Nagyon kemény történet a mai, főszereplője, Emese, gyakorlatilag minden hibát, amit külföldi munkavállaláskor el lehet követni, elkövetett. Úgy néz ki, végül szerencséje volt, de története rendkívül tanulságos.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

ÚJDONSÁG – INDULÓ FÓRUMOK!! Részletek itt!

Két éve jöttem ki Ausztriába dolgozni egy ismerős segítségével, otthon tele voltam adóssággal és más kiutat nem találtam, csak ha összeszedem magam és nekivágok. Mindezt 46 évesen, 27, egészségügyben ledolgozott év után.

Nehéz szívvel és aggódással telve indultam el, de előbb a segítőmnek 300 eurót előre ki kellett fizetni (mostanság ez az összeg 500-800 euró fejenként). Naivitás azt gondolni, hogy pénz nélkül minden megy magától. Korrupció igenis mindenütt van, legfeljebb hallgatnak róla.

Szóval kifizettem a pénzt, hazajöttem és vártam majdnem 3 hetet, mire szóltak, van munka, mehetek. Teljesen egyedül vágtam neki az útnak, mindenféle segítség nélkül, kisebb félelmekkel. Természetesen beszéltem németül, de eléggé gyengén, megértetni meg tudtam magam, de bonyolultabb dolgokat akkor még nem tudtam kifejezni.

A majdnem végzetes aláírás

Steiermarkban várt az Agentúra(iroda) munkatársa. Nyolc órás utazás után, fáradtan és riadtan egy idegen országban egyedül nem könnyű. Idősgondozást vállaltam és egy nagyközségbe vitt el az iroda munkatársa, ez kb. 11 km-re van a várostól, ahová megérkeztem.

Egy idős, elhanyagolt nénire kellett vigyázni. Az elődöm is magyar volt, de nem sok mindent csinált az ott töltött két hét alatt, mert rettenetesen nagy kosz fogadott. Itt nagyon gyorsan alá kellett írnom a papírokat, amit az Agentúra munkatársa elém tett. Időm nem volt végigolvasni, mert azt mondta nagyon siet és minél hamarabb oldjuk meg a dolgot. Hát én aláírtam, de nem tudtam pontosan mit.

A magyar kolleginát megkértem, legalább azt mutassa meg, merre kell menjek majd bevásárolni, aztán otthagytak. A néni olyan akcentussal beszélt, hogy szinte semmit nem értettem, többet sírtam, mint ettem. Igaz, nem is nagyon volt mit, ráadásul februárban, mínusz 12 fok volt kint, a szobámban, ahol úgymond aludnom kellett 6...

Tehát, hidegben, vizes ágyneműben aludni, enni alig, dolgozni látástól mikulásig, ráadásul még az iroda is jól levett pénzileg, amit később, mikor volt kevés időm, megtudtam a papírokból. Tanulság: soha nem szabad aláírni úgy semmit, hogy nem olvastad el, főleg a kisbetűs részt, ugyanúgy mint a bankban, ott is az apró betű a lényeg. Általános trükk, hogy siettetnek, nincs idő, jönnek a kifogások, csak gyorsan írd alá. Onnantól viszont a Te problémád, mit írtál alá, mehetsz panaszra a sóhivatalba.

Embertelen körülmények közt

Szóval ott maradtam a hidegben, koszban, enni alig, fürdeni, mosni nem lehetett csak titokban. Rengeteget takarítottam, és éjszakánként max.4 órát aludtam, mert éjszaka volt aktív a néni. Minden nap kértem a jó Istent, segítsen meg, hogy kibírjam a 2 hetet, mert nagyon kell a pénz. Az ötödik napon találkoztam a megmentőmmel, amit persze akkor még nem tudtam.

Ő a szomszédba járt segíteni befűteni, és néha az öreg nénire is ránézett. Ez a férfi ma már a párom és mindenben támogat. No, de ne szaladjunk annyira előre! Ez a segitő hozott nekem néha ennivalót, így is a 2 hét alatt 7 kg-t fogytam. Mindenben segített, kivitt az állomásra, illetve legközelebb jött elém. Segített abban is, hogy megszabaduljak az Agentúrától, ami igen körülményes volt.

Még dolgoztam más helyen is, a páromtól 70 km-re, ott fél zsömlét ehettem reggelire, egyéb különleges dolgok itt is adódtak. Egy jogász ismerős segített megszabadulni az irodától, ugyanis az eredeti szerződésben az állt, ha egy éven belül fölmond az ember, akkor 3000 euró bánatpénzt kell fizetni. No, ezt sikerült az ismerős segítségével semmissé tenni.

Befogadtak

Azóta itt élek, másfél éve összeköltöztünk a párommal, ő osztrák és ismeri az itteni jogot, tehát mindenben tudott segíteni. Az emberek egyébként barátságosak, segítőkészek és befogadtak. Ma már vannak közös barátaink, akikkel összejárunk, és én főzök jó magyar kajákat. Nagyon szeretik a magyar konyhát, sok olyan dolgot ettek, amit azelőtt soha, például a gyümölcslevest egyáltalán nem ismerik.

Mindig annak kell alkalmazkodnia, aki egy adott országba megy dolgozni, és illik a nyelvet beszélni. Én is találkozom sok magyarral itt, és mindig szeretettel beszélgetek velük, hiszen én is magyar vagyok, és soha nem tudnám megtagadni a magyarságom!

Nem az ország a hibás, hogy el kellett jönnöm, hanem azok a politikusok, akik idáig juttatták. Nagyon szép Magyarország, de rengeteg ingyenélő van, akiket azon kevesek tartanak el, akik dolgoznak. Soha nem lesz olyan íze a gyümölcsnek és a zöldségnek sehol, mint odahaza.

Hazám, hazám, te mindenem

Szeretek hazamenni, mivel a családom ott él, és a párom is szereti Magyarországot. Vérzik a szívem, amikor látom, hogyan pusztítják el ezt a gyönyörű országot. Sok intelligens és tudós embert nevelt a hazám és én büszke vagyok, hogy magyarnak születtem!

Jó lenne, ha minden ember ismerné Erkel Ferenc Bánk Bán cimű operáját, főleg a Simándi József által előadott Bánk áriáját. "Hazám, hazám te mindenem, tudom, hogy életem neked köszönhetem". Gyönyörű, és mindig könnyek szöknek a szemembe, ha ez a dal eszembe jut. Mindenkivel megtaníttatnám, és azt is, hogy nem szabad nagyképűnek lenni és lenézni a honfitársunkat!

Az emberek elfelejtettek becsületesek és jól neveltek lenni. Ma már nem divat köszönni, itt mindenki mindenkinek köszön és ha kell összefognak. Régen otthon is segítettek egymásnak az emberek és illemtudóak voltak, ma nemtörődömség van a világban, csak a pénz a fontos. Ez a kapitalizmus, ami kizsákmányolja az embereket és nem tanulnak illemet, emberséget, egymáshoz való alkalmazkodást.

Irigy emberek mindig voltak és lesznek is, ez nem csak Magyarországon van. De fontos lenne,hogy mindenki érezze a hazája iránti szeretetet! A párom próbál tanulni magyarul, azt mondja, nagyon nehéz nyelv. Én köszönöm a sorsnak, hogy magyar lehetek, és azt, hogy egy ilyen férfit adott nekem mint a mostani párom! Legyünk büszkék, hiszen a magyar nemzet sok hírességet nevelt. Kitartást és sok sikert mindenkinek!”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Jöttünk, láttunk, visszamennénk

Ez az irány a legjobb

Miért Lengyelország?

Nem akartuk elfogadni a helyzetet

Beilleszkedni Franciaországban

Élesben megpróbálni

Itt van jövőképünk

Egy veterán határátkelő tanácsai

Mi kell a beilleszkedéshez?

Rejtői kalandok egy egzotikus országban

Iskola két földrészen

Tudtam, hogy nekem is mennem kell