Ha már megszületett az elhatározás a távozásról, akkor jön csak a neheze: a tervezés. Hiszen senki sem szeretne az egyébként is a pakliban lévő meglepetésnél még súlyosabbat és nem árt, ha az embernek van tartaléka is.

Tommy1973Wien saját bevallása szerint egy ideig foglalkozott bécsi munkaerő-közvetítéssel, sokat látott, így talán érdemes megosztani a tapasztalatait. Az eddigi elvi viták után most jöjjön egy kis gyakorlati tudnivaló, avagy mi mennyi – Bécsben.

Átlagban heti 100€ + szállás, ellátás, havi bérlet és kéthetente hazautazás költsége volt az alapmegállapodas, ami figyelembe véve a harmadolás elvét (Ausztriában szokott számítás, 1/3 lakás, 1/3 koszt+rezsi és 1/3 szabadon elkölthető pénz) 1200€ fizetésnek felelne meg, és sokan nem rendelkeznek havi 400€ zsebpénzzel, ez mégsem felelt meg sokaknak…

A mai napig nem értek meg sok külföldre álmodozva kiérkező, majd villámgyorsan felébredő és hazamenekülő munkavállalót, akik a kolbászból épült kerítés mellett leginkább a szájukba röppenő sült galambot keresik... Tudomásul kell venni, hogy kegyetlenül nehéz az első időszak, évekig is tarthat, mire belerázódik az ember és sikerül tényleg beilleszkedni...

Akkor most számoljunk!

Kis javaslat az érkezőknek (Ausztria / Bécs viszonylatban):

1. Keress fórumot, levelezőlistát még otthonról, tájékozódj, építs kapcsolatokat, gyűjts be tapasztalatokat!

2. A legolcsóbb albérleti szoba 250€ havonta, minimum két havi kauciót kell letenni, és mindenképpen legyen pénzed 3-4 havi albérletre (ez 1250€).

3. Legyen egy szolgáltató-független telefonod, vegyél feltöltős kártyát (így a legolcsóbb), a keresések miatt legalább havi 20€ feltöltéssel számolj!

4. Havi bérlet 55€ (3× 55 = 165€).

5. A havi étkezés költsége nehezebben számolható (ugyebár lehetsz 50 kg és 150 kg is), nagyjából napi 10€-ból ki lehet jönni (ez ugye kb. havi 300€).

6. Legyen tartalékod (vagy hozz több ruhát), ha esetleg beugrós vendéglátósnak állnál, és ehhez fekete / fehér felszerelés kell!

7. Általában véve is legyen tartalékod, mondjuk 300-500€ előre nem látható, tervezhető költségekre!

8. Legyen laptopod, a bérelt szobához járjon internet (emellett pl. a gyorséttermekben ingyenes a wifi, de sok más helyen is)!

Mindezek alapján minimum 2700, de inkább 3000€ kell az elinduláshoz… és ez még mindig nem garancia semmire, de legalább komolyabb nyomás nélkül tudsz munkát keresni, és nagyobb az esélyed az elhelyezkedésre.

Ezek voltak tehát Tommy1973Wien tanácsai, kíváncsi vagyok, kinek milyen konkrét tapasztalatai vannak.

Véleményeteket, élményeiteket várom itt, a kommentekben, vagy a Facebook-oldalon, ahol rengeteg érdekes gondolatot olvashattok és kapcsolatokat lehet kialakítani. Aki pedig egyiket sem szeretné, csak megtisztelne azzal, hogy megírja véleményét, saját történetét privátban, az a hataratkeloKUKAChotmail.com címre teheti meg. 

Olvasd el az eddigi posztokat és szólj hozzá!

1. Miért megyek el?

2. Mindennapos rémtörténet

3. Egy ország, ami már nincs?

4. Nem csak a pénzről szól

5. Hat ok, amiért maradni kell

6. 14 nap múlva Svédországba költözünk

7. Felháborodás érdektelenség miatt elnapolva

8. Választunk egy országot magunknak 

9. Nem volt vesztenivalóm

10. Kihasználtak, megaláztak