A tegnapi poszt kapcsán valaki hiányolta a konkrétumokat – remélhetőleg a mai posztban nem fog csalódni, hiszen dániai országfelelősünk Marci (rendkívüól alapos) bemutatkozása következik. Akik vasárnap megtiszteltek bennünket a Facebook-on tartott Fogadón, már találkozhattak vele, most mindenki más is megismerheti. Irány tehát Dánia, Marcié a szó!

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Dániában, a Jylland-félsziget Északi részén egy egyetem- és gyárvárosban, Aalborg-ban élek. Idestova másfél éve tengetem itt a főiskolások/egyetemisták „gondtalan” mindennapjait. Szupernek találtam ezt az oldalt és gondoltam én is rászabadíthatnám a majd’ 2 év alatt felgyülemlett tapasztalataimat azokra, akik arra adják a fejüket, hogy külföldre távozzanak és úticélul Dániát választják.

Dióhéjban a városról annyit mondanék, hogy jóval kisebb mint Koppenhága, de kevés olyan dolgot tudnék mondani ami a fővárosban megtalálható, de itt nem… a királynő palotáját, Christiania-t és a többi hasonlót leszámítva. Az árak is barátságosabbak, nem szükséges súlyos pénzeket kifizetni arra, hogy eljuss a város egyik feléből a másikba. Egyszóval egy magamfajta diáknak talán a legélhetőbb település a környéken.

A lejjebb leírt összegek csak tájékoztató jellegűek, és előfordulhatnak kisebb-nagyobb különbségek. Mindent dán koronában adtam meg, mert állandóan változik a két valuta közti árfolyam, és mire megírtam a cikket, a lakbérem 22.000 Forinttal több lett. Így Ti is pontos értéket kaptok, és én is nyugodt maradok. Egyébként ma az árfolyam éppen 1DKK=40,7 HUF.

Lakhatás

A centrumban egy 100 négyzetméteres lakásban élek. A havi lakbér 7200DKK + három havonta az internet szolgáltató és a helyi elektromos művek számlája is befut. Az előbbi függ a net erősségétől, az utóbbi pedig a fogyasztott mennyiségtől, de kb. 300DKK a világháló és 1500-2000DKK a villany (nagyban függ az évszaktól, mivel télen alig van világos, nyáron, meg még éjfélkor is szürkület van).

Továbbá van egy média-adó névre hallgató kellemetlenség, ami évente kb. 1600DKK-t visz el a büdzséből ha van tévéje/rádiója az embernek, ha nincs. Itt azért csendben megjegyezném, hogy másfél éves fennállásom óta még egyszer sem találkoztam ilyen számlával, és még senki sem akarta az ajtómon dörömbölve behajtani rajtam.

A megfelelő lakást megtalálni igen nehéz, mert a város típusából fakadóan rengeteg külföldi diák és munkás megfordul itt, akik szeretnének kiadó lakást találni, és a legjobb ajánlatok már a szezon elején (augusztus) elfogynak, szóval ha nem tudod rögtön, hogy hol és miként keress, be lehet fürdeni vele nagyon. Például én a legelején, kb. 5 hetet laktam egy hostelben mire ráakadtam a megfelelőre. Azt hadd ne mondjam, hogy a kollégiumok tele vannak, kilométeres várólistákkal várnak mindenhol, és egyébként drága is.

Az ingatlan bérlés másik nagy kellemetlensége a deposit, más néven kaució (amit nem nagyon szeretnek visszafizetni a végén). Ez a pénzösszeg általában (lakástól és felszereltségtől függően) 10.000DKK-tól nagyon-nagyon sok DKK-ig. Jobb ha észben tartja az ember, hogy egy részét szinte biztos, hogy nem fogja viszontlátni, de az is lehet, hogy az egészet…

Közlekedés tömeggel...

A közlekedés zónás rendszerben működik, Aalborgban egy zóna a vonaljegyek esetében 9DKK, de minimum 18DKK. Egy jegy a kifizetett zónákban, 1 órán belül, bármennyi átszállásra jogosít. Ha van okostelefonod, olcsóbban is hozzá lehet jutni a jegyhez, illetve a bérlethez.

Lehet kapni gyűjtőjegyet (Klippekort) ami 2 zónára 110DKK és 10 alkalommal tudod felhasználni, illetve ugyanerre a területre a havi bérlet kb. 380DKK.

Ellenőr nálunk nincs sok, viszont aki van az eléggé tekintélyt parancsoló. Ha lenne az oldalán valami mordály akkor azt hinné az ember, hogy rendőr. Az általa osztogatott csekk ára pedig 700DKK körül mozog.

Ha velem ellentétben nem vagy lusta, akkor egy frankó bringával a jól kiépített bringaút hálózaton könnyen és ingyen eljuthatsz bárhová, és mivel a város sem nagy, megerőltetned sem kell magad. Az időjárás valószínűleg nem lesz kegyes, de ettől vikingesedik az ember!

Ehhez a szekcióhoz még hozzávenném, hogy országon belül a legolcsóbb, és leggyorsabb utazási forma a repülés. Egy helyre lehet innen repülni belföldre: Koppenhágába (CPH). A repjegy oda-vissza kb. 400DKK. A vonat ennél drágább és lassabb. Ha van is olcsóbb, a differencia 20-30 DKK, annyit meg csak megér, hogy a 4 óra helyett 30 percet utazol.

Megemlítem még a hazautazás költségeit is, mert ugye néha oda is el kell látogatni (meg valahogy ki is kell jönni az elején), egész baráti áron lehet repülőjegyhez jutni, és legalább 3 légitársaság áll a rendelkezésünkre, ebből 2 fapados (Norwegian Air Shuttle, Wizzair) egy pedig a MALÉV. Aalborgba koppenhágai átszállással juthatunk el. Busz és vonat is közlekedik, de legalább 2 átszállással, és nagyon hosszú az út (annyival nem olcsóbb, hogy megérje)!

...és autóval

A tömegközlekedési eszközök általában tiszták és el vannak látva WIFI-vel .

Ha autóval érkezel, készülj fel, hogy sokat kell fizetni. Ha fél évnél tovább maradsz, kötelező dán rendszámot beszerezned. A regisztrációnak és a biztosításnak egyaránt borsos ára van. Ha vétesz ez ellen és lebuksz, akkor nagyon megsarcolnak, akár több tízezer koronát is lehúzhatnak Rólad, mire az ügy végére érsz.

Autóval rendelkező ismerőseimtől hallottam, hogy jobban megéri új autót venni itt és a régit meg otthon hagyni, kivéve ha diák vagy, mert akkor megtarthatod a magyar rendszámod és megúszol majdnem mindent (de ebben nem vagyok túl jártas, úgyhogy ne vegyétek készpénznek).

Élelmiszerek

Nyilvánvaló, hogy az árak magasabbak mint otthon, ugyanakkor rengeteg alapdolgot be lehet szerezni a hazaihoz hasonló áron. Ha az embernek van havi 700-1000DKK-ja élelmiszerre, abból már egész jól el lehet élni. Ugyan nem fog Coq au Vin-t vagy füstölt lazacot enni mindennap, de az éhhalál sem fogja kerülgetni. Néhány alap élelmiszer árát összeszedtem összehasonlításképpen:

* zacsis toast „kenyér”: 6DKK

* 600g kenyér a pékségből: 20-50DKK

* 1L 0,1% tej: 4DKK

* 1L 3,5% tej: 9DKK

* 400g margarin: 12DKK

* 400g sózott vaj: 18DKK

* vákuumcsomagolt felvágott: 10-20DKK

* 400g trappista szerű „sajt”: 15DKK

* 600g sertés karaj: 40DKK

* 1,5L almalé: 8DKK

* 1L 100% narancs juice: 15-25DKK

* olcsó sör: 3DKK+üveg

* mirelit pizza: 20DKK

* zöldségek: 10-15DKK/2kg

* 15db tojás: 18DKK

* 1 doboz Toffifee: 12DKK

Egészségügy, oktatás

Az egészségügy EU állampolgároknak, illetve akiknek van lakhatási és munkavállalási engedélyük, ingyenes. A kórházak jól felszereltek, az orvosok beszélnek angolul (rengeteg magyar orvos is van), a várakozási idő minimális. A gyógyszerek drágák, de azokra is van TB támogatás kb. 4-500DKK fölött.

Az oktatás is ingyenes (EU állampolgároknak), beleértve a felsőoktatást is. Mint mondtam, Aalborg egyetemi város, egy főiskola és egy egyetem is található itt. Azt nem állítom, hogy ez a Oxford meg a Yale, de elfogadható színvonal jellemzi őket.

Egyébként rengeteg iskolát találunk az egész országban menjünk szinte bárhova. Népfőiskolák, főiskolák, egyetemek tömkelege áll a rendelkezésünkre.

Szórakozás, kikapcsolódás, sport

Se szórakozóhelyből, se étteremből nincs hiány, de az árak eléggé borsosak. Ha szórakozni/kajálni megy az ember és nem akar szárazon/éhes maradni akkor készüljön fel, hogy 6-700DKK-t simán el lehet verni erre-arra. Érdemes buli előtt bevásárolni a boltban és bemelegíteni otthon…:)

A centrumban találhatjuk Dánia legnagyobb party-utcáját, a Jomfru Ane Gade-t, ahol több mint 25 club várja a bulizni vágyókat.

Sportolási lehetőség is számos van. Ráadásul a főiskola volt olyan kedves és kötött egy szerződést a helyi fitnesszklub-lánccal, így a diákok igencsak jutányos (170DKK/hó) áron vehetnek havi bérletet.

Ha nem akarunk pénzt kiadni ezekre, akkor jó idő esetén a hatalmas parkok tökéletesen alkalmasak sportolásra, kikapcsolódásra. Focikapuk, röpi hálók és grillsütők várják tökéletes állapotban a felhasználókat.

Gazdálkodj okosan!

Elmondható, hogy Dánia bizony nem a földrész legolcsóbb állama, viszont okosan gazdálkodva még egy magamfajta kis-diák is el tud itt lébecolni. A magas árakhoz szerencsére magas fizetés is párosul, így diákmunkával is fent tudja magát tartani az ember fia (minimálbér nincs, de az átlagfizetés 100-150 DKK körül mozog a diákmunkáknál). Általában heti 10-12 órát szoktak a diákok dolgozni, ez elegendő hogy fedezzék a lakhatást, élelmiszert, utazást és helyes gazdálkodással még sörre is marad.

Ezekkel a gondolatokkal zárnám le ezt a kis összegzést a dán viszonyokról, remélem senkinek nem vettem el a kedvét attól hogy erre vegye az irányt. Én nagyon szeretem Dániát, és az itt lakó illetve tanuló magyarok rohamosan növekvő számát alapul véve, nem vagyok ezzel egyedül...

Amennyiben van kérdésetek, észrevételetek, kommentben szívesen válaszolok!”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország és Törökország. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Miért nem tudunk összetartani?

Egyszerűen el kell mennem

Dacból jöttem ki Amerikába

Egy csodás sziget

Semmi pénzért nem mennénk haza éhezni

Egy élhető és bonyolult ország

Ha valaki elszánt, boldogul

Oktatás amerikai módra

El innen!

Iskola és óvoda külföldön

Miért éppen Spanyolország?

Miért maradjak Magyarországon?

Aki teheti, menekül az országból