Egyre nehezebb a helyzet Ausztriában, az osztrákok féltik a megélhetésüket, a délszlávok pedig összezárnak, ha más nemzetiségbeli veszélyezteti a helyüket – írja mai szerzőnk, Kávé, aki sötétebb tónusú képet fest nyugati szomszédunkról. Mindennek ellenére mégsem bánta meg, hogy kiköltözött.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

A férjem 20 éve dolgozik Ausztriában, én 5 éve jöttem utána a felnőtt gyerekünkkel. Ő addigra fejezte be az iskoláit Magyarországon, leérettségizett és két szakmát is kitanult. Eredetileg nem akartunk Ausztriába jönni, de mivel Magyarországon nem lehetett megélni, és túl régóta éltünk külön, nem volt más választásunk.

Nekem jó állásom volt, titkárságvezetőként dolgoztam, igaz nem fizetett fényesen. Itt szobalányként tudtam elhelyezkedni, közel 4 évig dolgoztam ugyanabban a szállodában. Időközben Magyarországon mindent felszámoltunk, a házunkat eladtuk, itt pedig vettünk egyet. Egy picikét, de gyönyörű helyen van.

Az Ausztriáról szóló írásokon néha nagyon elcsodálkozom. Azt is olvastam beszámolókban, hogy munka akad bőven. Lehet. De nem Niederösterreich-ban, az biztos. Fél éve vagyok munka nélkül, nagyon nehéz másik munkát találni.

A fiam érettségivel, két szakmával (autószerelő és karosszéria-lakatos) pizzafutárként dolgozik. A legtöbb helyről, ahova a jelentkezést beadjuk még csak választ sem kapunk. Pedig mindenhova beadjuk a jelentkezést, ami szóba jöhet, segédmunkára is.

Látszólagos béke

Ausztria valóban nagyon sok nemzet olvasztótégelye, a sok nemzet békésen él egymás mellett. Látszólag. Például az ex-Jugoszláviából származók állandóan vitatkoznak, keresztbe tesznek egymásnak, mindezt nemzetiségi alapon. Mihelyt jön valaki, aki más országból származik, azonnal megszűnik köztük minden ellentét és összefognak ellene. Ha esetleg sikerül kiutálni, rögtön van más jelöltjük, egy barát, barátnő, aki be tudja tölteni azt az állást.

Higgyék el, van megkülönböztetés osztrák és külföldi között. Ugyanazt a munkát sok esetben kevesebb pénzért végzi a külföldi, mint az osztrák. A szállodában ahol dolgoztam, volt olyan osztrák kolléga, aki annyira utálta a külföldieket, hogy még egy liftbe se volt hajlandó beszállni velük.

Sőt, annak ellenére, hogy májustól szabad munkavállalás van, sok helyen kérik a már meglévő munkavállalási engedélyt, és ha az nincs, nem is foglalkoznak az emberrel, mondván eddig is éppen elég külföldi dolgozik itt. Annyira kevés már a munka, hogy az osztrákok a saját megélhetésüket féltik már.

Bérek, fizetések

Azt is írta valaki, hogy a minimálbér Ausztriában nettó 1.000 euró, az átlagkereset pedig bruttó 2.300 euró körül van. Nos, Ausztriában nincs törvényben lefektetett minimálbér. Ha valaki elvállal bizonyos munkát br. 800 euróért, akkor annyit kap.

Most, hogy a magyar munkavállalók elárasztották a határmenti területeket, most sürgetik egyes szakszervezetek a minimálbér bevezetését a már itt dolgozó munkavállalók védelmében.

A bruttó 2.300 euró kb. 1.600-1.800 euró nettó. Ez bizonyára átlagkereset bizonyos szakmákban, de nem az egyszerű ember számára. Van ismerősöm aki ennyit keres melegburkolóként, de napi 12 óra (útidőt nem fizetik), és számos hétvége a munkaideje.

Kórház gazdasági igazgatójából takarító

Csak összehasonlításként: van egy született osztrák (ha egyáltalán létezik ilyen) ismerősöm, ő bankfiókban igazgató-helyettes, 38 év munkaviszonnyal rendelkezik ugyanannál a cégnél, és majdnem teljes egészében ugyanabban a bankfiókban. Ő 2.700 eurót keresett, mikor tavaly nyugdíjba ment. De azért az ő beosztása és fizetése nem tekinthető átlagosnak. Általában a külföldi munkavállalóra nem mint bankigazgató van szükség.

Ismerek olyan szlovák nőt, aki otthon egy kórház gazdasági igazgatója volt, kijött a férje után és itt ezer euróért takarít.

Tehát meg kell állapítanom, hogy itt sem tökéletes minden, ennek ellenére semmi pénzért nem mennék haza. Azt sem bántam meg, hogy végleg kijöttünk. A lakóhelyünkön a többség elfogadott, befogadott bennünket, de van olyan, aki a köszönésünket a mai napig nem fogadja. Mondjuk, tényleg ők vannak kevesebben.”

Ti érzitek a megkülönböztetést, hogy másként néznek rátok, mert nem ott születtetek?

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Lecserélnéd-e a neved a boldogulásért?

A szüleim imádkoznak, hogy ne sikerüljön

Határátkelés Magyarországon belül

Meglepő irányban hagytam el az országot

Kényszeremigránsok vagyunk mi is

Nem volt kétség: visszamegyünk

Itt nagyon sok minden nem egyértelmű

Nem tudok azonosulni a hazámmal

Úgy érzem, nem itt van a helyem

Gyönyörű nők és kolduló gyerekek

Genf két arca

A legsúlyosabb kérdés