Miközben a mai posztot szerkesztettem jutott eszembe, hogy milyen furcsa: Olaszországról még alig esett szó, holott közel is van, és egészen kézenfekvő helynek számít. Úgyhogy most pótolunk egy keveset a hiányosságból, méghozzá Karolina24 segítségével, aki Észak-Olaszországról írt.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Leveleket, a te személyes történeted pedig a következő címen várom: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Munkatapasztalataim főleg a vendéglátásból akadtak, Olaszország északi részéről, tengerparti városkából, ami Budapestről személygépkocsival 7 óra alatt, szinte végig autópályán megközelíthető.

Az átlagkeresetből egy ember is meg tud élni, tehát ha valaki a minimálbérnek számító 1000 eurót keres, 400-450 eurótól már lehet lakást bérelni, rezsi és kaja kb. 300 (nyáron kevesebb), akkor is marad pénz.

Mi a tengerparttól 15 km-re, egy kisebb városkában béreltünk lakást, így olcsóbban megúsztuk és még parkolni is tudtunk. Vannak felmerülő plusz költségek, amik a hazaiakhoz képest magasabbak, ilyen például a szemétszállítási díj, liftes háznál a kezelést is külön felszámolják, stb.

Szinte a lakosság fele bérelt lakásban él, és az apartmanok igényessége, minősége nem hasonlítható a hazai kínálathoz, az előző lakó után automatikusan rendbe teszik a lakásokat, amik bútorozottak, jó kis beépített szekrénnyel, hűtővel/mosógéppel.

A stagione és a német nyelv

Évszakoknak megfelelően érdemes dolgozni, (április-szeptember tengerpart, vagy november-március a hegyekben) kint ezt stagione-nak hívják, mert ha valaki (bejelentve) 2 stagione-t ledolgozik, utána disocupazione-t, azaz „munkanélküli segélyt” kap az év fennmaradó részére, ami a bejelentett fizetés akár 70-80%-a is lehet. Tehát 600-1000 eurót is lehet kapni havonta, vagy ha valakinek még nem jött össze a 2 stagione, egyszeri támogatásra is jogosult lehet, ami összeg szintén változó.

Akár német nyelvtudással is neki lehet indulni az olasz tengerpartnak, konyhai mosogató munkáért már 6-7 euró körül lehet kapni óránként, a személyzet általában mindenhol ért valamit németül. Az angol annyira nem jellemző, bár a fiatalabbak már inkább beszélnek.

Amúgy nagy előny az olasz mellett a német nyelvtudás, mert egyrészt az olaszok nem szeretnek az olasz nyelven kívül máshogy beszélni, pedig a vendéglátásban ez elvárt, másrészt sok a német/osztrák turista, akik hálások a próbálkozásokért, pl. a legtöbb borravaló tőlük ered, az olaszok ritkábban adnak, mert a szervizdíjat általában minden étteremben felszámolják.

Ha valaki jól beszél olaszul is, plusz egy nyelven, megkeresheti a havi 1500-2200 eurót is, ez külön megállapodás kérdése, ráadásul a szerződésben is kevesebbet szeretnek belefoglalni a nagy közterhek miatt, na meg a 8 órás munkaszerződés a gyakorlatban inkább 12-14 órát jelent, főleg a főszezonban. Szabadnap sem jellemző ilyenkor, jobb esetben félnapok, de hát a stagione erről szól, az ember tulajdonképpen 4-5 hónap alatt ledolgozza az egész évet.

A munkaszerződést általában határozott időre kötik, mert az olasz törvények keményen védik a munkavállalók jogait.

Betegbiztosítást a munkaszerződés mellé adnak, de 5 év bejelentett lakcím után a külföldieknek is jár. Érvényes betegbiztosítás esetén pl. évente lehet szemüveget csináltatni, „ingyen” keretet választani, ez ott alanyi jogon jár. Más kérdés a fogorvos, ami nagyon drága ott, nem csoda, hogy sok olasz jár külföldre kezelésre.

Árak

Az árak, mint pl. a benzin hasonló áron van, mint itthon, (csak ugye a fizetés háromszor akkora) az étel pedig meglátásom szerint olcsóbb is néha. Pl. a tészták sokkal nagyobb választékban és olcsóbban elérhetők, egyedül a hús drágább, de praktikusabb kiszerelésben kapható, mi 2 nagy szelet húst szoktunk venni, amit frissen kisütünk, nem kell fagyasztgatni, az olaszok amúgy sem esznek nem friss ételt, sőt, a legtöbb ételük pont az egyszerűsége miatt jó, max. 25 perc alatt elkészül minden.

A salátának való sokkal frissebb, zöldségből, gyümölcsből nagy a választék télen-nyáron, bár a görögdinnye íze valóban nem olyan édes, mint a magyaré. Nem nagyon látni elhízott olaszt, mert sok halat, zöldséget fogyasztanak, pedig képesek este 8-kor, 9-kor vacsorázni menni és végigenni az összes fogást, így nem csoda, hogy egy vacsorájuk eltarthat akár 4 órán keresztül is, ami egyben társasági esemény is.

Az olasz kisgyerekeket már pólyás koruktól kezdve viszik az éttermekbe, így 5 éves korukra nyugodtan ülnek az asztalnál és tudnak késsel-villával enni. Amúgy egy jó pizzát helytől függően már 6-7 eurótól kapunk, az ital az, ami drága. Bevásárolni is a „szárazföldön” szoktunk, a tengerparttól messzebb eső városban, ahol a választék még jobb is.

Közlekedés nyáron drágább, egységárban van, én 1.90 €-t fizettem egy útra a tengerparti városka felé, amúgy általában autóval jártam, de a bicikli sem lenne olyan rossz megoldás, csak 40 fokban és tűző napban munka előtt meggondolandó. (Jövőre lehet a robogó mellett döntök.)

Milyenek az olaszok?

Az olasz mentalitást mindenki ismeri, bár a gyakorlatban azért más. Külföldiként nehezebb, mert alapból hülye lehetsz egy feladatmegoldás során, tehát a részletes magyarázáson ne csodálkozzon senki, viszont a munka hevében természetes kell, hogy legyen, hogy úgy értesz, mint az olaszok. Szóval mindenképp jobban kell teljesíteni.

A magyarhoz képest nyitottabbnak tűnnek az emberek, de akármilyen könnyen is kötnek „ismertséget”, azért sokkal felszínesebbek ezek a kapcsolatok. Viszont ha ismerőssel találkozol az utcán, nem hajtják le a fejüket, hanem megállnak pár szóra, udvariasan érdeklődnek a hogyléted felől. Ja, és a zebrán sem gyorsítanak, ez kifejezetten felüdülés volt az itthoni állapotok után.

Amire ki kell még térnem, hogy alapvetően pozitívak a tapasztalataim, bár komolyabb barátságokat inkább a hasonló cipőben járó külföldiekkel kötöttem és nem egyszerű a helyzet az olasz nőkkel sem.

Nem mindegy a hajad színe

Huszonnégy éves és szőke lévén gyakran találkoztam a női féltékenységgel a munkám során, két olasz kolleginám nehezen viselte, hogy míg én 20-30 euró borravalókat kapok, addig ők ketten együtt jó, ha 10-et. Ezért persze késztetést éreztek, hogy a főnöknél folyton engem mószeroljanak, bár nem jutott eszükbe, hogy ha többet mosolyognának és talán beszélnének picit németül, ez változhatna.

De hogy ne egyedül rólam legyen szó, a szintén 24 éves, barna hajú, magyar barátnőm ezen a nyáron kétszer változtatott munkahelyet és harmadszorra sikerült megtalálnia azt a környezetet, amiben még viszonylag könnyebb volt elviselni a stagione fáradalmait. Az első helyen pl. jóban volt egy szakáccsal, aki nem nyilvános viszonyt folytatott az egyik „kisfőnökkel”, aki féltékenységében kirúgatta. Utána a portás magyarázta szegény lánynak, hogy igazából mi volt a probléma. Nem egyszer sírtunk ezen a nyáron, de a barátok, koktélok, a tengerpart azért tartották bennünk a lelket.

Néha jó hazajönni is

Összefoglalva azért elmondanám, hogy a 25 éves olasz barátnőm 1000 eurót keres havonta, (kézművesmunkából) ami ott minimálnak számít, de már egyedül él egy 2 szobás apartmanban, amit fenn is tud tartani, van egy kifizetett, 8 éves autója (VW Golf), ami már 5 éve a birtokában van és ráadásul a szüleit is tudja támogatni. Járt már Londonban, New Yorkban és tavaly már Budapesten is általam és hetente 2-3-szor járnak pizzázni, vagy más étterembe a barátaival, na meg napi szinten beülnek valahová, megisznak egy-egy spritz aperolt vagy kávét.

Lehet, hogy nekem nagyok az igényeim, de hány hasonló korombeli mondhatja el ezt magáról itthon? Tényleg sokat kell dolgozni, de meg is fizetik. Ha valaki elszánt, biztos vagyok benne, hogy tud boldogulni, félretenni és nincs annyira messzire a hazától. Mert néha hazajönni is nagyon jó…”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország és Törökország. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Oktatás amerikai módra

El innen!

Iskola és óvoda külföldön

Miért éppen Spanyolország?

Miért maradjak Magyarországon?

Aki teheti, menekül az országból

Hogyan számoljunk külföldön?

Adóbevallás magyar és svéd módra

Tipródó szerelem: menni vagy maradni?

A mindent eldöntő 30 másodperc

Nem látom, hogy lehetne jövőm

Áldom a sorsom, hogy idevetett

Tragédia külföldön