Valamiért az a benyomásom, hogy amikor külföldre költözésről beszélünk, általában nagyváros jut az ember eszébe, holott egy kisebb település, falu legalább annyi előnnyel (még ha másfajtákkal is) kecsegtet. Erre példa a mai poszt, melynek beküldője, Petan egy osztrák faluban éli a mindennapjait. Lássuk, milyen is az óvoda, iskola egy kistelepülésen!

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Tegnap óta már több mint 7000-en vagyunk! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Most már negyedik éve élünk (Felső-)Ausztriában, Linztől kb. 45 km-re, közel Cseh- illetve Németországhoz, mindkettő 20-25 perc. Egy kis községben élünk, ahova nem volt nehéz beilleszkedni, az emberek rendesek, normálisak.

Megpróbálom összeszedni, hogy két gyerekkel milyen kiadásaink vannak, illetve milyen az óvoda, iskola...

Óvoda

Egy csoportban nem nagyon van 20 gyereknél több, bár nekik már ez is sok. Nálunk 15 gyerek volt. Hat csoport volt az oviban, életkorban vegyesen voltak a gyerekek, vagyis ahogy mentek suliba, úgy töltötték fel a csoportokat. Ez Magyarországon is egyre elterjedtebb.

Az óvodáért nem kellett fizetni, kivéve, ha egész nap ott voltak, de akkor is csak az ebédet, ami 3.90 euró volt. Általában 7.30-8.30-ig kellett őket vinni, és mivel az anyukák nagy része csak 4 órát dolgozik, max. hatot, ezért délben el is kell hozni őket.

Váltóruha nálunk nem kellett, az óvónők kifejezetten kérték, hogy olyan ruhába menjenek, aminek nem árt az udvar. A reggelit is vitték magukkal, tehát az ovi nem foglalkozik ilyesmivel. Kivéve az ebéd, de az sem kötelező, előre be kellett

jelenteni. A nagycsoportosokat minden héten könyvtárba viszik, ezt az önkormányzat állja.

Iskola

Ha úgy érzi a szülő, hogy a gyereke még nem érett az iskolára, akkor sem fogják vissza, hanem mehet előkészítőbe (Vorschule), ami gyakorlatilag az óvoda és az iskola keveréke. Nem rossz, nekem a nagyobbik járt ilyenbe, és tényleg szüksége volt rá.

Ami nagyon tetszett, hogy a könyvekért nem kell fizetni, mert az iskola minden évben bérbe adja, tanév végén pedig visszaadjuk. Így aztán hála istennek év végén nincs gondunk rá. Egyedül a munkafüzetekért kellett fizetni (kb. 5 eurót). A tanítás minden nap 11.30-ig tart. (Hangsúlyoznám, hogy ez egy község, tehát nem tudom egy nagyobb városban hogyan van.)

A tanítás szeptember második hétfőjén kezdődik, és július második péntekéig tart. Rengeteg az évközi szünet, és ha a suli nyári szünetre megy, akkor az ovi is bezár.

Évzárón, vagy évnyitón nincs ünneplő, vagy Himnusz, mindenki megy a templomba, az alsósok és a felsősök külön. A pap áldást kér a tanévre és a diákokra, vagy épp hálát ad, hogy vége a tanévnek. Utána mindenki megkapja a bizonyítványát, ami egy

A4-es lap lepecsételve, és végeztünk is.

Költségek és bevételek

Mindketten dolgozunk, én részunkaidőben, a párom teljes állásban, így a havi bevételünk kb. 2600 euró. (Családi pótlék kéthavonta két gyerekre 750 euró.) Ezt csak azért írom le, hogy tudjátok a kiadásokhoz viszonyítani.

Egy családi házat bérlünk, nem akármilyen szerencsénk volt, mert a tulaj külföldön lakik, így havi 150 eurót fizetünk érte. Egy autónk van, annak a biztosítása 89 euró, mert a lóerő alapján kell fizetni a kötelezőt. Az áram 100 euró, a víz, a csatorna stb. félévente jön, 340 euró. A kukát havonta egyszer viszik... éljen a szelektív gyűjtés!

A kábeltévé havi 9 euró, az internet 30, egy mobil-előfizetés kb. 14 euró, hálózaton belül ingyen telefonálunk. Az egyik ismerősöm a fodrásznál 60 eurót fizetett egy festésért.

Ami egyébként nagyon tetszett, hogy az első időszakban ügyintézéskor sehova nem kellett hivatalos fordítás, vittem a fénymásolatokat, pl. az anyakönyvi kivonatot és az ügyintéző csak annyit mondott, hogy írjam fölé németül.

Voltunk fogorvosnál, kórházban stb., igazából annyi mindent meg lehetne osztani, de félek már így is túl hosszúra nyúlt.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Mindennap sírva telefonáltam haza

A szívem miatt költöztem Romániába

Miért költöztünk haza?

Mi a fenét keresek én itt?

A legnagyobb tévhitek

Ez csak pénz

Két hónap után tudtam, nem térek vissza

Adóztatod te ám...!!

Szülés Svédországban 14 ezer forintért

Láthatatlanul élünk itt

Megélni Németországban

Amikor vérre megy