Ne kerteljünk: a mai poszt címeként választott kérdésről már sok vita lefolyt a Határátkelőn, de azért viszonylag ritka az, hogy maga a posztíró (ez esetben Viki Skóciából) sugallja azt: nem feltétlenül pálya egyetemi diplomával hotelben takarítani mások piszkát.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com. És ha már Britanniában járunk: vasárnap magyar idő szerint este 8 és 10 között ismét lesz Fogadó a Határon a Facebook-oldalunkon, ezúttal az angliai országfelelős vár majd titeket – gyertek kérdezni!!)

Igyekszem nyomon követni beszámolóitokat, mert őszintén szólva bízom benne, hogy valamelyikben megtalálom a Választ, azt az információt, ami átlendít a nehézségeken, és végre reményt ad, hogy igen, van értelme gürizni, és végre én is találok valami emberhez méltóbb munkát odakint.

Tavaly augusztusban döntöttem úgy, hogy kell végre egy kis levegőváltozás, és egy ügynökség segítségével mentem ki Angliába. Előre bocsátom, nem a pénz motivált: itthon a körülményekhez képest jó állásom volt, már ami a pénzügyi részét illeti, de úgy éreztem, hogy 25 évesen egy irodába zárva, "aktát tologatva" nem jutok egyről a kettőre.

A nyelvtudással nem volt probléma, hiszen diplomám van arról, hogy tudok valamicskét angolul, de sajnos a hazai oktatási rendszer sajátossága (vagy csak az én egyéni problémám) a beszéddel hadilábon álltam.

Nekivágtam az ismeretlennek

Egy kis világvégi faluban, egy családi étteremben kötöttem ki mint felszolgáló. A szerződésem eleve csak 2 hónapra szólt, hiszen a szezon végén igen csak megcsappan a forgalom. Szerencsém volt, mert a munkaadóim rendesek, segítőkészek voltak, így hamar sikerült elintéznem a formaságokat (NI, bankszámla).

A munkával sem volt különösebben probléma, a vendégek kedvesek, érdeklődőek, segítőkészek voltak, elnézték, hogy előtte sosem végeztem hasonló munkát. A nyári időszak remekül lement, de az ősz beköszöntével egyre kevesebb vendég lett, így persze én is egyre kevesebb órát tudtam dolgozni, és ami számomra nagyobb gond volt: alig találkoztam emberekkel, így nem nagyon tudtam beszélgetni.

Irány Skócia!

Az ügynökség időközben talált számomra egy másik helyet, ezúttal Skóciában, így október végétől ott dolgozom. Egy kisebb hotelben takarítok és felszolgálok, 9 másik társammal. A fizetés nem rossz, ha azt nézzük, hogy 7-ből 6 napot dolgozunk, így nem nagyon van lehetőség szórni a pénzt.

A felszolgálás rész még rendben is volna, a takarítás része azonban olyan, amit senkinek nem kívánok. Nem azért, mert én vagyok a királykisasszony, és nehogy már fizikai munkát kelljen végeznem. De gondolom, mindenki el tudja képzelni milyen állapotok uralkodnak egy olyan fürdőszobában, ahol idősebb, sokszor magukról nem sokat tudó hölgyek és urak végzik a dolgukat.

Beragadt nyelvtudás, nem túl vonzó munka...

Bevallom, minden áldott nap felteszem magamnak a kérdést, hogy vajon mi a fenét keresek én itt? Ha nem lennének a sorstársak, már lehet feladtam volna. Sajnos úgy érzem, hogy a nyelvtudásom nem sokat fejlődik, vagy legalábbis nem olyan tempóban, ahogyan azt szeretném. De ha az ember a nap nagy részét wc-csészék társaságában tölti, akkor mit várhatunk? :)

Persze küzdök tovább: hátha egyszer eljön az én időm is, és olyan munkához jutok, amivel fejlődhetek is. Minden nap pozitívan állok a dolgokhoz, pályázok mindenfelé, amerre csak tudok. Talán lesz egyszer valaki, aki hajlandó esélyt adni. Már nem számolom, hány helyre adtam be a jelentkezésemet, szerintem ezres nagyságrendű, és persze 99%-ban arra sem méltatják az embert, hogy visszaszóljanak "köszönjük, de nem".

Ja, és még annyit tanácsként: bár az ügynökség (természetesen, nem ingyen) segít, hogy ne teljesen az ismeretlenbe menjen a munkavállaló, azért nem kell mindent készpénznek venni, amit mondanak. Nekem 2-szer is azt ígérték, hogy recepciós pozíciót kaphatok, aztán utólag mondták, hogy bocsi, de nem volt lehetőség. De ez persze az én problémám:) Végül is, örülök, hogy legalább munkám van. Megérte ezért 5 évet eltölteni az egyetemen...”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

A legnagyobb tévhitek

Ez csak pénz

Két hónap után tudtam, nem térek vissza

Adóztatod te ám...!!

Szülés Svédországban 14 ezer forintért

Láthatatlanul élünk itt

Megélni Németországban

Amikor vérre megy

Külföldi munka nyelvtudás nélkül?

Kína, az oltári kaland

Álláskeresési tanácsok

Magyar elme számára felfoghatatlan