Madeira túlzás nélkül álomszigetként él a legtöbbünk képzeletében, ezért is volt külön öröm olvasni Judit írását, akinek megadatott, hogy ott éljen. Persze gyorsan kiderül, hogy a sok szépség mellett a nehézségek is ugyanúgy jelen vannak ott is.

(ÚJDONSÁG!! Küldj képet a lakóhelyedről, a városról, ahol élsz, bárhol is legyen az – valami szívednek kedveset, vagy csak egyszerűen érdekeset! Ha írsz hozzá pár sort, akkor kikerülhet ide a blogra, vagy mehet a Facebookra, ahol csatlakozz is hozzánkha még nem tetted volna meg! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, ne habozz! A cím:hataratkeloKUKAChotmail.com.)

2010 szeptembere óta élek Portugáliában, pontosabban Madeira szigetén. Nem volt idegen számomra a sziget: a testvérem már 20 éve itt él a családjával. De ezzel együtt ugyanazon az úton kellett végigmennem, mint sok más külföldön próbálkozó magyarnak.

Engem nem üldözött az elkeseredés, nem azért hagytam el a hazámat, mert kilátástalanság volt a részem otthon. Egyszerűen akkor és ott adódott egy lehetőség, én pedig belevágtam.

Nem az egyetem után fiatalon és gyökér nélkül éltem otthon. Közel jártam a 40-hez mikor ez a lehetőség adódott. De az igaz, hogy rengeteget hezitáltam előtte is, és itt, már kint is nem egyszer megfordult a fejemben, hogy elég és megyek haza. Így, közel 2 év után, már butaságnak tartom, de a gyökértelenség és a beilleszkedés nehézsége nagyon megviseli az ember lelkét. Nem könnyű középkorúként hazát váltani. Kinek mennyi idő - ezt nem lehet tudni.

Élvezni a Paradicsomot

A portugálok nagyon barátságos, szívélyes emberek. Itt ez különösen igaz. Kedvesen fogadnak, megértően hallgatják a csapnivaló kiejtését az idegennek és egyáltalán: befogadóak. Egy dolgot nem csípnek szerintem: ha az illető, aki ide jön nem élvezi, hogy bebocsátást nyert a Paradicsomba. Azt tapasztalom, hogy nem érdemes visszaélni a valóban hatalmas jóindulatukkal.

Te választottad ezt a szigetet, mi beengedtünk, hát akkor érezd jól magad és ne nyavalyogj!”

Biztos helyre jöttem

A munkával kapcsolatos dolgokról én sajna nem sokat tudok. A munkavállalás és az ezzel járó összes őrület engem megkímélt. Fix helyre jöttem, a papírok elintézésében pedig elévülhetetlen hálával tartozom a bátyámnak, a családjának. A papírok elintézése egyébként kb. 1 hetet vett igénybe - szerintem nagyon gyorsan ment - és utána talán 2 hónap telt el, mire minden hivatalos okirat megérkezett.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy velem együtt párhuzamosan egy másik magyar család is próbálkozott, nekik sokkal nehezebben, döcögősebben ment. Mindenhol beszélnek angolul, de tényleg mindenhol, azonban a hivatalos helyeken elvárják, hogy értsen, esetleg beszéljen portugálul az itt élni akaró. Ha pedig nem, akkor legyen segítsége.

Annyit fáztam, mint még soha

Madeira az Atlanti-óceán Afrikához közelebbi szigetcsoportja. Kicsit északabbra vagyunk a Kanári-szigetektől. (Földrajzi adatokkal nem akarok senkit untatni, hiszen a Wikipédián bárki utánanézhet.) Az időjárás optimális. Télen ugyan beköszönt néha a 8-10 fok, ami a fűtés nélküli lakásokban nem annyira vicces.

Én az első télen annyit fáztam, mint soha életemben. A második télen már rutinos voltam, a lakásban jól fel kell öltözni, és igenis meg lehet szokni a hűvös lakást, ahol nem ritka a 17-18 fok. És teljesen természetes az ittenieknek. Akinek van lehetősége, az kandallóban rásegít egy kicsit a komfortérzetére. Mi beszereztünk ugyan villanyradiátort, de idén nem éreztük annyira szükségét a használatának.

Az esős évszak a tél. Idén nem volt benne részünk, de tavaly bizony volt akkora eső, hogy csak és kizárólag a gumicsizma volt használható. Ha esik, akkor nagyon tud. Nem kímél senkit és semmit. Évekkel ezelőtt voltak halálos áldozatai is egy ilyen februári esőzésnek. De szerencsére ez nagyon ritka.

A többi évszak viszont csodálatos és igazán ideális. Az állandó légmozgás miatt nincs olyan őrületes meleg, mint otthon. 29 foknál nem nagyon van melegebb nyáron sem. A tavasz és az ősz pedig gyönyörű. Jó idő, napsütés…

A vulkáni eredetű táj nagyon vadregényes: szirtekkel szabdalt tengerpart, gyönyörű völgyek, hihetetlen magasságban a felhők között úszó holdbéli táj. A legmagasabb pontja 1800 méter körül van. Paradicsomi világ. Ideális kiránduló sziget.

Nálatok laknak-e állatok?

Különösebben egzotikus vadállatokkal nem találkoztam, a legnagyobb vad szerintem a nyuszi... A lakásokban ellenben vannak igazi vadak, például a méretes csótányok, mint ahogy a déli országokban ez gyakori. Még barátkozom velük. A sziget jelképe egyébként a gyík. Én őket sem bírom. Hihetetlen mennyiségben élnek és a 3. emeletre is felszaladnak , ha úgy tartja kedvük.

A sziget déli oldala a turista paradicsom. Itt található a legnagyobb város Funchal is. Mi is itt élünk egy háromszobás lakásban. Itt a lakáshirdetésekben a hálószobák számát adják meg. Tehát mi egy T2- es lakást bérelünk. Árakat lejjebb írok majd. Nem könnyű, de nem lehetetlen megtalálni a megfelelő lakást. Mi irodán keresztül kerestünk és találtunk. A kaució egy hónap, nagyon korrektek voltak, és minden profin ment. Egyébként rengeteg kiadó lakás, szoba van az egész szigeten.

Az élet ára

Én két gyerekkel vagyok itt. A fizetésem nem a legjobb az itteni viszonyok közt, de egy fizetésből is megél három ember. Az idő pedig remélem nekem dolgozik majd…

Rengeteg portugál, aki nem találja meg a számítását a hazájában, Angliában, Franciaországban próbál szerencsét. A munkanélküliség sajnos itt is növekszik. És Portugália nem a legjobban fizető országok egyike.

Én diplomával jöttem ki és saját szakmámban dolgozom. És itt szeretném a mindenki által fontosnak tartott , már- már kultikus mondatot leírni: nyelvtudás nélkül nincs esély. Én úgy jöttem ki és nem volt fáklyásmenet. Higgye el mindenki: iszonyat!

Az angolt tényleg értik és beszélik is így vagy úgy, de a munkavállaláshoz szükséges a portugál nyelv.

Élelmiszerárak

Az élelmiszerek ára a fizetéshez képest elfogadható. A halak hiába úsznak itt a sziget partjai mellett, azért nem számítanak a legolcsóbb kajának. A legolcsóbb húsáru a csirke. A marhahús nagyságrenddel olcsóbb, mint otthon. Kenyérféleség: gazdag a választék, bár szerintem 600 grammos krumplis kenyérért 1,25 Euro nem nevezhető kevésnek.Persze itt is van csomagolt kockakenyér - amennyiben annak nevezhető..., ami jóval olcsóbb - szerintem nem ehető és nem kenyér.

Gyümölcs, zöldség: fantasztikus változatosságban terem meg. Itt is igaz, ami otthon: a piacon jóval olcsóbban szerzek be szinte mindent, mint a nagy áruházak hűtőpultjairól. Arról nem is beszélve, hogy kirándulás közben az út szélén áruló nénike a legjobb árut kínálja hihetetlenül olcsón. Itt ez legális és mindenki jól jár vele.

A ruházat olcsóbb, arányaiban megfizethetőbb, mint otthon.

Az iskoláról

A gyerekeim úgy mentek tavaly szeptemberben az iskolába, hogy csak a 4 alapkifejezést tudták: köszönöm, igen, nem, nem értem.

Nagyon nagy szerencsénk volt, mert rendkívül türelmes, megértő közegbe kerültek. Itt gyakori a külföldi ember a csemetéjével, ezért a tanárok türelmesek. Az első évben mind a két gyerek kapott az iskolában heti plusz 1-1 portugál órát. Természetesen ingyen. Óriási segítség volt nekik. Idén már nincs rá szükségük…

Az oktatás ingyenes. A tankönyvek ára nem egy borzalom. Nincsenek agyonnyomva a gyerekek tankönyvvel. A harmadikos fiamnak 7 darab könyve-munkafüzete van. Persze később már több lesz neki, de könnyű kis iskolatáskával megyünk reggelente. És ami a legjobb: az első pillanattól boldogan és felszabadultan.(Hozzáteszem, mi Magyarországon is szerettünk iskolába járni.) Mindkét gyerekem jól teljesít, értékelik hogy igyekeznek és ez az eredményeikben is látszik.

Természetesen itt is vannak magániskolák. Nekem tetszik: kis egyenruhás gyerekek. Pontos árakat nem tudok, de van magyar ismerősöm, akinek tavaly a gyermeke havi 130 euróért járt jónevűnek számító magániskolába.

Az oktatás egyébként sokkal gyerekközpontúbb. Nem stresszelik őket, de közben haladnak. Jó példa erre az angol oktatás. A kisfiam is tanul és számomra meglepően lassan haladnak. De valahogy egyszer csak beszélik, és nem is rosszul. A szigeten mindenki beszél olyan szinten, ahogy szerintem otthon nem.

A tanévet 3 trimeszterre bontják: A periódusok végén pedig kapunk egy összetűzött A/4-es lapot. Ennyi a bizonyítvány.

A plusz dolgokért (zene, tánc, sport) viszont fizetni kell, de ez otthon sincs másképpen.

Kiadások

Csak példaként és a saját kiadásaimat tudom leírni, egy 60 négyzetméteres lakásra kell gondolni.

Gáz: volt már 80 Eu is de általában 35-45 Eu körül van.

Víz: havi 15 Eu

Villany: 30 Eu az átlagom.

Telefon, net, tv - csomagban: 45 Eu

Mobil: mindenki ízlése szerint, én megúszom két kártyával havi 30 Eu-ért.

Lakásért : 440 eurót fizetek havonta.

Pár kiragadott ár

Tej: 0.50-1.20-ig

Tojás: 12 darabos : 1,45- 2,10-ig

Kenyér : mint már írtam: 600gr: 1.20-1.70

Húsáru:

- marha: 3-11-ig minőség szerint

- sertés: 2,50 és 8 között

- csirke: 2-6 között

- halak: nagyon változatos és az áruk is: 2-től 11-ig

- nyúl:6 - 8 Eu/kg

- tengeri herkentyűk: 5 eurótól felfelé

- liszt: 0,38 Eu a legolcsóbb

- tésztafélék: 0,60-tól felfelé

- borok: finomak és nagyon változatosak: akár 3 euróért már jót lehet kapni. A határ a csillagos ég.

A helyi magyarokról

Az itt élő tucatnyi magyar összetartó, jó kis társaság. Mindenben és bármikor segítségére sietnek a másiknak.

Hogy meddig maradunk? Nem igazán tudom. Egyenlőre jó érzés itt kelni és itt élni. Egy biztos: sokat tanultam a portugáloktól hozzáállást, gondolkodást. Ők örülnek a napsütésnek és bizakodva fogadják az életet. Én is ezt próbálom itt köztük. Hálás vagyok a sorsnak, hogy idefújt. Volt mit tanulnom magamról is, meg az életről is.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Nem sikerül felvenni a ritmust

Tíz dolog, amiért érdemes felmondani

Ami a Vészhelyzet mögött van

Nem bántam meg, hogy belevágtunk

Az első pillanattól kezdve befogadtak

Csak sikeres magyarokkal találkoztam

Ki a hazaáruló?

Meddig tart a szerencsém?

Iskola a határon túl

B-terv nélkül soha

A nők bajszától a zöld borig

Úgy éreztem, többre vagyok hivatott

Két otthonom van, de egy hazám