Paul hetek alatt járta meg a poklot és a mennyt. Először menyasszonya felbontotta az eljegyzést, ám nem sokkal később mégis sikerült állást szerezni Németországban, ráadásul Magyarországról. Február közepén kezd kint és megígérte, hogy elmeséli majd azt is, hogyan sikerült beilleszkedni.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-onHa inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.comEgyúttal itt ragadom meg az alkalmat, hogy kvázi szolgálati közleményként türelmet kérjek mindenkitől, folyamatosan válaszolok a levelekre, csak nem mindig megy rögtön – de írjatok bátran!)

A történetem eleje kicsit bonyolult, van benne egy volt menyasszony, a volt menyasszony bátyja, aki nekem 6 éve jó barátom. Volt.

Tavaly decemberben volt menyasszonyommal kiküldtük a bátyjának az önéletrajzainkat, aki Berlinben dolgozik egy multinál, hátha így el tudjuk kerülni a HR osztály erősen szelektáló karmait.

Mivel eredetileg úgy volt tervezve, hogy a szilvesztert ott töltjük kinn, így a kísérő levélbe ezt meg is írtuk, bízva, hogy ez is a malmunkra hajtja a vizet. Karácsony 2. napján azonban párom felbontotta az eljegyzést és innentől kezdve számomra eléggé elérhetetlennek tűnt a kinti meló.

Találtak új időpontot

Hogy még tovább fokozzák rossz érzésem, 27-én felhívtak Berlinből, hogy ha már úgyis kinn leszek év végén, menjek be egy meghallgatásra. Elgondolhatjátok milyen rossz érzés volt közölni, hogy sajnos egy-két történés miatt (konkrétumokhoz semmi közük) nem leszek akkor Berlinben, így interjúra sem tudok menni. A válasz végül is biztató volt: Majd találnak egy másik időpontot. Persze gondoltam, kamu. De szerencsére nem. Újévben kaptam egy e-mail-t, hogy 9-én hétfőn telefonos interjúm lesz.

Egy hölgy hívott, aki az egész interjút, érthető módon, németül akarta lebonyolítani. Mondtam neki, hogy tanultam gimiben németül, de sajnos az akkori tudásom sokat kopott, bár gyakorlással pár hónap alatt visszajönne sok minden. Ha lehet akkor beszéljünk angolul.

Húzta a száját, hogy akkor lehet nem is én vagyok a megfelelő jelölt, majd azért csak-csak lenyomtunk egy fél órás beszélgetést, melynek végén közölte, hogy ígéretes vagyok, de a vezetővel egyeztetnie kell és majd hív. Nem akart hiú ábrándokban tartani, így én sem bíztam pozitív végkimenetelben. És láss csodát, másnap hívtak, hogy rákövetkező hétfőn várnak Berlinben egy személyes interjún.

Két héten belül Berlinben

A szép az egészben, hogy az utazást utólag kifizetik, illetve a szállást is. Ez elég szimpatikus nekem, ilyet itthon nem tudom melyik cég nyújt. Kivonatoztam és vissza. Az interjú elég jól sikerült. 2 kör, másfél óra összesen. Szépen belementek a szakmába is. Pénzügyi osztályra kerestek meg és van pár év tapasztalatom. Miután jól leizzasztottak, megköszönték, hogy odamentem és 1-1,5 hét időt kértek. Kedden reggel értem vissza Magyarországra.

Ahol most tartok az a következő: február 15-től alkalmaznak. A cég az első két évre határozott szerződést ad és ha azt az időt túlélem, jöhet a határozatlan. Az első hónapban ingyen kapok majd egy bútorozott albérletet (lestem nagyokat). Lesz így időm egy jó lakást találni. A cégnek saját kollektív szerződése van, melynek értelmében 30 nap az éves alapszabi (ez se gyenge).

Nagyon profin csinálták

Flexibilis a munkaidő. Ugye ez itthon annyit takar, hogy max fél 9-re legyél benn, és persze minél tovább maradsz annál jobb. Na ennél a cégnél közölte a HR-es hölgy, hogy ha 10 után érnék be, akkor egy sms-t küldjek, hogy tudják nincs bajom. Persze ezt a lehetőséget nem szeretném kipróbálni, mert megyek normál munkarend szerint.

Szerintem elég nagy plusz lehetett, hogy nem 300 EUR-os repülőt választottam (mivel kb 3-4 napom volt a menetelig, nem volt olcsóbban jegy), hanem 80 EUR-ért a vonatot (az ár oda-vissza Euronight vonattal) és még szállás sem kellett, mert aludtam a vonaton.

Az egész ahogy az interjúk lementek, nagyon profi volt. Itthon is találkoztam jól lefolytatott interjúval, de ez kicsit más volt.

Az érdekes az lesz, hogy tök egyedül leszek odakinn. Mivel a volt menyasszonyom bátyja közölte a szakítás után, hogy a barátságunkat is hagyjuk, ne keressük egymást.

Nagyon várom mi is lesz és hogyan fog alakulni a kinti élet. Majd írok még, amint lesznek fejlemények.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország és Törökország. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

A kiköltözés visszalépés?

Gazdálkodj okosan Dániában!

Miért nem tudunk összetartani?

Egyszerűen el kell mennem

Dacból jöttem ki Amerikába

Egy csodás sziget

Semmi pénzért nem mennénk haza éhezni

Egy élhető és bonyolult ország

Ha valaki elszánt, boldogul

Oktatás amerikai módra

El innen!

Iskola és óvoda külföldön

Miért éppen Spanyolország?