költségben nem olcsóbbak, mint bármelyik albérlet, előnyük az, hogy többnyire nem kérnek semmilyen dokumentációt az útlevelünkön kívül. De ez is helyenként változó, mindenképpen érdeklődjünk utána, lehet, hogy ha hosszabb távon bérelünk, akkor kauciót kell fizetni, vagy valamennyi előleget.

Szintén meg kell kérdezni, hogy mit tartalmaz az ár. Én a Juan Bravóban laktam 2003-ban 4 hónapot, a díjban a takarítás benne volt, de a mosásért külön kellett fizetni. A Vicalvaró Apart hoteltől nem kell megijedni, mert bár Vicálvaro Madrid mellett van, gyorsan bent vagy a központban, mivel ott a metrómegálló, de mondjuk a La Florida viszont egy bevásárlóközpont mellett van.

Én ezeket láttam, de azt hiszem aki böngész, talál többet is. (pl. a központban a Tribunalnál is van ilyen Aparthotel). Hogy hol érdemes keresgélni? Például ezen az oldalon, vagy itt, esetleg még ezt is tudom ajánlani.

3. Piso compartido

Szoba bérlése egy lakásban fürdőszoba és konyha használattal. Szó szerinti fordításban megosztott lakás. Az előny az, hogy olcsó. Szobát egy hónapra már 120 EUR körültől lehet kapni, általában 450 EUR a felső határ, minden attól függ, hogy hol, milyen környéken, milyen felszerelésű a lakás.

Itt már kérnek papírokat, tehát hacsak nem ismerőshöz és szerződés nélkül megyünk (amit NAGYON AJÁNLATOS ELKERÜLNI), akkor itt már kérnek munkahely igazolást minimum. Azt is tudni kell, hogy itt a lakás tulajdonosával, illetve a már bent lévőkkel s amolyan állásinterjúszerűn szokás kiválasztani a leendő lakótársat.

A szobához ritkán jár önálló fürdőszoba (ha igen, értelemszerűen a bérleti díj drágább), általában a konyha és a fürdőszoba használat közös. Ennek nagy előnye az olcsósága, illetve ha jó fej lakótársakat fogsz ki, akkor új barátokra is szert tehetsz. A fiatalok nagyon kedvelik ezt a lakhatási formát.

Ha már van állásod

Lakás, ház bérlése

A fenti linkeken (idelista, segundamano, stb,) érdemes körülnézni, és amennyiben lehet e mellett a googlemapsen is megnézni a környéket, hogy ne akkor érjen csalódás, ha már a lakást mész nézni. A lakás lehet piso vagy douplex, a douplex azt jelenti, hogy a lakás kétszintes, illetve lehet vivienda unifamiliar, ez egy tulajdonképpen ház, de kert nélkül, tehát inkább lakás. A házaknál van chalet pareado vagy adosado (ikerház), casa vagy chalet independiente, ami önálló házat jelent.

A fenti linkek nagy részénél a hirdetésekben feltüntetik (az idealistán fel kell, hogy tüntessék) hogy a hirdető ügynökség, vagy magánszemély-e. Az ügynökségnek csak az a hátránya, hogy ügynökségi díjként egy havi albérleti díjat el fognak kérni, ez nem kaució, tehát nem fogod viszontlátni. Viszont nagy előny, hogy nagyon a személyedre szabva tudják a Neked legmegfelelőbbet prezentálni.

A lakásokat, házakat bútorozottan, vagy anélkül adják ki, ha bútorozatlan, akkor is a lakásban/házban a mosógép/hűtőgép/konyhabútor bent szokott lenni. Nyilván, mikor megnézed a lakást/házat el tudod dönteni melyik a legmegfelelőbb.

Itt is igaz, hogy a bútorozottnak az előnye, hogy nem kell költeni a berendezésre, hátránya, hogy sokszor elég silány minőségű bútorok vannak benne (a tesóm az első lakásában az ágyat kivéve szinte mindent lecserélt), viszont a bútorozatlanba meg mindent meg kell venni - igaz, itt a saját ízlésed szerint rendezheted be az otthonod.

Mi anno bútorozatlan házat vettünk ki, első körben ágyat, ebédlőgarnitúrát és íróasztalt vettünk, aztán ágyat a vendégszobába, kerti bútort...egy éve lakunk ott és még sok minden hiányzik :o)

Technikai részletek

Bérléshez mindenképpen kell NIE, Bankszámla, Munkaszerződés ( ha még nincs NIE-d de van munkaszerződésed, akkor úgy is OK). Enélkül csak akkor van esélyed lakást bérelni, ha előre kifizetsz minimum 6 havi lakhatást. De van, hogy akkor sem...

Bérlésnél általában minimum 1 havi finanzát, azaz kauciót kérnek, de van, ahol 2,3 esetleg még ennél is többet (aki 3 hónapnál többet kér, az komolytalan, valszeg csak egy nagyobb összegű tőkeinjekcióra van szüksége - óvatosan, mert lehet amikor majd arról lesz szó, hogy továbbállnál, nem tudja majd visszafizetni a kauciót).

Szerződéskötésekor a finanzán felül az aktuális havi albérleti díjat is ki kell fizetni. A szerződéseket általában 1 évre kötik és ha közben senki sem gondolja meg magát (a jogász kollégám szerint albérleti szerződésnél kizárólag a bérlő lehet aki meggondolja magát, a bérbeadó nem- kivétel a szerződésszegéses esetek, pl. nemfizetés), akkor a szerződés automatikusan hosszabbodik a következő évre.

A havi albérleti díjat vagy átutalással szokás fizetni, vagy a tulaj inkasszálja a számládat minden hónapban a bérleti díj összegével (itt ez Spanyolországban elég elterjedt), mindent vonnak a számládról. Nem kell félni- ha az összeg, amit levontak nem tetszik, vagy olyan vonta le, akinek te nem adtál engedélyt, akkor bemész a bankodba és azonnal jóváírják.

Árak

Az árak a lakás/ház nagyságától, minőségétől, de leginkább a helyétől függően nagyon változékonyak. Madridban vagy közvetlen környékén már 450 EUR-tól lehet lakást bérelni, de az olcsóságnak esetleg az az ára, hogy nehézkes a közlekedés, mondjuk nincs metró a közelben.

Egy normál, 2 szobás lakás bérleti díja, ha mondjuk van a közelben metró, akkor minimum 650 EUR és akkor nagyon olcsó lakást fogtál ki, határ a csillagos ég. Viszont Madrid metróhálózata nagyon jó, így ha metróközelben vagy, akkor lakhatsz akár Madrid mellett Mostolesben, Alcorcónban, Cosladaban, Alcobendasban, akkor is hamar eljutsz mindenhová és nem feltétlenül a madridi árakat fizeted. Északról délre és nyugatról keletre haladva csökkennek az árak.

A ház bérléséről tudni kell, hogy Madrid belterületén, aki 1200 EUR/hónál olcsóbban tud házat bérelni, az egy mázlista és ezúttal is nagyon irigylem :o)) Ellenben a Cercanias (agglomerációs vasút) közelében már lehet akár Madridtól 40 km-re is olcsón házat bérelni (500 Eur-tól a csillagos égig) és a vonat általában 3-8 percenként jár, de még hétvégén, vagy este is max. 15 percenként és mondjuk a Nuevos Ministeriostól Alcalá de Henáresig 45 perc az út...szóval nem egy tragédia, nem tart sokáig, és a vonatok tiszták, gyorsak és viszonylag (amolyan spanyol módra) pontosak is.

Kisállatok

Ez a téma természetesen nem sokakat érint, de mivel én két (nem kis) állattal érkeztem, számomra alapvető volt, hogy olyan helyet keressek, ahová lehet házikedvencet vinni. Az a tapasztalatom, hogy az esetek nagy részében ezzel nincs gond, ha nem fogadnak el kisállatot, akkor kiírják a hirdetésben, hogy "no se admiten mascotas", de ha erre nem találunk utalást, akkor kérdezzünk rá bátran, nem fognak megsértődni.

Nyilván az én esetemben elmondtam, hogy nagy kutyákról van szó (+1 macska, bár ennek a jelentősége a kutyák mellett valóban szó szerint eltörpült - hiszen ahová két ekkora kutyával lehet menni, ott a macska már igazán nem jelenthet akadályt), viszont a kutyák és a macska is rendszeresen oltott, féregtelenített, stb., stb...

Aki turistaként jön annak 1 tanács: nézze meg a bookingcom-on a lehetőségeket, utána bookingon kívül keressen rá a guglin az adott hotelre/hostelre és közvetlenül a szállodánál/hostalnál foglaljon így kb 10 százalékot tud spórolni az esetek nagy részében.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Miért jó Genfben?

Belekóstoltam az igazi függetlenségbe

Nagyon haragszom Magyarországra

Fojtogatónak érzem ezt a légkört

Érzékeltették, mi csak külföldiek vagyunk

Hogyan írjunk Határátkelőt?

Otthon nincs kilátásom

Menni haza a biztosba, vagy maradni a bizonytalanban?

Felpezsdíteni rutinná vált életem

Érezzük a megkülönböztetést

Lecserélnéd-e a neved a boldogulásért?

A szüleim imádkoznak, hogy ne sikerüljön

Határátkelés Magyarországon belül