A tegnapi, nem túl vidáman induló, de jól végződő ausztriai történet utána ma messze utazunk, egészen Thaiföldig, ahonnan Cooper küldött (ismét) nagyon jó és érdekes írást, aminek a végén még az is kiderül, mi az, ami megfizethetetlen.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

ÚJDONSÁG – INDULÓ FÓRUMOK!! Részletek itt!

A legutóbbi thaiföldi beszámolóm után rengeteg levelet kaptam olyanoktól, akik játszanak a gondolattal, hogy Thaiföldre költöznek és itt vállalnak munkát rövidebb vagy akár hosszabb ideig. Szeretném most leginkább őket informálni arról, hogyan is zajlik a hétköznapi élet Thaiföldön és mennyiben más itt a munkavállalás, mint Európában. Az itt közölt tények és adatok mind a saját dél-thaiföldi, Krabi tartománybéli tapasztalataim, az árak és a feltételek országszerte különböznek.

Tény, hogy Thaiföldön élni jó! Leginkább annak, aki szereti a meleget, hisz a klíma trópusi és a napi csúcshőmérséklet még az esős évszakban is jellemzően 30 fok felett van. December és január a csúcsszezon itt, ekkor általában száraz az idő, persze 1-2 komolyabb zápor ilyenkor is előfordulhat. Áprilisig egyre melegebb lesz, mindennapos a 36-37 fok és az eső valószínűsége egyre ritkább.

Májustól kezdődik a hivatalos "low season", kezdenek érkezni az esőfelhők is, bár az igazi esős évszak júliustól októberig tart. Ekkor általában felhős az ég, rendszeresen esik, szinte minden nap, de ritka, hogy egész álló nap zuhogjon. Jóval olcsóbbak a szállások és a turista-programok, a csúcsszezonhoz képest igen csekély a forgalom, nyugis az élet, mivel jóval kevesebb az idelátogató.

Importot ne!

Az európaiakhoz képest jóval alacsonyabbak az árak és ez főleg a thai árucikkekre igaz, az import termékek jóval drágábbak és azok sokszor az otthoni árakat is kenterbe verik. Itt drágának számítanak a tejtermékek, jó minőségű sajtot csak nagyon drágán lehet venni és a tejfölről, túróról teljesen le kell mondani. A Túró Rudiról meg csak álmodozni lehet. Felvágottakból is csak a turistákra szakosodott, drága üzletekben lehet válogatni.

Thaiföldnek kevés bortermő vidéke van és leginkább ausztrál importból elégítik ki az igényeket. Persze lehet venni finom olasz borokat is, de az már tényleg a megfizethetetlen több ezer bahtos kategóriába tartozik. A jó minőségű péksütemény se olcsó, a 7-11-ben legfeljebb gyenge minőségű, előrecsomagolt kenyeret lehet venni. Egyébként a turistaközpontok környékén van európai pékség és sok az olasz étterem is (változó minőséggel) és a német éttermekben lehet rendelni finom bécsi szeletet és akár gulyáslevest is.

Aki a rizst nem szereti...

Persze ez minden országra igaz, de aki ide jön, annak főleg nagyon jó alkalmazkodóképességgel kell rendelkeznie. Szinte kivétel nélkül minden thai étkezés alapja a rizs. Még reggelire is "rizslevest" esznek, úgyhogy aki nem szereti a rizst, az a gatyáját is rá fogja költeni az étkezésre. Nem kell kutyát, macskát, bogarat enni, de a hal és különböző tengeri herkentyűk napi szinten kerülnek az asztalra. Arra figyelni kell viszont, hogy muszlim kifőzdében ne rendeljünk disznóhúst és a buddhisták jó része nem eszik marhát. Egyébként meg csirkét szinte mindenhol kapni.

A thaiok jelentős része azt vallja, hogy amelyik étel nem csípős, az nem is jó. Amit ők csípősnek mondanak, azt leginkább a méregerős kategóriába sorolnám, így a biztonság kedvéért minden egyes ételrendelésnél kihangsúlyozom, hogy egyáltalán ne tegyenek bele csilit - és még ez se garancia. Thai étteremben csak kanalat és villát kapunk, kést nem használnak. A kanállal eszünk, a villát csak az étel marcangolásához és a kanálra segítéshez használjuk, megszokható.

Szívesen veszik, sőt elvárják, hogy már az első pár falat után dicsérjük az ételt, ne csak az étkezés befejezése után mondjuk, hogy finom volt. Rendszerint friss gyümölccsel (mangó, ananász, görögdinnye) zárják a lakomát.

Káosz a hűtőben

A thaiok imádják a cukrot, szinte lehetetlen például olyan joghurtot találni, ami cukrozatlan. A cukros üdítők itt jóval édesebbek, mint máshol és az ételekbe is rendesen tesznek. Meg is látszik rajtuk, egyre több a túlsúlyos, elhízott thai, ami 10 évvel ezelőtt még nem nagyon volt jellemző. A thai otthonok hűtőjében jellemző a káosz, a sokszor felismerhetetlen ételek kavalkádja és az orrfacsaró "illategyveleg".

A munkavállalás külföldinek nem egyszerű, mivel a kormány védi a munkaerőpiacot és alaposan meg kell indokolni, hogy egy cég miért akar alkalmazni külföldi munkaerőt. Éppen ezért hivatalosan felszolgálóként lehetetlen munkát vállalni és séfként is max. nagy hoteleknél, éttermeknél.

A legtöbb "farang" (értsd: fehér bőrű, főleg európai vagy amerikai) munkavállaló búvároktatóként tud elhelyezkedni vagy megfelelő tőkével rendelkezik, hogy céget alapítson. A saját cég alapításához tudni kell, hogy a cég legalább 51%-ban thai tulajdonban kell legyen! Így kell egy megbízható thai partner vagy egy jó ügyvéd, akinek a díjtételezése viszont igen húzós.

Aki itt akar dolgozni, annak szüksége lesz munkavállalási engedélyre, amit max. 1 évre adnak és ezt a lejárat előtt kell minden évben meghosszabbítani. Nem dobálják az ember után, nagyon megnézik, hogy ki és miért igényli, hosszas ügyintézés és rengeteg céges papír benyújtása szükséges hozzá.

Vízumkérdés

A másik sarkalatos kérdés a vízum megléte. Magyar turisták 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak az országban és a budapesti követségen kiváltott vízummal akár 2x60 napot is nyaralhatnak, de munkát vállalni csak az ún. Non-immigrant vízummal lehet. Ezt a munkát adó cég szándéknyilatkozatával és hivatalos papírjaival a budapesti követségen aránylag könnyen kibocsátják, de ezzel is csak 90 napig lehet tartózkodni a királyságban.

Ezt a vízumot lehet meghosszabbítani szintén egyéves időtartamra, de ennek elintézése egy aktatáskányi hivatalos dokumentum és a foglalkoztató cég egy alkalmazottjának aktív közbenjárása - valamint az "extrának" nevezett boríték átadása - nélkül szinte lehetetlen. És még ekkor is a farangnak egy meghatározott jövedelem után kell adót fizetnie, ami a magyar állampolgároknak legalább havi 35.000 baht keresetet jelent (havi 2.250 baht adóval), akár kap ennyit, akár nem.

Aki pedig turistavízummal tervez munkát vállalni, az vésse az eszébe, hogy igen magas pénzbüntetést, elzárást és a királyság területéről történő kitiltást kockáztatja. Tipp: thai feleséggel a vízum szinte automatikusan megszerezhető, de ennek is vannak jelentős pénzügyi feltételei, hisz be kell bizonyítani a bevándorlási hivatalban, hogy az illető el tudja tartani a feleségét (és annak családját!). Jellemző is, hogy szinte az összes bevándorlónak thai felesége van, én a kivételt erősítő szabály vagyok. :-)

Többet dolgoznak

A munkaidőről: heti 6 nap, 1 pihenőnap. Kötelező szabadság nincs, csak a munkaszüneti napok szabadak. Mivel a mi irodánk minden nap nyitva van (mint az összes idegenforgalomból élő cég), így az sem biztos, hogy a heti pihenőnap hétvégére esik, bár itt ez nem nagyon számít, hisz hétfői hangulatom soha sincs.

Az adók nem túl magasak és egy bizonyos határig nem is kell fizetni SZJA-t, a TB pedig maximalizálva van havi 750 bahtban, amiért teljes kórházi ellátás és táppénz is jár. A fizetésemből történő teljes levonás összesen 3 ezer baht! Az ÁFA is maximum 7%-os, nem préselik ki az emberből az utolsó fillért is "adó" jogcímén.

A híresztelésekkel ellentétben Thaiföldön létezik nyugdíjrendszer, de az emberek általában nem ettől várják az öregkori megélhetésüket. Halkan jegyzem meg, hogy kevés esélyt látok arra, hogy Magyarországon működni fog a mostani rendszer 20-30 év múlva. Szóval az emberek itt inkább aranyba vagy földbe fektetik a pénzüket, amit bármikor pénzzé tudnak tenni. No és tudni kell azt is, hogy itt az öregekről minden estben gondoskodnak a gyerekeik.

Negatívum, hogy le kell mondani az olyan sportokról, mint a snowboardozás vagy korcsolyázás. Bár pár száz kilométerre innen, Hat Yaiban van jégpálya. Az ideút is hosszadalmas, mert nincs közvetlen járat Budapest és Bangkok között, éppen ezért (és a legalább 200 ezer ft körüli jegyárak miatt) nem lehet hazalátogatni túl sűrűn.

Kapcsolattartás az otthoniakkal

Meg kell tanulni együtt élni az állatvilággal, hisz kisebb-nagyobb élőlények akár a lakáson belül is előfordulhatnak. Számolni kell még azzal is, hogy ugyan az internet segítségével lehet tartani a kapcsolatot az otthoniakkal, de 5-6 óra időeltolódás van. Bár tapasztalatom szerint nem is ez jelenti a problémát, hanem a különböző életritmus: mire az otthoni stresszes munkanap véget ér, addigra itt már késő este van.

A barátok egy része idő és érdeklődés hiányában egyre ritkábban jelentkezik és olyan is lesz, akivel teljesen megszakad a kapcsolat. De akinek fontos vagy, az úgyis megtalálja a módját, hogy tartsa veled a kapcsolatot. Akinek meg nem, … de ez már egy másik történet.

Összefoglalva: Thaiföldön élni nagyon kellemes, DE akinek nincs meg a kellő tőkéje, hogy a norvég kisnyugdíjasok életét élje vagy épp nincs egy konkrét szállodaigazgatói állásajánlata, annak számolnia kell azzal, hogy rengeteg időt fog tölteni álláskereséssel, ügyintézéssel és hogy hosszabb lesz a munkaideje, mint otthon, bár azt is meg kell említeni, hogy a thai irodai munkatempó egyáltalán nem nevezhető megfeszítettnek és a munka végeztével a tengerparton - akár 50 bahtból - megvacsorázva nem is tűnik túl borzalmasnak az élet. :-)

Néhány ár ízelítőül

fél kg kenyér pékségben: 55 bahttól

4 vastag szelet előrecsomagolt sonka: 44 baht

125 g vaj: 79 baht

egytálétel "kifőzdében": 40 bahttól

pad thai piacon: 25 baht

finom pizza étteremben: 140 bahttól

1 db ananász: 5-2#0 baht

1 kg görögdinnye: 15-20 baht

fürt banán (15-2#0 db): 30 baht

1 db pomelo: 10-30 baht

mobiltelefon percdíj: 0,75-2 baht

olcsóbb thai stílusú szoba bérlése: 3-4 ezer baht/hó

igényesebb ház bérlése internettel, kábel TV-vel: 8-10 ezer baht/hó

20 literes ivóvíz csere: 10 baht

kis dobozos thai sör: 29 bahttól

friss mangó shake a naplementében: megfizethetetlen :-)"

Cooper oldalát ide kattintva érhetitek el!

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Többet sírtam, mint ettem

Jöttünk, láttunk, visszamennénk

Ez az irány a legjobb

Miért Lengyelország?

Nem akartuk elfogadni a helyzetet

Beilleszkedni Franciaországban

Élesben megpróbálni

Itt van jövőképünk

Egy veterán határátkelő tanácsai

Mi kell a beilleszkedéshez?

Rejtői kalandok egy egzotikus országban

Iskola két földrészen