Tegnap filozofálgattunk kicsit (éppenséggel arról, hogy pusztán anyagi megfontolások döntenek-e arról, hogy valaki nekiindul a nagyvilágnak), ma a szikár tények jönnek megint.

Vendégszerzőnk Judit, aki nagyon részletes és informatív beszámolót küldött arról, mire számítson az, aki Németországban szeretne lakást bérelni. Vigyázat, meglepő dolgok következnek!

 

Itt az emberek jóval több, mint fele életvitelszerűen albérletben él, ennek megfelelően egészen másként működik ez a rendszer, mint Magyarországon. Kétféle hirdetés van: magán és ingatlanos.

Az ingatlanos előnye, hogy kisebb a konkurencia, szebbek a lakások, hátránya, hogy drágább. Ingatlanos esetén szerződés aláírásakor át kell adni: első havi lakbér (Warmmiete), + kaucóként (Kaltmiete) két vagy három havi lakbér összegét + lakbér (Kaltmiete)*2,38*Áfa (19%) Provosionként. Ebből kiköltözéskor egyedül a kauciót kapja vissza az ember, tisztességes tulaj esetén kamatostul.

A kauciót beteszik egy számlára, amiről mi évente kapunk számlakivonatot az adóbevallásunkhoz (hiszen a mi pénzünkről van szó), és viszonylag alacsonyan, de kamatozik. A többi az egyszeri, vissza nem térülő költség. Ez dél-németországi nem nagyon nagyvárosi kétszobás, teraszos lakás esetén kb. 700+550*3+550*2.38*1.19=3910 euró.

Se kád, se WC, csak lyukak és csövek

Az ingatlanos lakásokban általában van felszerelt konyha, fürdő, olykor bútorok is. Ezek ált. jó minőségűek, viszonylag újak, és havi 8-30 euróért bérelhetők a lakással. Mélygarázs általában havi 40-50 euróért bérelhető.

Magán: ebben az esetben a költség alacsonyabb (vagy nem...). Ilyen esetben van berendezett, részben berendezett és berendezés nélküli lakás. A berendezés nélküli itt általában azt jelenti, hogy a lakásban nincs lámpa (esetleg a kábelek lógnak a plafonból), nincs csap, nincs kád, nincs WC (a lyukak ill. csövek ált. megvannak, de szaniter nincs) és nincs bútor.

Részben berendezett általában azt jelenti, hogy van konyha, amit át kell venni 800-3000 euró közötti összegért (ez opcionális, de ha az ember nem veszi át, nem kapja meg a lakást), van fürdő, és más nincs. Berendezett: van fürdő, konyha és a bútorok egy részét át kell venni a konyha mellett.

Kezdeti költség:

Warmmiete*1 (első hónap)+Kaltmiete*3 (kaució)+bútorok átvétele (800-3000 euró)

A nem ingatlanos lakások általában kevésbé jó minőségűek, és négyzetméterre számolva a bérleti díj magasabb. 750+600*3+0 vagy 3000 = 2550 eurótól 5550 euróig bármennyi lehet.

Mintha piacon lennénk

Magánlakások esetén felteszik a hirdetést (legjobb oldal: quoka.de), az emberek elkezdik hívni őket, reális árú és méretű lakásokra kb. két nap után 100-300 érdeklődő van. Ebből kb. 100 akarja is a lakást. Azt hiszem, egy külföldi esélyét (munka nélkül) nem kell magyaráznom. Lakásnézés jellemzően egy időintervallum, amikor mindenki, akit érdekel a lakás, megnézheti. Olyan, mintha egy piacon lenne az ember, én személy szerint nagyon utálom az ilyet. Ritka, hogy az ember egyedi időpontot kap.

Mi úgy találtunk lakást, hogy az előző bérlő ismerős volt, és beajánlott a tulajnak. Ez kiválóan működik, több ismerősömnek lett így lakása Provision fizetése nélkül. Mi három hónapig kerestünk lakást, ami itt teljesen normális. Mióta kiköltöztem, ugyanott lakom, a tulajt kétszer láttam összesen. A lakásnézés után, mikor megnézte a négy kiválasztott esélyest (előző bérlő választott) és szerződéskötéskor. A felmondási idő 3 hónap, mindkét fél részéről.

Az adatkérő lap

A szerződés aláírása előtt még minden tulaj lekéri az ember Schufáját (mint otthon a rossz adós lista, csak itt nagyjából még a fehérnemű méretet is tárolják), és ha abban bármilyen negatív bejegyzés van (nem fizetett hitel pl.), akkor az illető garantáltan nem kap lakást.

Mikor az ember eldönti, hogy szeretne kivenni egy lakást, ki kell tölteni egy adatkérő lapot, ahol általában számos adatot kérnek el, néhányat jogtalanul. Ha ezt nem tölti ki valaki, nem kapja meg a lakást. Azért találni olyan lapot is, ami csak normál adatokat kér, de ez ritkább.

Amit kérdezni szoktak: munkahely, mióta, meddig dolgozik ott a leendő bérlő, fizetés, családi állapot, háziállat (nem szeretik itt, ha van), futó hitelek, előző tulaj neve, címe (ez utóbbi pl. nem olyasmi, amit az ember engedély nélkül kiadhat csak úgy egy idegennek).

Folyamatos lakhatási költségek

Kaltmiete (KM): a lakás otthon ismert bérleti díja

Warmmiete: KM+rezsi egy része, mindig megbeszélés tárgya, hogy mi van benne, ált. vízdíj, szemétdíj, lépcsőház-takarítás, fűtés (elszámolás ált. évente egyszer)

Extra: áram (két főre kb. 60 euró havonta)

Internet+telefon+tv: csak határozott idejű (min. két éves) szerződés van (kivéve pár nagyon rossz minőséggel működő szolgáltatónál), viszont a bekötés tempója villámgyors (napok), és a szolgáltatás működik. Kb. érték: 60 euróért korlátlan telefon Németországban vezetékesre, korlátlan internet 100 Mbittel, és csak néhány TV csatorna. Percdíj vezetékesről Magyarországra kb. 3,7 cent. (+havi 15 euróért korlátlan idejű telefonálás további 0 euró percdíjjal egy csomó európai országba vezetékesre, Magyarországra is).”

Eddig tartott Judit írása Németországból. (Köszönet és hála érte!) Ha valakinek van kedve megírni saját tapasztalatát (legyen az jó vagy rossz), véleményét, azt várom itt, a kommentekben, vagy a Facebook-oldalon, ahol nagyszerű közösség alakul ki. Aki pedig egyiket sem szeretné, csak megtisztelne azzal, hogy megírja véleményét, saját történetét privátban, az a hataratkeloKUKAChotmail.com címre teheti meg.

Olvasd el a legérdekesebb posztokat és szólj hozzá!

Miért megyek el?

Hat ok, amiért maradni kell

14 nap múlva Svédországba költözünk

Választunk egy országot magunknak

Nem volt vesztenivalóm

Kihasználtak, megaláztak

Elindulni, de mennyiből? - gyakorlati tanácsok

Nem bántuk meg, de nagyon nehéz

Odakint farkastörvények uralkodnak

A létbizonytalanság szelleme eltűnik

Miért nem tudunk örülni?

Úgy mennék külföldre, hogy mégsem

Hogyan érdemes elindulni?

Egyszerre két életet élni