Nem egyszerű eldönteni, miként is zárjunk egy ilyen évet, amely az ország szempontjából finoman szólva sem volt egyszerű, de mégis szilveszter van... Így aztán Judit írására esett a választásom, hiszen egyrészt Máltán még úgy sem jártunk, másrészt olyan jó érzés volt olvasni, hogy ennél jobban nem is lehet véget vetni 2011-nek. Következzen tehát Judit és családja máltai élete!

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ahol még elérhetsz és ahová a személyes történeteket várom: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Amikor úgy döntöttünk, határozatlan időre Máltára költözünk, még nem tudtuk milyen lesz. Előtte én csak egyszer jártam az országban, a férjem kicsit többször, és nyilván a nyaralás alkalmával szerzett tapasztalatokat nem lehet összehasonlítani a mindennapos itt léttel.

Amikor a férjem elfogadta az állásajánlatot, akkor indult a fejvakarás, hogy "Jó, jó, de én mit fogok csinálni?". Általánosságban elmondható, hogy az itteni munkahelyek megkövetelik a máltai nyelvtudást. Aminek nyelvtanjából sok máltai megbukik az iskolában...

Két lehetőség volt: keresek munkát, majd amikor babát szeretnénk, akkor elmegyek 10 hét (!) szülési szabadságra és azután nem tudjuk hogyan tovább vagy a magyar munkahelyemről megyek el 3 év szülési szabadságra. Az utóbbi mellett döntöttünk.

Érvek a máltai szülés mellett

Ha én egyszer valamit eltervezek, az meg is valósul, így költöztünk ki idén szeptemberben Máltára, 7 hónapos terhesen. A máltai szülés mellett több érv is szólt, de legfontosabbak: az otthoni nőgyógyászom véleménye (nincs jó véleménnyel a magyar egészségügyről) és az itteni körülmények voltak. Júniusban kiutaztunk 1 hétre és terepszemlét tartottunk.

A fő csapásirány a nőgyógyász keresés volt. Az állami kórházba a vizsgálat előtt minimum 6 héttel kell bejelentkezni és a magánkórházaknál sem jobb a helyzet, így egy barátunk barátja segített bejuttatni az egyik magánklinikára. (Ahol hozzáteszem, ugyanolyan díjszabás van, mint Budapesten.)

Hogyan találjunk ingatlant?

A másik fontos projekt az ingatlan keresés volt. Máltán (számunkra) csak a bérlés jöhet szóba, mivel az ingatlan árak az egekben vannak. (A barátaink 140.000 Euróért vettek egy sorházi 4 szobás lakást a reptér mellett. Tehát nem felkapott vagy központi helyen. Erre ők azt mondták: alkalmi vétel.)

Két ingatlanügynökséggel vettük fel a kapcsolatot, de mindkettő azt tanácsolta, szeptemberben térjünk vissza a kérdésre, mivel a bérbeadás pörög. Pár nap alatt elmennek a bérbeadó ingatlanok, így feleslegesnek tartják, hogy megnézzünk akár egyet is, mivel az biztosan nem lesz meg szeptemberben.

Mi azért újságból választottunk egy hirdetést és elmentünk megnézni a 3 hálószobásnak hirdetett ingatlant. Ekkor döbbentünk meg, hogy itt a 3 hálószobás lakás nem 70 nm. Amit akkor megnéztünk az 210 nm körül volt. Kicsit meg is ijedtem, hogy "Rendben, hogy szeretek takarítani, de azért ez mégis csak túlzás".

Az egy hét eltelte után hazautaztunk Magyarországra és elkezdtük lezárni a dolgainkat. Az otthoni dokim irtó jó fej volt, mert az összes vizsgálati anyagot angolul is elkészítette, így egy szép kis paksamétával jöttem az itteni orvosomhoz.

Autóval költözni

A férjem és apukám szeptember elején, egy Magyarországon vásárolt jobb kormányos autóval és a kis életünkkel felpakolva indultak el Máltára.

Legköltséghatékonyabb megoldásként a Budapest-Livorno autóval, majd Livorno-Málta komppal lehetőséget választották. Így sok-sok Eurót megspóroltunk, viszont az út több, mint 2 napos volt. Ők egy hétfő reggeli napon érkeztek Valettába, én meg rá két napra jöttem repülővel.

Mivel akkor már a 32. hétben jártam, mindenféle orvosi igazolást kellett felmutatnom a reptéren, amit persze ott is kellett hagynom... nem igazán akartak felengedni a gépre, de mivel mondtam, hogy visszafelé nem jövök, ezért nagy levegővétel után mondták, hogy "Rendben. Jó utazást kívánunk."

Az első hetet egy máltai barátunk nagypapájának nyaralójában töltöttük és közben lelkesen kutattuk az albérleteket. A büdzsét kicsit feljebb kellett vinnünk a tervezetthez képest, mivel a lakások hiába voltak szépek, jók, maga a környezet nem tetszett.

Az volt az egyik fontos tényező, hogy ne legyen turistaközpontban, illetve ne legyen városközpontban. Szívem vágya volt egy tengerparti lakás, de ahhoz igencsak mélyen kellett volna a zsebünkbe nyúlni. Kb. 3 ingatlan bejárás után találtunk rá az igazira, ami Melliehán található.

Bérleti díjak

A bérleti díjak egyébként egy 3 hálószobás (90 nm<), bútorozott lakás esetén 400 Eurótól indulnak. Az ingatlan 30 percnyi sétára található a tengerparttól és karnyújtásnyira vannak az üzletek (szupermarket, zöldséges, hentes, pékség, stb...).

Máltán az üzletek este 7-kor zárnak és vasárnapi nyitva tartás nincs. Egyetlen ismert üzlet a Lidl, ami szinte a legolcsóbb a szigeten, viszont ha minden igaz, csak 3 van összesen. Azonban általánosságban elmondható, hogy a legtöbb üzlet ingyenes házhoz szállítást biztosít a vevőnek.

Az egészségügyre visszatérve. A kötelező vizsgálatokra a magánklinikára jártam, magát a szülést azonban az állami kórházban terveztük, mivel mind a magánorvosomnak, mind pedig az ismerősöknek az volt a véleménye, hogy a néhány éve épült állami kórház sokkal jobban felszerelt, mint bármelyik magánklinika.

A magánorvosom beprotezsált az egyik nőgyógyászhoz, akivel akkor találkoztam először, miután már megszületett a baba. Kicsit olyan az állami kórház, mint a House-ban. Van a doki és 13-as meg a többiek. A doki csak akkor tűnik fel, ha gond van.

Szóval, a magánorvoshoz jártam a kétheti vizitekre, az állami kórházba meg a laborvizsgálatokra. Az államiba is időponttal lehetett menni és ami számomra megdöbbentő volt, 10.30-tól frissítőket szolgáltak fel a várakozóknak. Üdítő, kávé, tea, aprósütemény. Ingyen. ...és itt nem "szokás" belemarkolni a tálba és a zsebünket megtömni, mint otthon...

Szálloda a kórházban

Miután megkaptam a szülés időpontját (császár volt a farfekvés miatt), csak össze kellett pakolni és bemenni egy nappal előtte a kórházba. Kétágyas elhelyezés volt. Egyágyasba akkor sem mehettem volna, ha nagyon akarok, mivel azokat a speciális esetekre tartják fenn, úgy mint ikerszülés vagy sérült baba születése.

A szoba szállodai színvonalú volt; minden ágyhoz lcd tv+internet+telefon tartozott. Előzőleg menüről választható reggelit, ebédet és vacsorát kaptunk. Délutánonként meg frissítőket szolgáltak fel. Minden szobához 2 nővér tartozott, akik valóban gombnyomásra érkeztek és mosolyogva segítettek. Hogy a költségekről is említést tegyek az 1 hetes kórházi tartózkodásom kb. 7 Euróba került.

A férjem minden nap vett nekem egy doboz gyümölcslevet. A szülés ingyenes, a hálapénz ismeretlen fogalom... és mindezért olyan ellátást biztosítanak, hogy a másodikat is szívesen szülném itt.

Két hét múlva lesz 3. hónapja, hogy itt élünk a már 2 hónapos fiúnkkal és mondhatom, nagyon élvezzük. Köszönhetően az internetnek, honvágy nincs... de miért is lenne, amikor a napos órák száma magas, a legalacsonyabb hőmérséklet 15 fok és a lényeg, együtt a család!”

Mindenkinek Boldog Új Évet, legyetek sikeresek és teljesüljön minden vágyatok!!!

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc és Svédország. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá! Mostantól országonként rendezem a posztokat, illetve kiemelem az utolsó pár írást.

A félreismert ország

Svájcizmus

A bürokrácia miatt megyünk el

Nem adtam fel, az nekem nem megy

Úgy gondoltuk, ez egy szuper hely lesz – videó

Úgy mentem el, hogy maradtam

Télen is zokni nélkül

Nem fogok hazatérni, nincs miért

Kiáltvány a magyar politikusokhoz

És akkor az országok szépen sorban (kattintásra elvisz arra az oldalra, ahol az összes vonatkozó írás olvasható):

Ausztrália

Ausztria

Brazília

Chile

Csehország

Dánia

Egyesült Államok

Egyesült Arab Emirátusok

Finnország

Franciaország

Hollandia

India

Izrael

Írország

Japán

Kína

Nagy-Britannia

Németország

Norvégia

Olaszország

Spanyolország

Svájc

Svédország

Új-Zéland