Nem az első eset, hogy egy országon belülről gyökeresen eltérő írások érkeznek (a klasszikus példa Svájc, de ott a kantonok miatt különösen nagyok az eltérések). Ma Norvégia a soros, mégpedig egy december közepi poszt kapcsán. Akkor Jegesmedve részletes leírást adott az országról, árakkal és sok egyéb tudnivalóval. Nem sokkal később érkezett rá egy válaszposzt Csabától, amit most közreadok. (A késlekedés maximálisan az én hibám, feltorlódtak a dolgok, de most megpróbálom jóvátenni...) Jöjjön tehát Csaba írása Norvégiáról, de előtte mindenkinek javaslom, hogy olvassa el Jegesmedve posztját, úgy lesz teljes a kép!

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Leveleket, a te személyes történeted pedig a következő címen várom: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Kb. 6-7 éve élek Norvégiában (Oslótól északra kb. 40 kilométerre) és örülök, hogy sokan sok országból leírják tapasztalataikat. A „Norvégia színe és fonákja” poszt kapcsán szeretnék hozzászólni, ami szerintem sajnos nem mindenben egyezik meg a valósággal.

Azzal a nagyon lényeges dologgal kezdeném a kiegészítést, hogy minden országnak van egy váltószáma vagy viszonyszáma (Norvégia esetében ez 2,5), amivel számolni kell az árak viszonyításánál, de erre még visszatérek.

Fizetés és lakhatás

Jegesmedve 3 havi kauciót említett lakásbérlés esetén. Általában 2 havi kauciót kérnek előre és nem 3 havit! Ahol 3 hónapot kérnek, az biztos nem norvég, hanem bevándorló.

A tömegközlekedésről az olvasható, hogy „Oslo + 2 zóna, bérlet, 1500 korona”. Nos, ez nem felel meg a valóságnak, mivel egy kétzónás bérlet mindössze 1040 korona havonta”.

Én a 4-es zónában lakom (ami kb. 30 km és attól nagyobb távolság) és 1490 koronát fizetek! A két bérlet közti 500 korona (ami nem kis összeg) árából egy hétre elegendő élelmiszert lehet vásárolni (egy személy esetében).

Amúgy a busz és vonatközlekedés valóban ritka, csak óránként vannak járatok. Viszont az Oslóhoz közel eső településekre (agglomeráció) csúcsidőben 20-30 percenként vannak buszjáratok!

Étel

Idézem az előző posztot: "Az élelmiszerkosár kb. 3-4-szer drágább, mint otthon. Fél kg átlagos kenyér 20 kr, jobb minőségű egészen 40-60-ig mehet. Csirkemell 160-200 kr. Átlagos halak 40-200-ig (tőkehalak, makréla,lazac). Nagyon spórolós havi költség 1 főre 4000 kr, inkább 7-9000 kr két-három főre. Összességében havi megélhetésre kb. 18-20 ezer koronára lesz szükség. Ez kb. ugyanannyi egytől három főig."

Visszatérve a 2,5-es viszonyszámhoz, amit ha a gyakorlatban nézünk például a kenyérnél maradva, akkor egy 20 koronás átlagos kenyér is csak 500 forintba kerül. Viszont ha ezt a 20 koronás kenyeret a 40 forintos árfolyamon nézzük, akkor rögtön 800 forint (lenne). Ami igencsak drága egy „sima” kenyérnek! Azért egy fél kilós kenyér nem kerül 800 forintba Magyarországon és egy pár csirkemell sem 7500-8000-be.

Ezért kell mindig az adott ország megfelelő viszonyszámával számolni, mert így megközelítőleg a leginkább reális ára(ka)t kapjuk!

Nem beszélve a 160-200 koronás csirkemellről, ami egyébként sem kerül többe 80-150 koronánál (4 darabbal számolva)! Persze ez attól is függ, éppen hol vásárolunk. De még a legdrágább boltban (Meny) sem kerül 200 koronába egy pár csirkemell!!!

Az meg végképp messze áll a valóságtól, hogy (idézem): "...havi megélhetésre kb. 18-20 ezer koronára lesz szükség." Mar csak azért sem igaz, mert a havi átlagkeresetek 18-25 ezer korona között mozognak és ekkor csak ÁTLAGRÓL beszélünk! Tehát irreális lenne, ha havonta 18-20 ezer koronát kellene költeni a megélhetésre!!!

Megjegyzésként még annyit, hogy a poszt szerzője meglehetősen tájékozatlan! Ahhoz képest, hogy 7 éve él Norvégiában, az írása néha nagyon nem tükrözi a valóságot és igencsak félrevezető!

Több magyart is ismerek Oslóban vagy annak környékén, de még őket is megdöbbentette az, miként lehet ennyire irreális árakról írni. A leírás szerint végig átlagról ír, ami nagyon messze áll a valóságtól. Nem beszélve arról, hogy figyelmen kívül hagyta: egy adott ország árait soha nem szabad közvetlenül átváltani, mert akkor az nem a valóságot tükrözi!”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország és Törökország. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Adóbevallás magyar és svéd módra

Tipródó szerelem: menni vagy maradni?

A mindent eldöntő 30 másodperc

Nem látom, hogy lehetne jövőm

Áldom a sorsom, hogy idevetett

Tragédia külföldön

Mikor kezdünk angollá válni?

Erőszakkal, pénzért adták férjhez

Hogyan jussunk munkához Svájcban?

A jövőmet keresem

Ideiglenesen vagy végleg menjünk?

Megpróbáltatásaink – a lakáskeresés

A beilleszkedés kérdései