Miként az több eheti posztunkból is kitűnik, a magyarok között is az egyik legnépszerűbb célpont Nagy-Britannia, ezen belül is Anglia. Éppen a népszerűsége miatt érdemes nagyon vigyázni és odafigyelni, mert könnyen pórul járhat az ember. Kivételesen most egy kétrészes poszt első része következik angliai országfelelősünk tollából, aki csak a regényes xyz néven illeti magát, de nem baj, mert végül is az által leírt infók számítanak. Szóval a két rész első felében a felkészülésről, a referenciákról, sok gyakorlati tudnivalóról, és a szálláskérdésről.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com)

"A következő leírást igyekezetem szerint objektíven írom, de mindenhol kiegészíteném azzal, hogy "szerintem..., úgy vélem..., azt tapasztaltam..., úgy látom...".

Nem vagyok szakértője a témának, a saját tapasztalataimat írom le. Nyilván tévedhetek, ami még valószínűbb, hogy hiányosak az információim. Ha valakinek eltérő a tapasztalata, kérem javítson, egészítsen ki! Nekem is van még mit tanulnom.

A személyes tapasztalatokat jellemzően nem szeretnék megosztani, mert abból sok van már a neten másoktól. Szándékom egy olyan összefoglalót szerkeszteni ami nekem is jól jött volna amikor itt kezdtem neki az életnek.

Először is, aki még nem olvasta volna, annak feltétlen javaslom Wilhelmus írását, mert nagyon igaz és sokat fog segíteni (igen, így kijelentő módban!).

Kell hozzá pár hónap, mire elkezd körvonalazódni, hogy ez most nem egy nyári tábor, vagy egy szabadságon töltött 2 hét valahol a napfényes akárhol. Először hosszabbak lesznek a telefonos beszélgetések, mert ugye kiesünk a napi eseményekből és ezt be kell pótolni, meg kell magyarázni. Aztán lassan átváltozik az udvarias "minden rendben, és veled?"-re, amiben ott a sóhaj, hogy olyan sok mindent kellene megbeszélni, de miért is? Úgy sincs már itt. Emailezgetéssel, szkájpolással, egyesek fészbúkkal tartják fenn a kapcsolatot az otthoniakkal. Ez komoly tesztidőszak mindenki életében és megrostálja a valódi kapcsolatokat. Pár év, és tudni lehet ki a valóban fontos nekünk, és kiknek vagyunk mi fontosak.

Persze óvatosan kell pálcát törni. Türelemmel kell lenni az otthon maradottakkal szemben. Nem az ő életük változott meg mindenestül. Nekik nincs az a kínzó vágy, hogy velünk beszéljenek, mert őket még mindig körülveszi mindenki más otthon, "az" otthon. Nekünk ott a lengyel srác és a szlovák csaj a melóhelyről, az ütődött bizonyítás-kényszeres indiai supervisorral, és a töklogikátlan félalkoholista angol főnökkel (akinek mellesleg negyedannyi iskolája sincs mégis zsírúj verdával jött egy hete).

A szálláson (mert az elején még nem otthon) a pakisztáni főbérlő, a zajos lakótársak bárhonnan (mindenhonnan) a világból. Lassan persze lesznek barátok is. A közös sors megoldja.

Idehaza, odahaza

Az évenkénti 1-2 hazautazás egyre furcsább lesz. Jobban értünk dolgokat globálisan, kevésbé értjük meg a helyi problémákat. Bosszankodunk, hogy ez az miért nem mehet úgy mint odaát, és persze van sok minden, ami mennyivel okosabb, jobb otthon. Aztán a második évben (vagy előbb) már idefelé az új otthon felé gondol az ember, és ezt nevezi otthonnak (idehaza, odahaza). Persze még megőrzi a lakáskulcsot az előző életéből, de az már csak jelkép.

Mindenki másképp éli meg az elköltözést a szülőhazából, a távolság, a családi kötelékek, a barátok számának függvényében, de egy biztos, ha hosszú időre pakolunk, akkor lassan minden a feje tetejére áll és elkönyvelhetjük, hogy mindenhol jó, de a legjobb...

...útközben.

A megfelelő felkészülés rendkívül fontos, költségmegtakarító és gyorsabb előmenetelt biztosíthat.

0. Angol nyelvi felkészülés

Talán a legfontosabb a következő listából. Sokan érvényesültek már e nélkül is külföldön, de most, amikor túlkínálat van szakképzett, munkaképes, erőtől duzzadó humán erőforrásból (tiszta Mátrix), akik nemhogy beszélnek angolul, de anyanyelvi szinten, úgy vélem, nem túlzó a hasonlatom, amikor azt állítom, hogy neki lehet kezdeni egy Mount Everest-expedíciónak teljes felszerelésben O2 palackkal és mindezek nélkül, akár mezítláb is, de talán több esélye van annak, aki felkészült a kalandra. Persze csodák létez(het)nek...

Rengetegszer hallom és magam is így voltam ezzel, de meg kell hogy cáfoljam azt a vélekedést, hogy a nyelvtanuláshoz hosszú évekre van szükség.

Először is, ne akarjunk tökéletes "oxfordi vagy cockney English"-t beszélni. Legyen elég, hogy megértenek és megértjük, amit mondani akarnak (de ezeket akár telefonon keresztül is).

Merjünk megszólalni, és ne aggódjunk amiatt, hogy kinevetnek, mosolyognak a próbálkozáson. Ahogy (normális esetben) mi sem nevetünk ki egy külföldit, aki igyekszik elsajátítani a mi nyelvünket, legfeljebb megmosolyogtat az akcentusa, de mégis, ha érezzük az igyekezetet, valószínűleg segíteni fogjuk az illetőt. És minél inkább látjuk az elszántságot, annál inkább érezzük, hogy a rászánt idő és munka nem vész kárba, érdemes támogatni igyekezetében.

Így van ez máshol is. Ha valaki komolyan kezd neki, támogatókra fog találni.

Még otthon, amennyiben lehetőség van rá, be kell iratkozni egy intenzív (5 nap / hét) tanfolyamra. A heti 3 vagy kevesebb alkalom csak idő és pénzpocsékolás.

Emellett a várt eredmény elérése érdekében adjuk hozzá a továbbiakat:

Hogyan lehet otthon felkészülni, komolyabb befektetés nélkül?

Már otthon el kell kezdeni elszakadni – például azzal, hogy a lehető legtöbb helyen nyomjuk az angolt.

- Nem, vagy alig, de legalábbis minél kevesebbet kommunikálni magyarul.

- Hagyományos netes rádióadások (BBC2 BBC4) követése és ezekből letöltött beszélgetős műsorok szövegét hordozható lejátszóval hallgatni. Ezzel kelni és feküdni. Ha lehet, megtekinteni a website-on a témát és utánaolvasni, szótárazni.

- BBC hírcsatornát teletextes felirattal nézni, amikor már elegünk van a rádióból és vizuális ingerekre éhezünk.

- Jegyezzük le azon mondatokat magyarul, amelyek a leginkább jellemzőek a mindennapi kommunikációnkra, és ezeket először próbáljuk magunktól lefordítani, aztán ha tudunk, kérjünk meg valakit a javításra, vagy a teljes fordításra.

- Megtanulni az első ezer leggyakoribb szót, és a ha úgy látjuk, hogy ez már megy áttérhetünk a többire. Egyébként a leggyakoribb 500 szó ismeretével könnyedén elélhetünk és elintézhetjük a dolgainkat, de nem szabad itt megállni. Keressünk szinonimákat.

- Minden alkalommal agyalni, hogy egy-egy mondatot hogyan mondanánk angolul bizonyos szituációkban (bolt, hivatal, munkahely) és ezeket ellenőrizni, kijavítani, bővíteni otthon.

- Este bizonyos mondatok szerkesztésével elaludni, reggel ébredéskor (szinte még csukott szemmel) már ezt felidézni.

- Már az adott országban szóba elegyedni eladókkal, utcai alapítványi gyűjtőkkel, ügynökökkel, mert itt lehet lopni az angolt. Ők nem mondhatják, hogy nem tárgyalnak valakivel, aki végre megáll nekik az utcán. Kötelességük dumálni, és elmondani többször is, ha valamit nem értünk. Ingyenes tanfolyami leckék ;)

1. angol nyelvű referenciák

a) munka referencia - bárhonnan ahol eddig dolgozott, vagy ahol éppen dolgozik, rendkívül hasznos lehet beszerezni a referenciákat, természetesen angolul (ez egyrészt olcsóbb, másrészt sokkal hitelesebb) és ha lehet (bár ez már inkább bónusz, nem mindenhol szükséges), akkor egy olyan személy telefonszámával, aki tud angolul és illetékes a referencia kiadásával kapcsolatban.

b) opcionális a banki referencia

c) opcionális az albérleti referencia

2. Minden fellelhető dokumentum, bizonyítvány vagy bármilyen jogosítvány bármilyen képzésről, stb. (Oltási könyv, targoncás jogosítvány, Egyetemi diploma, házassági és egyéb anyakönyvi kivonat, stb.)Ha bármilyen extra képzésen vett részt, hozza magával a papírokat. Szükség esetén kell majd fordítani, amit épp kérnek. A fordítást ne otthon oldja meg az OFFI-nál, mert túl drága. Itt kint a fordítást személyesen is meg lehet ejteni aztán a követség sokkal olcsóbban hitelesíti mint az OFFI és mindenhol teljes értékű. Az angolok nem biztos, hogy ismerik az OFFI-t, de azt sejthetik, hogy létezik Magyar Követség.

3 a. Kártyafüggetlen telefon

3 b. már meglévő angol SIM-kártya - akkor lehet hasznos, amikor érkeztek, hogy tudjátok szervezni az utat vagy a szállást. Ezt lehet kérni valakitől innen, ugyanis sokszor ingyen vágják az ember után, de kis vegyes boltokban ("az indiainál, a pakinál, a töröknél stb. :) ) egy fontért megszerezhető.

[Egy apró érdekesség, itt valahogy minden (a többség) kisbolt, vegyeskereskedés, különösen ahol van postahivatal is (merthogy az mindig egy bolttal közös biznisz) indiai vagy pakisztáni. Egyik meglepetésem volt, amikor bementem egy lengyel kisboltba és ott is mindenki pakisztáni volt.]

Igazán nem költséges, súlya sem számottevő a postán, mégis az elso pillanatokban bejön ez az 500 forintos kiadás, amikor a reptéren keresed a sofőrt, vagy próbálsz bármit is intézni egy angol és nem pedig egy roamingolós magyar kártyával.

Ráadásul ha valaki van olyan kedves és egy Lyca http://www.lycamobile.co.uk vagy Lebara sim-et küld, akkor mindjárt jóval olcsóbb a hazarecsegés, hogy itt vagyok, minden rendben (kuggyé pízt) stb.

4. TB igazolás E111 (ami akár mesterséges élelmiszer-színezék, az orange GGN is lehetne, de nem az) esetleg szükséges lehet, de a megérkezés után amint van lakcím, az első dolgok között van a körzeti orvosnál (GP – General Practice) történő egyszerű (egy papír kitöltése) és ingyenes regisztráció ami után nem csak az első, hanem minden ellátás ingyenes. (A NI NO (National Insurance Number) ami az adó és TB szám egy későbbi ügy, visszatérek rá)

5. Önéletrajz

RENDKÍVÜL FONTOS!!!

A jó CV ez első és legfontosabb bemutatkozó felület. Annyi időt szánjon rá, amennyit csak bír, hogy tökéletes legyen. Én a sajátomat több százszor átolvastam összességében, minden nyomtatás előtt, javítás után. Aztán amennyiszer csak lehet átolvastattam másokkal a hibákért (nem véleményekért!)

Érdemes nyomtatni kb. 10 példányt (otthon olcsóbb mint Londonban).

Javasolt egy egyszerű és nemzetközi emailcím használata. Pl. keresztnév.vezetkéknév@ yahoo.co.uk; msn.co.uk; gmail.com; stb. Ez egyszerűsíti a telefonon vagy élőszóban diktált adatok megértését.

Itt jegyezném meg, hogy sokszor hasznunkra lehet a nemzetközi alphabet használata pl. amikor betűzni kell hogy Székesfehérvár vagy Széchenyi tér. (netán Karagószörcsögi Állami Gazdaság Zrt.) :)

6. Szálláskeresés

Az egyik legismertebb hirdetési oldal a gumtree. Esetleg ha már tudja hogy hol élne, érdemes a helyi ügynökségek oldalait is böngészni. Ezeket a google-ben a "property estate agency [adott városrész]" keresőszavakkal lehet megtalálni. Ügynökségen keresztül nem lesz egyszerű bár biztonságos az albérlet szerzés. Népszerű oldalak még a RightMove és a Find A Property.

London vagy vidék?

Ha a főváros, akkor ott a szobáért is elég sokat kell fizetni, indulásképp átlagosan 1-2 hét a kaució (deposit) és 1-2 hét lakbér (rent) előre, de egy rendes bérlés során ez inkább 1 + 1 = 2 hónap előre minimum. Ha egy stúdió lakásról beszélünk akkor ez mondjuk £1200 - £1600 is lehet könnyen.

Hogy ez tartalmazza-e a rezsit és a helyi önkormányzati adót (council tax) az megegyezés kérdése. Persze itt is van lehetőség olcsóbban szobát bérelni ami £50 - £60/hét, közös konyha és fürdőszoba-használattal. 15 személy esetén azért a két fürdőszoba/wc és az egy konyha 2-3 hűtővel is meglehetősen szűkös tud lenni. És ilyen is van bőven. Főleg...

ha magyar adja ki.

Sajnos erről is beszélni kell. Több olyan iroda is működik otthon, akik munkát ígérnek a szállás mellé. Ez zsíros kamu. Számtalan honfitársammal találkoztam akik hirdetés útján otthon beregisztráltak egy irodánál, aztán mire kiértek a lakáskörülmények sem voltak azok, amiket állítottak, valamint a munkáról tett ígéretek is elpárologtak gyorsan és másra terelődik a szó.

Van, ahol jól kiépített kapcsolata volt a kisfőnöknek a "magyar emberkereskedő"-vel, aki vagy kapott pénzt a közvetítésért (ami illegális) vagy kötelezően nála kellett lakni. Először is senki nem volt bejelentve. A kisfőnök hamis jelenléti adatokat adott le és az extra pénzeket zsebre tette.

Átlag 2 hét után amikorra lassan mindenki kiismerhette volna a helyi viszonyokat, mondta hogy elfogyott a meló, nem kell jönni jövő héten. Ekkor a fejvadász hozta az utánpótlást. Újabb pár hétre.

Eredmény?

A fejvadász teljesítette az ígéretét, arról ő ugye nem tehetett, hogy a cégnél "elfogyott" a tennivaló. Ergo nem lehetett reklamálni, sőt ha valaki nála lakott, még ő kérhette számon hogy akkor az illető keres valami munkát és fizet albérletet, vagy megy haza. A kisfőnök pedig komoly extra forrásból gazdálkodhatott.

Itt kicsit egybecsúszott a munka/szállás szekció, de ez ugye ide tartozott.

Tehát vissza a bérléshez. A lakásbérlet lehet hivatalos és (micsoda meglepetés) lehet nemhivatalos.

Hivatalos

- Ügynökségen keresztül (ahol közvetítenek magánszemélyhez, vagy az ügynökség ad ki) vagy magánszemélytől közvetlenül bérelni.

Van bérleti szerződés, a depozitot egy nonprofit szervezet tartja letétben (TDS - Tenancy Deposit Scheme). Itt általában az előny, hogy nem lehet nagyon átverni a bérlőt, ha valami nem a szerződésnek megfelelő, azt számon lehet kérni. Viszont kérdés hogy érdemes-e vitatkozni, mert ez esetben elképzelhető, hogy a szerződés lejártával nem fognak újítani.

Viszont nincsenek meglepetések, és a tulaj (főbérlő - landlord [a törvény szerint mindig az a landlord, aki a rent beszedéséért felelős]) nem férhet hozzá a deposithoz, csakis az albérlővel a TDSen keresztül megegyezve. Ha bármi gond van, jó tájékoztatni erről a TDS-t.

Ilyen szerződéses bérlések esetén feltehetőleg magasabb az ár, szigorúbbak a szerződés szabályainak betartásában, és ami nagyon fontos, valamint a legtöbb nehézséget okozza, megfelelő referenciákkal, és anyagi bázissal kell rendelkezni.

Erről nem csupán egy legépelt és általunk bal (balkezeseknél jobb) kézzel aláírt hamisítványt várnak, hanem jórészt felhívják az előző főbérlőt, ügynökséget és megbizonyosodnak hogy valódi-e a referencia.

A pénzügyekről tájékozódnak és elvárják a bankszámlakivonatokat (mondjuk utolsó 3 hónap), munkáltatói igazolást, magánvállalkozó esetében a könyvelőtől származó igazolást és általában legalább 3 éves üzletet. Igen, itt kérdezhetjük, hogy a reggeli első vizeletet is rakjuk-e el dunsztosüvegbe, hátha érdeklődnek iránta (a testnyílásvizitet-üregmotozást [analizáló análizélést] nem is említem).

- Nem ügynökséges:

A tulajdonos adja ki és saját maga (esetleg az ügyvédje?) intézi az ezzel kapcsolatos dokumentációkat. Van szerződés és talán TDS.

Nemhivatalos:

- Egy jobb verzió:

Netes hirdetésen keresztül, boltban a hirdetőfalon, Jurektől a konditeremben szerzett infó egy kiadó kecóról. A pakisztáni sokházas tulaj (vagy az angol házaspár, aki csak a lakáshitelt akarja megfinanszíroztatni) kiadja az egyik szobáját, kb. 3-4 ember jut egy fürdőre, konyhára, wc-re. Talán még takarítónő is jön kéthetente.

Bérleti szerződés nincs, de ha nagyon kell valamiért, akkor adnak valami darab papírt. Még talán számlát is kiállítanak az átvett pénzről. TDS-ről szó sincs. A depót ok hagyják dolgozni valahol saját számlán.

- Kevésbé ideális verzió:

8+ lakótárs, egy, jó esetben két wc és fürdő. Takarítást ki-ki alapon (ki-ki a maga módján, jobbára senki), a házat és a használati tárgyakat a használhatatlanságig amortizálás után tatarozni. Értsd, a házat gyorsfesteni, valami óccsó szőnyeget letenni, szeméttelepről, utcáról használt bútorokat (de jobbakat mint amik vannak) összeszedni. Másnap már lehet lehet beköltözni, 3 nap és fullhouse.

TDS? Ne említsd, mert lelőnek. Szerződés szóbeli. Bérleti díj nem sokkal jobb mint máshol, de gyorsan beköltözhető, és jobbára rövidebb időszakot kell előre fizetni, referenciát szinte biztos nem kérnek.

Fontos hogy minden szinten lehet nagyon pozitívan és nagyon negatívan csalódni. Sok pénzért szart vagy nagyon óccsóért valami igazán elfogadhatót, de ugyebár nem ez a jellemző.

Néhány jogszabály a bérlő oldalán, ha külön helyen lakik a főbérlőtől, még akkor is, ha nincs bérleti szerződés (akik együtt laknak a landlorddal, lodgernek nevezik, azokra más szabályok vonatkoznak, amelyeket nem ismerek): A tulajnak, vagy főbérlőnek minimum 24 órával a látogatás előtt egyeztetnie kell, ha valamit akar a házban ellenőrizni vagy végrehajtani. Nyilván más a vészhelyzeti látogatás.

Amennyiben engedély nélkül bemegy a szobába/lakásba/házba, bűntényt követ el és feljelenthető. Ha erővel ki akar kilakoltatni, rendőrt lehet hívni, mert ez is bűncselekmény. Igen, még akkor is, ha nem fizeti valaki a lakbért. Ilyen esetekben bírósági kilakoltatási végzést kell felmutatni. Ilyenkor ugyan korlátozhatja a közműszolgáltatást, de nem szüntetheti be teljesen.

Kilakoltatási kérvény nem érvényes, ha nincs a depozit a TDSnél elhelyezve. Ilyenkor a pénzt be kell fizetniük, majd újra indítani az egész procedúrát. Hosszú hónapok telhetnek el mire sikerül kidobni valakit a lakásból.

Persze vannak kiskapuk. Ha valaki nem fizeti a lakbért és épp nem tartózkodik otthon, akkor be lehet hatolni a lakásba/házba zárat lecserélni, és onnantól már nem sok lehetősége van a kilakoltatottnak. Ugyanis ha visszamegy, az már egyértelműen betörés. Ez ügyben érdemes a squatting témát és ezzel kapcsolatos fórumot olvasni.

Mindezek azért fontosak mert sokan kihasználják a bérlőket, bár ezekkel a dolgokkal vissza is lehet élni, mindenesetre előbb utóbb fájós orral megy ügyeletre valaki, ha sok mindenkivel ezt el akarja játszani. Szóval élni a jogokkal de nem visszaélni!

A későbbiekben mindenhol szükség lesz egy lakcímre. Ehhez kell valami hivatalos igazolás. Lakásbérleti szerződés, közüzemi számla (van ahol a mobiltelefonszámlát nem fogadják el), brit jogosítvány...”

Nos, eddig jutottunk ma, holnap folytatjuk a bankszámlanyitással, munkavállalással...

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Sri Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Aki itt nem találja fel magát, az sehol!

Durva francia kasztrendszer és multikulti

A fél életem levittem a kuka mellé

A hely maga volt a pokol

Így lettünk modern kalandozó magyarok

Azonnal elkezdtem beilleszkedni

Gyerekrablások, kutyahús – és mégis csodálatos

A szerelem sokszor nem elég

Amikor már ép ésszel nem lehet felfogni

A pokolból a mennybe

A kiköltözés visszalépés?

Gazdálkodj okosan Dániában!

Miért nem tudunk összetartani?