A blog indulásakor már említettem, hogy szívesen veszem vendégszerzők írásait is, mert a lényeg a beszélgetés, a vita és persze a saját tapasztalatok megosztása. Ezt az írást azért választottam, mert felsorakoztat hat olyan érvet, amelyek szerinte a maradás mellett szólnak. Nem feltétlenül és nem mindenben értek vele egyet, de fontosnak érzem a véleményét. Fogadjátok hát sok szeretettel FürgeDiák írását és ha van kedvetek álljatok mellé, vagy éppen vitatkozzatok vele!

Íme:

Senki kedvét nem akarom elvenni, a negatív címet viselő cikkel, de a mítoszt, hogy haj külföldön minden milyen jó, itt meg nem, szeretném eloszlatni.

Tehát íme néhány ok, miért nem olyan jó ötlet külföldre települni:

6. Az ottani emberek nem szívesen látnak

Még a "toleránsabb" országokban, mint az Egyesült Királyságban is egyre gyakoribbak a bevándorlók elleni megnyilvánulások, ami nem is csoda, hiszen a szokásos "elveszik a munkát!" szöveggel és némi negatív propagandával máris úgy néznek a betelepülőkre, mint mi a romákra.

5. A kormányuk sem lát szívesen

Érthető, hogy egy kormány sem lehet arra büszke, hogy mennyi bevándorlót enged az országába.

Ez ellen úgy védekeznek sok országban, mint Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, hogy a bevándorlás "pontok" alapján működik, melyet a képességek alapján kap az ember. Listát vezetnek, hogy milyen szakmákra van szükség, milyen végzettség és mennyi tapasztalat után mennyi pont jár. A rendőrségi ügyeknek is utána néznek, valamint az egészségi állapotoknak is így figyelembe veszik, hogy mennyit kell majd a bevándorló orvosi ellátására költeni. Az EU országokban állítólag bizonyítanod kell, hogy te vagy a legjobb a munkára, bár gondolom az "alja munkánál" ez őket sem érdekli annyira.

4. Illegálisan bevándorolni nem érdemes

Azért jó tanácsként ezt is megemlíteném, mivel, hát maradjunk annyiban, hogy vannak esetek, amikor a szerencsétlen bevándorlóknak elhalálozni is sikerült a rendőri intézkedések miatt.

3. Amit utálsz az országban, azt máshol is meg fogod találni

Korrupció, rasszizmus és valóság show-k.

Nálunk rossz az igazságszolgáltatás? Akkor nézzük azt a francia börtönt, ahol patkánymérget ettek a rabok elkeseredésükben, és hetente kétszer zuhanyozhatnak (és ez egy olyan börtön, ahol csak a rabok fele volt elítélve), vagy Japánt, ahol 23 napig tarthatnak fogságban tárgyalás nélkül, persze közben vallatnak, megvonják az alvást és az élelmet.

Nézzük a rasszizmust! Szintén Franciaországban egy muszlim jelöltet két és félszer kevesebb eséllyel hívnak vissza munkaügyben interjúra, mint egy nem muszlimot. Mellesleg az Egyesült Királyságban megjelent már az a fajta rasszizmus, amely a "fehér" emberek ellen irányul, ez van ugyebár, amikor a ló túloldalára esnek az antirasszizmussal.

Az idióta "celebvilágot" és tévéműsorokat sem kell sokáig keresgélünk idegen földön sem.

2. Nehéz alkalmazkodni

Aki költözött már gyerekkorában új helyre, az tudja, milyen nehéz teljesen új környezetbe beilleszkedni. Akkor most vegyük ugyanezt felnőtt fejjel. Új boltot találni, új orvost találni, aki vesz fel új pácienseket.

Most gondoljuk el ugyanezeket egy más országban. Ahhoz, hogy ezzel megbirkózz, az a minimum, hogy beszéld a nyelvet, de mivel bármelyik országban is jársz, bármilyen jól is megtanultad a nyelvet, egyből észreveszik, hogy te csak egy idegen vagy az országban. Ez persze nem mindig jelent egyből negatív megkülönböztetést. Felvenni az ottani szokásokat sem könnyű. Meg szabad-e vesztegetni a rendőröket; ha lekövéreznek az most sértés, vagy egyszerűen errefelé megmondják az ilyesmit? Érdemes előre tájékozódni.

1. Valószínűleg úgyis csak a többi honfitársaddal lógsz majd együtt

Akik most külföldre akarnak települni véglegesen, valószínűleg rossz véleménnyel vannak az itteni dolgokról, mégis, ha elég időt töltesz távol, máris elkezded majd védeni. Hogy miért? Mert egy ország lakójának lenni, olyan mint egy család tagjának lenni, ha a testvérem lekövérezi az anyukámat, máshogy reagálok, mint ha egy vadidegen tenné ugyanezt. Mielőtt a mi kis ellenzékünk rászállt volna arra, hogy itt diktatúra épül ki, éppen a külföldi lapok kezdték magyarázni, hogy itt ez megy, dehát könyörgöm, ne ők onnan mondják már meg mi folyik országunkban. Tehát két lehetőség van, vagy ki fogsz majd állni hazádért, vagy elhiszed majd a kintiek véleményét.

Biztos mindenki ismer olyan embert, aki képes minden bajt áthárítani egy bizonyos csoportra, a liberálisokra vagy az utcai térítőkre. Az igazság az, hogy ha elvándorolsz és az elején szereted is az új otthonod, ha problémáid lesznek találsz majd más ilyen csoportokat, akikre rákenhetsz mindent, mentesítve magad a felelősség alól.

Megjegyzem az Egyesült Államokban is sokan/sokat foglalkoznak a külföldre településsel.

Az USA-ból például azért akar elmenni az emberek többsége, mert azt mondják, hogy az emberek ott nemtörődömek, arrogánsak és kulturálatlanok. (Valahonnan ismerős ez nekem.)

Szerény véleményem szerint nincsen baj azzal, ha valaki külföldön akar élni, de aki végleges kitelepülést tervez, azzal nem tudok egyetérteni. Nálunk nyilván kell még egy generációváltás, amíg eltűnnek a kommunista időket dicsőítők, valamint azok, akik már a szó hallatán félelembe esnek, de ehhez idő kell! Alig húsz év telt el, óhatatlan, hogy akik annak idején szerepet játszottak, azoknak még ma is van hatásuk a közéletre, de a dolgok változnak szépen lassan.

Várom a véleményeiteket!

Beszélgethetünk itt, a kommentekben, vagy a lassan önálló életre kelő Facebook-oldalon, aki pedig egyiket sem szeretné, csak megtisztelne azzal, hogy megírja véleményét, saját történetét privátban, az a hataratkeloKUKAChotmail.com címre teheti meg.