Éppen szilveszter napján jártunk utoljára Máltán és elnézve a Magyarországon dühöngő hideget és a havas tájat, éppen ideje Judit segítségével ismét egy kis napfényt csempészni a februári télbe. Bár az is kiderül, a szigeten is tud hideg lenni az otthonokban. És vajon mi kerül 15 ezer euróba (4,5 millió forintba!!) egy konyhabútoron?

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Tekintettel, hogy az első máltai beszámoló csak egy igen szűk betekintést enged az itt létről, ezért most bővebben kifejtem mégis mire számíthat az ide költöző.

Mit kell tudni Máltáról?

Málta a Földközi-tengerben található kis szigetcsoport, Szicíliától 93 kilométerre délre. Területe 316 km². (Balaton 594 km2, Budapest 525 km2, Fertő-tó 309km2). Legmagasabb pontja a Málta-szigeti Ta'Dmejrek, magassága 253 méter.

Az éghajlat mediterrán, enyhe, esős telekkel és forró, száraz nyarakkal. A nyár forróságát enyhítik a szinte folyamatosan fújó északnyugati szelek. Ezt időnként a Szahara felől érkező forró és rendkívül párás légáramlat szakítja meg, amely nehézzé teszi az emberi szervezet lehűlést.

A nyár általában szeptember végén ér véget, amikor az Atlanti-óceán felől érkező légáramlatok elérik a szigeteket. A hirtelen viharos időjárás után a hőmérséklet lassan csökken és még október vége, november eleje is napos és meleg lehet. (A tenger ilyenkor még fürdésre alkalmas.)

Honnan hozzunk autót?

Sokan nem tudják, a tájékozottabbak mégis tisztában vannak vele, hogy Máltán jobb kormányos a közlekedés. Bal kormányos autót teljesen felesleges kihozni, mert nem túl biztonságos a használata. Otthon sem az a jobb kormányossal...

Az autók itt is ugyanolyan árban vannak, mint máshol, ezért érdemes olyan országban beszerezni a leendő járgányt, ahol baloldali közlekedés van, így jóval olcsóbban juthatunk hozzá.

Részletes információkat a gépjárművek behozataláról és a regisztrációról ezen az oldalon találtok. Egy másik oldalról letölthető egy pdf dokumentum, melynek 16. oldalán megtalálhatók a gépjárművek után fizetendő éves adók.

Tömegközlekedés: csak busz

Máltán 2010 év vége óta az Európában buszokat és vonatokat üzemeltető Arriva társaság kezében van a tömegközlekedés. A sziget egyetlen tömegközlekedése: a busz. A társaság 10 éves szerződést kötött az üzemeltetésre, melynek egyik pozitív hatása volt, hogy 2011 év elején lecserélték az öreg, narancssárga, bár a szigetnek némi romantikát adó buszokat.

Az új, modern járműveket Kínából rendelték, melyek dízel üzeműek, légkondicionáltak és az alacsony felépítésüknek köszönhetően babakocsival, kerekesszékkel is könnyedén fel lehet rá szállni. Máltán és Gozo-n összesen 264 busz üzemel, ami véleményem szerint Málta méretéhez képest jelentős mennyiség.

Ötféle jegyet lehet vásárolni, nem kell mindig újat, ha járatot váltunk, mert a jegyek időpont függőek. A 2 órás jegy 1,30 Euró, a napi jegy 1,50 Euro, a 7 napos 6,50 Euró, a 30 napos 26 Euró és a 90 napos 72 Euró.

Az utóbbi kettő igénybevételéhez ki kell váltani, az ún. Arriva Saver Card-ot, de ennek feltétele máltai személyi igazolvány. Azt, hogy hány különböző buszjárat van, nem sorolnám fel, mert soha nem érnék a végére, de a lényeg, ha a sziget bármely részéről akarunk eljutni a kijelölt pontba, az kivitelezhető.

Ingatlan

Mivel az előző írásomból kiderült, hogy mi lakást bérlünk, ezért erről írnék pár sort. Ha Magyarországon maradtunk volna, akkor mindenképpen nagyobb lakásba kellett volna költöznünk, mert ahol laktunk, azt már "kinőttük".

A XI. kerületből nem igazán mentünk volna másik kerületbe, mivel a férjem ott dolgozott. Ott egy hasonló színvonalú lakás, mint amit jelenleg bérlünk (új építésű, liftes, 3-4 szobás, bútorozott) 265.000 Ft + rezsi havonta. Mondjuk egyetlen ilyen lakást találtam, az is a Feneketlen-tónál van... Mondanom sem kell, hogy ennél lényegesen kevesebbet fizetünk a 4 szobás, tengerre néző lakásért.

Ahol a Máltára érkezőknek érdemes nézelődni: újságok, ingatlanügynökségek. Én előzetes felmérés alapján a Frank Salt és a Dhalia ingatlan ügynökségek mellett maradtam, mivel a lakáskínálatuk árban és minőségben közelebb állt az elképzeléseinkhez, mint a többi ügynökség által kínált ingatlanoké.

A bérleti szerződés aláírásakor 1 havi bérleti díj, mint kaució + 1havi bérleti díj, valamint 1 havi bérleti díj fele, mint ügynöki jutalék fizetendő. Az ügynöki jutalékon kissé fennakadtam, mivel Magyarországon hasonlóval sem találkoztam a munkám során (8 év építőipari tapasztalat, ebből 3 év ingatlanértékesítőként). Az ügynökség jutaléka 1 havi bérleti díj, melyet a bérbeadó és bérlő fele-fele arányban fizet meg az ingatlanügynökség részére.

Alapjában véve minden ingatlanügynökség 5 régióra osztja a szigetet (dél, nyugat, észak-közép Málta, Sliema és Gozo) és ez alapján alakítják ki az irodáikat.

Pl. egy nappalis, két hálószobás bútorozott lakás (nem a legolcsóbb, hanem középkategóriás)

Délen: 300 Eurótól

Nyugaton: 380 Eurótól

Észak-közép Máltán: 280 Eurótól

Sliema-ban: 390 Eurótól

Gozo-n: 200 Eurótól áll rendelkezésre.

Egyszerű, ellenben drága

A máltai lakások berendezése puritán. Engem, aki odáig van az ingatlanokért, a lakberendezésért, kissé meglepett ez a fajta stílus. Aztán jobban belegondoltam, hogy miért is foglalkoznának vele, mikor a lehető legkevesebb időt töltik a máltaiak a négy fal között. Munka után, csak átöltözni mennek haza, aztán irány a tengerpart egy kis grillezés a barátokkal vagy csak kiülnek a partra beszélgetni és ott vannak napnyugtáig.

Másrészt meg fahiány miatt is olyan magasak a bútorárak, hogy az emberek több évig spórolnak, ha vásárlást terveznek. A barátaink tavaly tavasszal vettek egy 4 szobás, kb. 300 m2-es ingatlant, amit várhatóan jövő év végére fognak teljesen befejezni úgy, hogy a család férfi tagjai minden nap a házon dolgoznak. Viszont maga a berendezés az horribilis. Pl. a konyhabútor gépekkel kb. 15.000 Euróba fog fájni nekik és ez egy nagyon alap konyhabútor lesz.

A rezsiköltségekről még pontos információnk nincs, mivel a tulajdonossal úgy állapodtunk meg, hogy havonta fizetünk egy összeget és negyed év végén a számlák alapján elszámolunk. Bár, az ingatlanügynök szerint egy 3 fős család havi rezsije nem több 100 Eurónál. Télen-nyáron egyaránt. Na, majd meglátjuk!

Aki viszont a lakáson belüli kellemes meleghez szokott, annak vagy sok meleg ruhát kell hozni "télre" vagy be kell szerezni pár olajradiátort, ahogy mi is tettük. Itt a lakásokban nincs fűtőtest. Az idei tél a barátaink szerint is szokatlanul hideg. Volt, hogy reggel a lakásban 16 fokot mutatott a hőmérő és ez még barátinak sem mondható. Pláne nem egy babával. Szerencsére a lakásban levő légkondicionáló berendezéssel fűteni is lehet, viszont nem minden helyiségben van, ezért elengedhetetlen volt, hogy a gyerekszobába vegyünk egyet radiátort.

Bérek

Az alábbi információkat a Reed HR cég felméréséből gyűjtöttem ki. A nettó bérek éves szinten értendők.

Könyvelő 23.000 - 40.000

Bérszámfejtő 20.000 - 28.000

Pénzügyi vezető 27.000 - 38.000

Építész 33.000 - 62.000

Tervező mérnök 29.000 - 47.000

Hegesztő 14.000 - 18.000

Kórházi orvos 23.000 - 28.000

Kórházi orvos (magánkórházban) 60.000 - 80.000 (konkrét álláshirdetés alapján)

Orvosbiológiai tudós 33.000 - 60.000

Gyógyszerész 25.000 - 44.000

Terapeuta 18.000 - 26.000

Nővér 19.000 - 25.000

Szociális munkás 18.000 - 24.000

Szakács 18.000 - 25.000

Konyhai személyzet 8.000 - 10.000

Programozó 29.000 - 38.000

Marketing menedzser 24.000 - 35.000

Sales menedzser 18.000 - 24.000

Vásárlás

Annak ellenére, hogy a máltaiak a szabadidejüket nem plázákban, bevásárlóközpontokban töltik, azért csak építettek hatot erre a kis szigetre. Kettő Gozon, a maradék négy pedig Máltán található.

Kikapcsolódásra az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre: mozi, színház, múzeum, kaszinó és a különböző sportolási lehetőségek. Ha megszeretnénk tanulni búvárkodni, akkor a 38 (!) búváriskola valamelyikében készséggel állnak rendelkezésre az oktatók. Ha ez mégsem szimpatikus, akkor még ott a golf, lovaglás, tenisz, squash, sziklamászás, lövészet, íjászat, kajakozás, vitorlázás. Aki itt nem találja fel magát, az sehol!

Anyukám és anyósom szerint (akik már jártak nálunk és profi nagy bevásárlók) nincsenek olyan elvetemült élelmiszer árak, mint az ember gondolná. Nyilván nem az otthoni árakkal kell összehasonlítani, hiszen a fizetések sem olyanok, mint Magyarországon.

Pár példa:

kenyér 0,70 Euró/500g

kifli 0,20 Euró/db

Barilla tészta 1,36 Euró/kg

joghurt 0,90 Euró/500g

mustár 1,50 Euró/250g

banán 1,45 Euró/kg

narancs 1,44 Euró/kg

citrom 1,10 Euró/kg

paradicsom 1,50 Euró/kg

sonka 1,20 Euró/170g

szeletelt sajt 2,30 Euró

cukor 1,30 Euró/kg

ír vaj 1,95 Euró/230g

szénsavmentes ásványvíz 0,54 Euró/2l

A helyzet tehát itt sem mindig könnyű, de számunkra mégis sokkal élhetőbb, mint Magyarországon.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Durva francia kasztrendszer és multikulti

A fél életem levittem a kuka mellé

A hely maga volt a pokol

Így lettünk modern kalandozó magyarok

Azonnal elkezdtem beilleszkedni

Gyerekrablások, kutyahús – és mégis csodálatos

A szerelem sokszor nem elég

Amikor már ép ésszel nem lehet felfogni

A pokolból a mennybe

A kiköltözés visszalépés?

Gazdálkodj okosan Dániában!

Miért nem tudunk összetartani?

Egyszerűen el kell mennem