Mai szerzőnk, Euthymia 20 pontban szedte össze, miért szeret Angliában élni, ami szerinte nem is annyira ködös, ellenben rengeteg jó dolog megtalálható ott. Meg néhány kevésbé jó. Ennek ellenére a poszt végén mégis kiderül: igazán otthon csak Magyarországon érezhetjük magunkat.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ahol még elérhetsz és ahová a személyes történeteket várom: hataratkeloKUKAChotmail.com)

Biztosan mindenki ismeri a „ködös Albion” elnevezését Angliának. Na, most akkor előre szólok, hogy ott, ahol mi élünk, alapvetően egy kezemen megszámolható alkalommal volt köd az elmúlt évek során.

Viszont tavaly és azelőtt télen is volt olyan hó (néhol csak 5 centi ugyan), ami megbénította az életet a szigeten, de ez nem azért volt, mert „Hülye angolok, angol hülyék”, hanem azért, mert a tél, a hó ezen a földrajzórai szélességi és hosszúsági fokon nem igazán illendő, hogy legyen, meg ugye a Golftól sem azt várjuk, hogy havat hozzon…

Pár éve egy régi blogomon egy felhívásra összeírtam, miért is szeretünk itt élni. Most megosztom, mert továbbra is igaz, sőt még igazabb az itteni életre.

Mikor mondhatjuk el magunkról, hogy kezdünk szigetlakókká lenni?!

1. Nem lepődsz meg, amikor az üzletközpontban, az utcán, akárhol, jön feléd egy superman, egy tündér vagy bármilyen más mesejelmezbe öltözött gyermek, legyen az akár egy kedd délután...

2. Tejjel iszod a teát, nem citrommal, és nem érted, hogy miért néznek otthon furán rád, ha baráti társaságban így kéred azt. (Ameddig nem próbáltam, én is azt hittem, szörnyűséges, pedig nem az, sőt..)

3. Budapesten közlekedve a busz közeledtével már megszokásból felemeled a kezed, felszállási szándékodat jelezve és csodálkozol, hogy egész sűrűn járnak a pesti buszok, pedig úgy rémlett, mennyit kellett régen állnod a megállóban. (Mert mi itt a vidéki Angliában azért 20 – 30 perces várakozásra vagyunk kárhoztatva.) 4. Természetes, hogy a Marks and Spencer-ben élelmiszereket is tudsz vásárolni, illetve majdnem minden nagyobb áruházban van kávézó(sarok).

5. Sértődötten nézel azokra, akik furcsállják a baloldali közlekedést és megkéred, hogy nézzenek már utána, ha nem tudják, hogy otthon is ilyen volt régen, sőt a gödöllői HÉV a mai napig így közlekedik.

6. Tudod, ki az a Doctor Who, a Top of the Pops ismétléseit is szívesen nézed, valamint a BBC reklámmentes adására sem csodálkozol már rá.

7. Már nem bámulod meg a 19 éveseket, akik harmadik gyermekükkel terhesek...

8. ...a bundacsizmában harisnya nélkül és miniszoknyában, ujjatlan pólóban szaladgálókat sem...

9. ...és a tengerben pancsolók látványa sem okoz traumát, 15 fokos vízhőmérsékletnél és szélviharban ...

10. Amikor Magyarországon vagy és kártyával fizetsz, várod, hogy megkérdezzék a kasszánál „any cash back?” (Készpénzfelvételt szeretnék-e a tranzakció után ott helyben a pénztárnál?) és hiányzik a sarki közértben a kártyával fizetési lehetőség.

11. Nem jut eszedbe az 1 pennyt a pénztárosnál hagyni, és itt természetes, hogy visszaadják.

12. Nem ciki a Tescóban vásárolni, sőt tankolni sem.

13. Nem háborít fel, sőt természetesnek éled meg, hogy vasárnap 11 óránál előbb nem nyitnak ki az üzletek (mostanában ez már 10:30-ra előrejött, de fizetni csak 11 után lehet továbbra is) és tudod, hogy csak ünnepi szezonban vannak nyitva fél 6-nál tovább.

14. Egyre sűrűbben fordul elő, hogy a főételhez csipszet eszel és már nem esik nehezedre kiejteni ezt crisps-nek, valamint nem érted, mit nem lehet szeretni a Fish and Chips-en, vagy az English Breakfast-ön.

15. Magyarországon már téged is megnéznek, ha ősszel, tavasszal, esetleg télen is egy pólóban futkosol, amikor az otthoniak legalább egy pulcsit vesznek magukra. (Bár igazából ők is kabát nélkül mennének, mert süt a nap és enyhe az idő, de a naptár miatt nem merik ezt megtenni.)

16. Tudod, hogy 14, de általában 28 napod van arra, hogy a hazavitt kabátot, tévét, ruhásszekrényt, stb. visszavidd az üzletbe, ha nem tetszik, meggondoltad magad vagy kicsi/nagy/akármi bajod van vele. Bár azon még mindig meglepődsz, hogy szilveszter/ünnepi szezon környékén a koktélruhákat is visszaviszik és az üzletben azt simán vissza is veszik a blokk ellenében.

17. Az önkéntes munka természetes részét képezi az életednek.

18. Türelmesen végigállod a sorod a postán, bankban, az ablaktól messze és amikor felvillan a megüresedett ablak száma odaballagsz, senki sem lesi, hogy mit intézel, nem liheg a nyakadba, ez örömmel tölt el.

19. Már mindennapi része az életednek, hogy az időjárásról beszélgetsz akár idegen emberekkel is a buszmegállóban (sőt még blogot is indítasz róla).

20. Az itthon-otthon fogalma még nem mindig áll össze beszélgetőpartnereid fejében, de néha még magadnak is skizofrén állapot...

+1 Néha már nagyképűen Kontinensnek hívod a Csatorna túlpartját, Európa azon részét, ahonnét származol.

Van mit megnézni

Amiért még szeretünk Angliában élni, hogy tagadhatatlanul gazdag történelmi helyszínekben és látványosságokban, már 70 mérföldes körzetben nézve is annyi hely, látnivaló, kastély, kert, tengerparti sétány van, hogy felsorolni is nehéz. A National Trust és az English Haritage tagságok pedig plusz kedvezményt és kedvet adnak, hogy hétvégén az ember felkerekedjen és bejárja a környéket.

Persze van árnyoldala is a külföldön élésnek, de azért próbáljuk pozitívan élni választott új országunkban a mindennapokat.

És igen, a ködösben élni néha borzasztóan rossz, mert távol van az emberlánya a szeretteitől, fura nyelven beszélnek körülötte a népek, az időjárás is néha csúnyán visszaél végtelen türelmünkkel, még annak ellenére is, hogy alapvetően panaszra nincs okunk.

Nem annyira lelkesek

Külföldiként persze itt is kicsit háttérbe szorulunk, vagy legalábbis néha úgy érezzük… Főleg, hogy mostanában már nem igazán kedvelik a helyiek a kelet-európai (leginkább lengyel) bevándorlókat. De aki csinálja a dolgát és nem hőzöng állandóan valamiért, azt alapvetően békén hagyják és haladhat a maga tempójában.

Persze, itt is vannak gondok a gazdasággal, mert elbocsátások, leépítések, bezárások, tüntetések is színezik a híreket, a gyilkosság és erőszak, meg a huligánok listája mellett. De valószínűleg ilyet mindenhol olvas, hall az ember, bármerre is él a nagyvilágban.

Amit még muszáj megjegyezni: sokkal rugalmasabban működik a bürokrácia és egyszerűbben lehet intézni a dolgokat, mint otthon. Vannak élményeim, nagyon negatív élményeim a magyarországi okmányirodákkal kapcsolatban, de ezeket most nem sorolom fel, mert eszembe sincs köpködni kis hazámat, hiszen tudjuk, hogy igazán otthon csak ott érezhetjük magunkat, még annak ellenére is, hogy máshol próbálunk boldogulni, mert a család, a gyermekkori barátok, a régi emlékek odakötnek, kitéphetetlenül szívünkbe égve élnek tovább…”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc és Svédország. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Erőszakkal, pénzért adták férjhez

Hogyan jussunk munkához Svájcban?

A jövőmet keresem

Ideiglenesen vagy végleg menjünk?

Aki most akar jönni, az jöjjön

Megpróbáltatásaink – a lakáskeresés

A beilleszkedés kérdései

Muszáj volt eljönnöm

Málta és Dr. House

A félreismert ország

Svájcizmus

A bürokrácia miatt megyünk el