Tegnap megint sikerült némi vihart kavarni, és mivel több aggódó hang is érkezett (szokás szerint), ezúton jelezném megint, hogy a továbbiakban is célom az érzelmi alapon közelítő és az inkább leíró posztok keverése – szerintem mindkettő fontos és mindkettőnek van létjogosultsága. Úgyhogy nem kell aggódni (de azért köszönöm). :) Na, ezek után aligha meglepő, hogy ma inkább egy leíró jellegű poszt következik, mégpedig Norbi tollából, aki írországi tapasztalatait küldte el nekünk. Lássuk!

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Négy éve kerültem Írországba, teljesen véletlenül. 220 euró volt a zsebemben, kb. az összes vagyonom. Harminchárom évesen kaptam egy állásajánlatot, amit rövid gondolkodás után el is fogadtam. Azóta sem bántam meg a döntésemet, mert a számunkra szokatlan időjárás ellenére lényegesen élhetőbb ország mint Magyarország. Gondolok itt elsősorban a fizetésekre, és a minimális bürokráciára.

Mikor megérkeztem, egy adószámot kellett kérnem a helyi önkormányzatnál, amit azonnal meg is kaptam. ÉS ENNYI! Ez a szám a személyigazolvány, a TB szám, az adószám egyben. És tényleg, itt nincs személyi, meg lakcímkártya, mégis működik a rendszer.

Csak egyszerűen

A második meglepetés akkor ért, mikor megvettem az első autót. Itt ugyanis az autó átíratás egy postabélyeg árába kerül, ami 55 cent. A forgalmi erre kialakított részére rá kell írni az új tulajdonos adatait, majd be kell küldeni a gépjármű-nyilvántartóba, ebből egy darab van a szigeten. Ott kiállítják az új forgalmit és postán visszaküldik.

Az átfutási idő egy-két hónap, de a kocsit addig nyugodtan lehet használni. Magyar elme számára szinte felfoghatatlan, de kb. így működik minden, és működik. Sehol nincs sorban állás, gyakorlatilag mindent el lehet intézni interneten, telefonon és postán.

Fél év után új munka

Közel három év után elveszítettem a munkám, kértem és kaptam munkanélküli segélyt, mivel több mint 2,5 évet folyamatosan dolgoztam Írországban, ugyanolyan jogaim vannak, mint egy ír állampolgárnak. Míg munkát kerestem, eljártam egy intenzív 480 órás angol tanfolyamra, ami fizetős volt, és házasságot kötöttem Cipruson...

Fél év után újra találtam munkát a szakmámban. Hozzátenném, gépkocsivezető a szakmám, a feleségem pedig titkárnő. Ő is Magyarországról jött szerencsét próbálni. Pár hónapot szeretett volna ledolgozni itt, hogy egy kicsit összeszedje magát, aztán rájött, nincs miért hazamenni. Azóta eltelt hét év.

Kicsit az ár-érték arányról:

Munkanélküli segély: 188euró / hét

Minimálbér: 340 euró / hét

Átlagos bér: 400-500 euró / hét

Albérlet

Dublinban 2 szoba+nappali: 750-1100 euró / hó

Vidéken: 500-700 euró / hó

1 l benzin: 1,5 euró

1 kg kenyér: 2-3 euró

1 kg hús: 10-15 euró

A mi rezsiköltségünk (egy szoba plusz nappalis kb. 45 négyzetméteres, 3. emeleti lakás zöldövezetben):

Albérleti díj 900 euró, ez tartalmazza a szemétdíjat és a parkolást.

Villany (fűtés, főzés, melegvíz, minden villannyal megy nálunk): 75-100 euró / hó

Víz-csatornadíj: nincs Írországban.

Az a fránya időjárás

Negatívumként talán csak az időjárást tudom említeni, bár én személy szerint nem rajongok a nagy melegért. Télen 2-11 fok, nyáron 16-20 fok a hőmérséklet. Sokszor esik az eső, sokszor fúj a szél, legrosszabb a kettő kombinációja. Eső miatt errefelé nem mondanak le programot, ha esik, esik. Attól még nyugodtan felvonulnak, fociznak, sétálgatnak az írek.

A sziget gyönyörű, minden zöld, és nagyon zöld. Látványos, helyenként zord sziklás, máshol sárga homokos partszakaszai kirándulásra csábítják az embert. A sziget belsejében is sok lehetőség van a természetjárásra. Dublinban híres a kocsmakultúra, de aki ilyen szórakozásra vágyik, jól teszi, ha rendesen kibéleli a pénztárcáját.

Jó nyelvismeret és piacképes szakma kell

Tudom, ez eddig nagyon jól hangzik, és igaz minden. De azért nem ilyen egyszerű. Mert igaz, hogy nagyon jó életszínvonalon lehet élni átlagos munkából, de a kulcsszó a munka. Természetesen itt is érezhető a válság, csökkentek a segélyek, és már nem is osztogatják olyan könnyen. Az alacsony iskolázottságú írek pedig ebből éltek.

Most a megélhetésért kénytelenek elvállalni az alantasabb munkákat mint például mosogatás, takarítás, szemétgyűjtés, ezeken a munkahelyeken eddig az angoltudás nélkül érkező bevándorlók gond nélkül el tudtak helyezkedni, sajnos ennek vége. A másik komoly munkalehetőség az építőiparban volt, de az meg teljesen leállt, több tízezer ember került utcára az utóbbi 1-2 évben.

Azt tudom csak tanácsolni mindenkinek, bátran próbálkozzanak, mert lehet itt jól élni, de jó angol nyelvismeret és használható szakma nélkül nem is érdemes nekiindulni. Érdemes körülnézni a piacon, hogy milyen munkaerőre van szükség. Erre leginkább a job.ie vagy a monster.ie weboldalakat ajánlom.

Jó angollal és jó szakmával is 4-6 hónap, mire valaki munkát talál, szóval azért pénz is kell. Családosoknak jár itt is a családi pótlék, ha jól tudom, van egy év kivárás és utána adják oda egyben, de ebben nem vagyok teljesen biztos.

Drága orvosi ellátás

Az iskola elméletileg ingyen van, de a tanszereket, egyenruhát meg kell venni. Az orvosi ellátás viszont elméletileg sem ingyenes. Valamennyit vonnak a fizetésből, de azon felül háziorvosnál 50 euró, kórházban 100 euró egy vizit. Ezt az összeget betegségenként kell számolni, nem látogatásonként.

Dióhéjban így tudom összefoglalni a tapasztalataimat. Így a végén azért még megjegyezném, hogy itt a fizetésemből 11-12 százalékot vonnak le, ez tartalmazza az összes járulékot (nyugdíj, adó, munkanélküli hozzájárulás, stb.), ez Magyarországon valahol 50 százalék környékén volt. Mégis gyakrabban hallom a "megszorítások", és "államcsőd" szavakat a magyar hírekben, mint az itteniekben.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Külföldi munkavállalás – magyarul

Köp-e az új-zélandi tévémaci?

A valóság a legendás amerikai középiskoláról

A pusztuló ország miatt megyünk el

Ami megdöbbentő Bécsben

Anglia nyitottan, lélekkel

Hogyan készüljünk fel Angliára?

Aki itt nem találja fel magát, az sehol!

Durva francia kasztrendszer és multikulti

A fél életem levittem a kuka mellé

A hely maga volt a pokol

Így lettünk modern kalandozó magyarok