Ha valakinek nem elég a Magyarországon tomboló meleg (vagy éppenséggel ahol a blogot olvassa hűvös van, netán tél – üdvözlet Sydneynek! -), akkor jöjjön velünk ma Ciprusra. Helga vezet minket és bár első mondataival egy viszonylag szűk rétegnek ajánlja írását, szerintem több embert érdekelhet.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

Ciprusról szeretnék írni és elsősorban azokat céloznám meg, akiknek pénzügyi végzettsége van és legalább két nyelven beszélnek folyékonyan.

Cipruson két szektor van, amiben mindig lesz igény külföldi munkavállalókra. Az egyik a turizmus, a másik pedig a pénzügyi szolgáltatások szektora. Én az utóbbiban vagyok, 5 éve dolgozom adótanácsadóként. Sok a magyar könyvelő, könyvvizsgáló (auditor) és kevés az adótanácsadó.

Ami megspórolhatatlan

Van a szigeten négy-öt korrektül dolgozó fejvadász, ha kitelepülésre adod a fejed, akkor érdemes velük felvenni a kapcsolatot, de ez nem az a hely, ahol pdf-ben kiküldik a munkaszerződést.

Interjúkat le lehet szervezni otthonról, majd egy olcsó fapados járattal megoldható egy előzetes vizit, de ezt nem lehet megspórolni. A kiköltözés viszont már macera. A posta egy vicc, a csomagok néha hetekig keringenek az űrben.

Költségek...

Egy, rosszabb esetben két hónapot kell lerakni egy lakásnál, a havi bérleti díj 350-500 euró körül mozog egy egyszobás városi lakásért. A rezsi havi 100 euró körül van, de egy hidegebb téli vagy melegebb nyári hónapban a légkondi miatt simán jöhet egy 300 eurós villanyszámla.

A víz-, villany-, és telefonbekötésnél is kb. 300-500 euró kaucióval kell számolni, attól függően, hogy hol lakik az ember. Autó nélkül itt lehetetlen élni, az elején bérelni kell, ami napi kb. 20 euró, de épkézláb autót már 1500-2000 euróért lehet venni.

...és bérek

A havi keresetek képzettségtől, tapasztalattól és nyelvtudástól függően 1200 eurónál kezdődnek (friss diplomás) és 3-4 év tapasztalattal 2000 euró körül lehet keresni nettóban.

Ez nem az a hely, ahová az ember kijön egy évre, szétdolgozza magát, félretesz és hazamegy lakást venni. Az élet relatíve drága, miként a hazautazás is. Félretenni, spórolni lehet, de nem úgy, mint például Németországban vagy Angliában.

Ez egy kis közösség, annak minden előnyével és hátrányával. Nincs verseny, sok a monopol cég, balkáni körülmények uralkodnak majdnem az összes hivatalban.

Csak az jöjjön, aki bírja

Az időjárást megszokni nem lehet, vagy tudsz 33 fokban aludni, vagy nem. Bejrut, Damaszkusz, Kairó és Isztambul egyórányi repülőútra van és megengedhető áron vannak jegyek.

Ha valaki le tud lassulni ehhez az életformához, és képes lemondani olyan dolgokról, mint az „átlátható ügyintézés”, a „kiszámítható nyitvatartás” és „udvarias kiszolgálás”, akkor jól fogja magát itt érezni.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Összespóroltam annyit, hogy elinduljak

Jó széllel francia partra

Semmi nem tartott vissza

Nekem ide vissza kell jönni

Meg kellene próbálni Brazíliát

Így lettünk hazátlanok

Egy nap egy óceánjárón

Önkéntes rendőrként Angliában

Kiábrándultam a magyar mentalitásból

Még időben elhagytuk Magyarországot

Dublin, te csodás!

Túl gyorsan hullott az ölembe a lehetőség

Már az ételek megvásárlása is gondot okoz

Bukarest, kóbor kutyák és topmodellek