Komoly adósságunkat kezdjük törleszteni, hiszen valamiért eddig meglehetősen kevés írás jelent még meg nálunk Ausztriáról, ami nekem is némi meglepetés. Most azonban országfelelősünk, Franciska küldött egy posztot a szezonmunka kontra állandó munka témakörében. Lássuk!

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ahol még elérhetsz és ahová a személyes történeteket várom: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Elsőként egy nagyon aktuális kérdést járnék körül, mégpedig a szezonmunka kontra állandó állásét. Tavaly május 1-től már nekünk, magyaroknak sem kell semmilyen munkavállalási engedély, ami nagyban leegyszerűsítette a helyzetet. Gyakorlatilag az ember eldönti, hogy irány Ausztria és ha szerencséje van, akár egy héten belül már a szomszédos országban dolgozhat.

Álláskeresőknek a www.ams.at oldalt ajánlom, itt lehet tartományok, városok, szakmák szerint keresni. Ha valakinek nincs túl sok pénze nekiindulni, akkor mindenképpen szezonmunkát ajánlanék, azon belül is szállodait, mint például szakács, pincér, recepciós, szobalány vagy mosogató. Az utolsó kettőhöz különösebb képzettség sem kell.

A Dienstzeugniss

Érdemes sok helyre elküldeni az önéletrajzot, főleg, ha a jelentkezőnek nincs még tapasztalata Ausztriában. Aki már legalább egy szezont dolgozott kint, az nagy előnyben van a még tapasztalatlan pályázókkal szemben. Itt ugyanis ha eljövünk egy munkahelyről kapunk egy ún. Dienstzeugniss-t, talán ajánlólevélként lehetne a legjobban lefordítani.

Ebben a munkáltató őszintén leírja, hogyan dolgoztunk, és miért hagytuk el a munkahelyet (szezon vége, saját elhatározás, stb.). Jelentkezésnél mindig kérik ezt a papírt, és általában fel is hívják az előző munkaadót, aki őszintén elmondja a véleményét.

Tehát ha mondjuk valahonnan az éjszaka közepén lelépett az ember és valami őrült gondolatnál fogva a munkahelyet beírja az önéletrajzába, akkor ez nagy valószínűséggel nem marad titokban az új munkáltató előtt. (Már ha lesz új munkáltató...)

Nagyobb lett a konkurencia

A szabad munkavállalás sajnos azt is magával hozta, hogy sokkal többen pályáznak egy állásra, így magasabbak az elvárások is. Ha valaki semennyire vagy csak kicsit beszél németül, annak nehéz dolga lesz, nem feltétlenül dolgoznak minden szállodában magyarok.

Általában egy személyes bemutatkozó beszélgetésre is ki kell menni, ahol azért nem árt, ha meg tudunk szólalni. Én legelőször ismerős útján keveredtem ki, de így sem lehetett a reménybeli főnökkel folytatott személyes interjút kikerülni, ahol nagyon fontos volt a nyelvtudás. Persze én is ismerek olyanokat, akik kint dolgoznak, noha alig beszélik a nyelvet, de azért nem ez az általános.

A szállodai munkák nagy előnye, hogy általában vagy teljesen ingyen, vagy viszonylag olcsón adnak szállást és ellátást. Ezek bizony nem luxusszállások, és a kaja sem mindig a legjobb (megesik, hogy nem a legfrissebb és akkor finoman fogalmaztam), de 4-5 hónapot ki lehet bírni.

Akár 3-4 hét munka egyhuzamban

A téli szezon általában december elején, közepén kezdődik és március végéig, április közepéig tart. Tapasztalatból tudom, minél nyugatabbra megyünk, annál jobban lehet keresni. Amíg Steiermarkban pl. egy szobalány fizetése nettó 980-1100 euró, Tirolban akár nettó 1300-1400 eurót is fizetnek.

Jellemzően 6 napos a munkahét, papíron napi 8-9 óra, néha ennél több. Szabadnap normál esetben heti egy jár, de a karácsonyi-szilveszteri szezonban előfordulhat, hogy 3-4 hetet is le kell dolgozni szabadnap nélkül.

Hazamenni a rövidebb szezonok esetén nem nagyon lehet, egy napra nem érdemes, Tirolból 1-2 napra nem is nagyon lehet. Sokan párban szeretnének kijönni, ezzel kapcsolatban vegyesek a tapasztalataim, van olyan munkáltató, aki szerint előny, más viszont nem szereti. Én már dolgoztam a párommal egy helyen, a főnök olyan normális volt, hogy majdnem mindig egyszerre adta ki a szabadnapot.

Összefoglalva tehát a szezonmunka legnagyobb előnye, hogy nem kell sok pénzt befektetni, szállást keresgélni, és akár az összes pénzünket félre tudjuk tenni. Úgy van vele az ember, hogy ezt a 4-5 hónapot most beáldozom, hajlandó vagyok reggeltől estig dolgozni, mert kell a pénz valamire.

Nyáron nem mindig megy

Hátránya, hogy nem nagyon lehet hazamenni és valóban nagyon sokat kell dolgozni. Több hotel ráadásul olyan helyen van, hogy a legközelebbi bolt is egy óra autóval, vagy például csak sífelvonóval közelíthető meg.

Ráadásul sok helyen a nyarat tanulókkal oldják meg, tehát egy évben 4 hónapot tudunk dolgozni. Így számolva és visszaosztva a szezonban megkeresett pénz már nem is hangzik olyan jól...

Elegem lett

Én 3 és fél év szezonmunka után döntöttem úgy, hogy elég volt, akkor most keresek egy éves állást, lakást és kiköltözöm. Bécsre esett a választásom, itt sok a munkalehetőség, a megélhetés pedig nem olyan drága, lakást is elfogadható áron lehet bérelni.

Többen Sopronban laknak és onnan járnak ide dolgozni, de én ezt a lehetőséget elvetettem, mert ha jobban utánaszámolok, nem jövök ki sokkal olcsóbban. Őszintén szólva én szeretek Ausztriában lakni, nagyon élhető ország. Nem tervezem, hogy visszamennék Magyarországra, semmi munkalehetőség nincs, ha mégis akadna valami, akkor egy hónap alatt keresnék annyit, mint egy hét alatt.

A fizetések Bécsben kicsit alacsonyabbak, mint a szállodákban, de itt 5 napos a munkahét és napi 8 órát kell dolgozni. A heti 2 szabadnap mindig biztos, plusz az ünnepnapok, szabadság. Ha már eddig a szobalány fizetéssel pédlálóztam, akkor maradok most is annál, nettó 900 euró körül lehet keresni az előbb említett kondíciókkal.

Közel egymillió forint indulótőke

Lakást bérelni nem egyszerű, és nem is olcsó. Mindenhol előre kérnek 2-3 havi kauciót, és ha nem magánszemélytől veszem ki, hanem ingatlanirodán keresztül, akkor 2-3 havi lakbérnek megfelelő jutalékot is.

Ehhez jön még az első havi lakbér, így egy olcsó lakásnál – magánszemélytől – is legkevesebb 1500-2000 euróval számolhatunk. A havi metró-villamos-busz bérlet 50 euró, viszont a tömegközlekedés legalább nagyon jó. Plusz a kaja az első fizetésig – így aztán valóban nem túloz, aki azt mondja, hogy 3000 eurót számoljunk indulótőkének, ha pedig nincs biztos munkahelyünk, akkor még többet.

Azonban ha van munkahelyünk, sikeresen túl vagyunk a lakáskeresésen, akkor rájövünk, hogy ez egy teljesen más élet, mint egy szezonmunka. Itt mindig vannak programok, nagy részük ingyenes, szinte sosem lehet unatkozni. Ezt az életformát annak ajánlom, aki valóban kint akar élni.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc és Svédország. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Aki most akar jönni, az jöjjön

Megpróbáltatásaink – a lakáskeresés

A beilleszkedés kérdései

Muszáj volt eljönnöm

Málta és Dr. House

A félreismert ország

Svájcizmus

A bürokrácia miatt megyünk el

Nem adtam fel, az nekem nem megy

Magamból kiindulva gondoltam szólok, hogy az országonkénti csoportosítás kikerült a lap szélére jobb oldalra. Ha esetleg valaki keresné... :)