Mai szerzőnk, con carne kétkezi melósként kereste a kenyerét Magyarországon, amíg volt hol. Mielőtt végleg elvesztette volna a lába alól a talajt, úgy döntött, elege van és nekiindul a nagyvilágnak – egészen pontosan Spanyolországnak. Az ő története következik.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

Kétkezi melós vagyok, soha nem vágytam többre. De elegem lett az otthoni kilátástalanságból. Amit még elvisel az ember, ha van napi szinten tennivalója, munkája. De mikor ez is megszűnik, akkor átértékel mindent és van ideje elgondolkodni a dolgain.

Én leszámoltam a "jól" fizetős betanított állásomból, mert megemelték a munkaórát, ezzel párhozamosan csökkentették a béremet. Ez már sok volt, munkanélküliként sok mindennel próbálkoztam, hogy új helyet találjak, akár feketén. De az 1-2 hónapos idénymunkán kívül más nem akadt soha.

A pénz egyre fogyott, egyre több lett a veszekedés otthon, én kocsmába jártam bánatomban, feleségem meg 12 órában robotolt a gyárban. De 2008 Karácsonya előtt minden megváltozott. Őt kirúgták a munkahelyéről (magyarosan Karácsony közeledtével, hogy fasza legyen az ünnep), ezzel az egyetlen biztos bevételünk is elúszott. Ekkor ébredtem rá, hogy ez így nem mehet tovább.

Irány Madrid!

Mivel szüleim már évek óta Spanyolországban éltek ekkor, kézenfekvő volt megkérdezem őket, van-e kint lehetőség bármi munkára. Mivel volt, 15 nap múlva már repülőn ültem Madrid felé.

Szóval ez a történet nem tipikus, sokkal jobb helyzetbe érkeztem ide, mint aki csak "vakra" jön. Hiszen bármi történik, nekem van, aki segítsen, akár pénzzel, akár ügyintézésben, bármiben. Konkrétumot nem akarok a munkáról írni, legyen elég annyi, hogy egy kb. 130 fős magyar kolóniával "együtt" vagyok kint.

A munka kemény, veszélyes, de nincs ok panaszra. Ha lenne is eltitkolnám. : ) A pénz jobb mint otthon, de mivel a főnök magyar, ezért ez meglátszik. Tanácsokat nem tudok adni senkinek, hiszen 90 százalékban honfitársaimmal melózom. Bár van sok tapasztalatom a helyiekkel, de egy kisvárosban élünk, ezért komoly következtetéseket nem kell levonni. Máshol biztos másképpen van.

Soha nem volt gondom abból, hogy külföldi vagyok

Nem néznek le, nem súgnak össze a hátam mögött. Kellemetlenségek voltak a gyenge nyelvtudásom miatt, de ez az én hibám. Hallomásból ismerek sztorikat. Pl: A helyi rendőr utazik a magyar rendszámos autósokra, vagy egyes főbérlők igazságtalanul hajtanak be pénzt, vagy hónapokig húzódó ügyintézés különböző szolgáltatókkal, stb. ilyenek vannak nem kell tagadni.

A spanyolok különben ügyintézésben nagyon idegesítőek, nagy a bürokrácia, rengeteg a különböző hivatal, nyugodtak, nem idegesítik magukat. Szerencsére nem arra mennek, hogy kicsesszenek az emberrel, mint otthon. Szóval nem fenékig tejfel itt sem az élet, de a kormány nem akarja tönkretenni a dolgozókat. Ami otthonról nem mondható el.

A minimálbér 740 euró, ami szerintem OK. Van munkanélküli segély (12 hónap munka után már jár segély, és 2500 biztosított nap után 24! hónap jár, első időben a bér 70, később 60 százaléka) adókedvezmény a dolgozóknak, 13, 14 havi fizetés. Komoly szakszervezetek is vannak, szóval itt van érdekvédelem.

Orvosnál

Mivel a feleségem terhes, sokat járunk dokihoz, védőnőhöz. Volt EU egészségkártyája, de azzal nem látták el, kénytelenek voltunk kiváltani a helyit. Neki nem volt kint munkája soha, így a TB-t utánam kapja alanyi jogon. Ezt 1 hét alatt sikerült elintézni, kapott taj-kártyát, teljes ellátást, ingyen. Csak a házasságlevél fordítása került pénzbe.

Azt mondhatom, nagyon korrektek és gyorsak voltak ebben az esetben. A kórház kb. olyan mint a filmekben, nincs húgyszag és igénytelen csempe faltól falig. A várótermekben nincs betegszag, tisztaság van. Időpontot adnak mindenhova, ez sokszor megkönnyíti a dolgunkat. Olyan a közkórház, mint otthon a magán. Az ellátás nem jobb mint otthon, de a körülmények ezerszer.

Gyógyszerek bizonyos esetekben (pl: munkahelyi baleset) ingyen vannak ill. ha fizetni is kell, a pénzt visszautalják. Az otthoni TB-vel kapcsolatban csak rosszakat tudok mondani, mikor kijöttem, nem tudtam, hogy ki kell jelentkezni a rendszerből. Bár bent voltam a hivatalban, ott azt mondták nincs semmi tennivalóm, ha kint vagyok, kint vagyok biztosított.

Ennek ellenére 3 év után, idén év elején küldtek egy sárga csekket 150.000 Ft-ról, elmaradt befizetés miatt. Ezt 3 hónap alatt sikerült lelevelezni, de így is behajtottak 10.000 Ft-ot kamu jogcímen. Ez még könnyen ment, a feleségem ügye még most is folyamatban van. Ő otthon fizette maga után havonta a pénzt a TB-nek, de mivel közben kiköltözött és utánam itt is biztosított lett, márpedig elvileg nem lehet "kettős" befizető.

Otthon megpróbál(t) kijelentkezni, de nem tudott személyesen. Az ügyintéző egyik ablaktól a másikhoz küldte, de nem jutott semmire. Végül innen küldtük el a papírjait, de arra meg azt mondták le kell hivatalosan fordíttatni. Bár én is spanyolul küldtem, nekem nem kellett. Most ez elég gyorsnak tűnik, de igazából már 6 hónapja húzódik.

A bosszantó, hogy nem partnerek otthon semmiben, inkorrekt az egész rendszer. Felszólítást küldenek, behajtható összegről beszélnek stb. Ez egy kis dolog, de nekünk már nagyon elegünk van a magyar ügyintézésből. De ezt mondhatnám a bankra is, otthonra kell utalni pénzt a számlámra, mert minden hónapban kisebb-nagyobb összegeket lecsípnek. Hogy mire ki tudja? Csak ők.

Boltban

Az árak magasabbak mint otthon, általában diszkontokban (Dia, Carrefour, Lidl, El Arbol) vásárolunk, így is az élelmiszer viszi el a legtöbb pénzt. Az elején furcsa volt minden kaja, később már tudtuk, mit hol érdemes venni, mi az, ami a hazai ízekre emlékeztet. Szerencsére itt még vannak kis boltok is, zöldséget-gyümölcsöt ott veszünk, még ha kicsit drágább is. Mert jobb minőségű.

Árak

Tej: 0.5 - 1.1 /liter

Kenyér (bagett 200g): 0.4 - 1.2 /db. Van sok féle szeletelt, kisebb, nagyobb, stb.

Tojás: 1.2 - 1.7: 12 darabos

Liszt: 0.4

100 % narancslé: 0.75 - 1.8 / liter

Helyi sör: 0.6 / 0.33L dobozos

Csirke mell filé: 5-6 euro körül van / kg

Sertés comb: 8 euró /kg

Lakásbérlés: mivel kisvárosról van szó jóval olcsóbb mint mint az átlag. 250-500 euró. Berendezés, szobák, állapot függő.

Rezsi átlagérték télen: 200-250 euró fűtés, villany, víz. Itt sok eltérés lehet fogyasztásban.

Összegezve, nagyon haragszom Magyarországra. Szándékosan nyomorba taszítanak mindenkit, megy a gyűlölködés. Szándékosan elterelik a figyelmet a komoly társadalmi problémákról, csak a "cigányozást" "buzizást" "zsidózást" hallani mindenfelé.

Én ilyen légkörben nem akarom nevelni a gyermekemet, inkább leszek idegen egy olyan helyen... amit mára már megkedveltem.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Fojtogatónak érzem ezt a légkört

Érzékeltették, mi csak külföldiek vagyunk

Hogyan írjunk Határátkelőt?

Otthon nincs kilátásom

Menni haza a biztosba, vagy maradni a bizonytalanban?

Felpezsdíteni rutinná vált életem

Érezzük a megkülönböztetést

Lecserélnéd-e a neved a boldogulásért?

A szüleim imádkoznak, hogy ne sikerüljön

Határátkelés Magyarországon belül

Meglepő irányban hagytam el az országot

Kényszeremigránsok vagyunk mi is

Nem volt kétség: visszamegyünk