Mindenekelőtt kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek! Mai posztunk erősen rendhagyó lesz, mindenki rájön majd, miért. Annyit jeleznék előre, hogy aki úgy érzi, valahol a húsvéti sonka és a kalács között elkeverte a humorérzékét, ne olvassa el Lobelt Ledfold írását.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

Kedves “törzsközönség”!

Ez a dolog, ami most következik, lassan érett meg, és szigorúan off topic, faramuci módon mégis szervesen csatlakozik a blog témájához. Ez a poszt magunknak szól, és leginkább magunkról.

Posztírói segédlet kezdőknek és haladóknak, Határátkelő specifikusan

Az ideális poszt objektív, de magába foglal tragikus és ugyanakkor rejtői humorral megtűzdelt szubjektív elemeket is. Fontos, hogy a fikció vádját elkerülendő családtagok halála, elvesztése, súlyos betegsége esetében elvárt a halotti anyakönyvi kivonat, de minimum kórházi zárójelentés csatolása, elvégre a hitelesség az első.

A humor esetében vigyázni kell, hogy semmilyen körülmények között sem szabad külföldön fellelhető magyarokat sunyinak, élősködőnek, szabályokat kijátszónak bemutatni, ugyanezt viszont lengyelekkel vagy keletiesebb és/vagy sötétebb bőrű fajtársainkkal nyugodtan meg lehet tenni, ez utóbbiért nagyon kevés negatív kritikát lehet kapni.

Ha mégis olyan jól sikerült személyiségek volnánk, hogy a nagyvilágban is népünk szemetét sikerült magunk köré gyűjteni és vigyázatlanul erről említést is teszünk, akkor roppant fontos, hogy az írás folyamán később világossá tegyük, mi nem tartozunk “azok” közé, és ezen életérzés deklarációja gyanánt nem szeretünk köszönni többé ékes anyanyelvünkön.

Általános vélemények

azaz a kommentelő közönség további elvárásai szerint az ideális poszt tartalmazzon:

- Részletes előtörténetet, előzményeket. Kívánatos a posztoló pontos végzettségének, munkatapasztalatának részletes bemutatása, legjobb, ha eleve egy korrekt önéletrajzzal készül. Nem árt, ha pontos fizetési adatokat (grafikonnal) is mellékel, nem elfelejtkezve a nettó jelenértékek pontos számításáról illetve kiegészítve a különböző országok illetve azokon belül helyszínek adott pénzösszeg vásárlóerejével történő korrekciójával, mert másként sajnos nem lehet reális képet adni a tisztelt olvasóknak.

- A kiutazással kapcsolatos személyes okok tárgyilagos leírását. Itt döntés szükségeltetik, hogy a “hazaköpködős azaz otthonmindenkakis”, “nagyonszeretemhazámat” avagy “csakúgymennikellett” stílusban történik-e, mert ezt determinálja és statisztikailag kimutathatóan meghatározza a kommentelők pontos reakcióit. Ha kalandos és csípős kommentáradatra vágyik a posztoló akkor feltétlen válassza a hazaköpködős megoldást, de újabban a mélymagyarérzésű posztoknak is egészséges ellentábora alakult ki, mindkét megoldással garantált a 100 feletti kommentszám. Ez utóbbi nagyon fontos tényező, mivel csak érzelmi húrokat pedzegető posztoknál előforduló jelenség, tehát a kommentszám arra is ügyesen korrelál, hogy hány emberben vertük ki angyali naivitásunkban a biztosítékot.

- Pontos hely (GPS koordináták nélkül felejtős) és időmeghatározás roppant fontos, lehetőleg az éppen adott pillanatban zajló politikai, gazdasági (lokál, regionális és globál szinten egyaránt) tanári bemutatása, hogy minden tett és történet elhelyezhető legyen világtörténelmi és szociológiai kontextusban is.

- 20 alapvető fogyasztási cikk pontos árát, de külön feltüntetve azokat sarki fűszerestől megvéve, őstermelőtől direktben vásárolva, szupermarketben beszerezve illetve - a tökéletesség miatt - amazonon importban rendelve is. Utóbbi esetben fontos, hogy minden import vámkérdéssel kapcsolatos nehézség is tisztázásra kerüljön jogszabályi szinten.

Alternatív esetek

Alternatív esetben a helyi jogszabályok illetve állami juttatások bemutatását javallott történelmi és népjóléti hátterek pontos feltárása nélkül, pusztán az előnyökre rámutatva eszközölni, viszont ilyenkor célszerű deklarálni azt is, hogy az adott rendszer örökéletű és adott országban világgazdasági hatások egyáltalán nem, vagy a posztoló lakhelyén legalább nem éreztetik hatásukat.

Ha mégis vállalkozik a kevésbé egysíkű megközelítésre, akkor erősen ajánlott a poszt megírása előtt reprezentatív kérdőívet kitöltetni az adott ország lakosainak körében, hogy a tényleges várakozásokat és boldogsági faktorokat megismerjük. Teljessé a kép úgy tehető, ha a helyi gazdasági és politikai elit köreiben is végzünk kutatást és felmérjük, hogy mennyi lesz a nyugdíj (természetesen itt is nettó jelenértékre átszámítva) 5-10-20 illetve 40 év múlva, és hogy hogyan fog alakulni akkoriban a nyugdíjkorhatár is (az adatokat természetesen iskolai végzettségtől függően, a gazdaság minden szektorára lebontva kell megadni).

Az ügynökök, szemétkedő (zömmel magyar) munkaadók, furcsa szerződések, ki nem fizetett bérek, jogi csavarok és megingó egzisztenciák témakörét érdemes alaposan kifejteni, továbbá addig foltozgatni a lyukakat az irományban, míg Poirot számára is egyértelműen bizonyítható nem lesz, hogy nem a nyelvtudás hiánya felelős a bajok nagy részéért.

Ha ez nem sikerül, akkor részletes indoklást kell írni arról, hogy milyen traumák érték a munkavállalót óvodától kezdve, amelyek fóbiák formájában ellehetetlenítették későbbi nyelvtanulási törekvéseit, illetve azt is érdemes lehetőleg vonatkozó pszichológiai szemelvények pontos ismertetésével bizonyítani, hogy magyarként mennyire nehéz idegen nyelveket tanulni, illetve hogy a kereskedelmi tévék adásai milyen módon járulnak hozzá a napi létezés alapjaihoz, ezzel minden másodpercnyi időt elvonva a nyelvtanulás bármi nemű formájának megkísérlésétől.

Extravagánsabb posztíróknak...

...javallott csak és kizárólag a sikereket bemutatni, felesleges olyan részletekkel untatni a közönséget mint adminisztratív problémák vagy éppen átmeneti nehézségek. Mivel minden olvasó világutazó, aki meg nem, az vessen magára, triviális részletekkel, mint munkavállalással kapcsolatos jogszabályi elvárások, nem ildomos foglalkozni, érdemesebb kizárólag az azúrkék óceánból a magasba röppenő, napfényben fürdő delfineket gyémántszirmokként körbedongó, kristálytiszta vízpermet csodás cseppjeinek lélekemelő látványának leírására szorítkozni.

Trópusi környezetben senyvedő mixereknek, búvároktatóknak és élsportolóknak különösen ajánlott ez a fajta megközelítés, mert alig vannak az olvasók között egzisztenciálisan megzuhantak, és azon kevesek is imádnak mások kalandos életéről könnyed szösszeneteket olvasni.

Ugyanígy, ha valami fura oknál fogva nem vágyunk a reálisabb, másokat véletlenül sem megtévesztő és árnyoldalakat nem mellőző képkialakításért történő alapos kutatómunkára, akkor a legjobb megoldás, ha saját sikersztorink mellé félmondatokban odavetve néhány ismerősünk hasonlóan jól alakult kalandját és bevonjuk csillogóbb leírásunk taktikailag jól elhelyezett pontjain (ez a trükk különösen jó szinergiát alkot a hazaköpködős főstílussal), és ezzel garantáltan roppant nagyot növelhetünk önértékelésünkön, nem is említve az önigazolás kényszerére adott frappáns és gyógyító erejű hatást. Ha sikerünkön felbuzdulva valami felkészületlen nyomorult netán bajba kerül, akkor arról úgysem fogunk tudomást szerezni, ez csak egy blog, itt senkinek sincsen semmilyen felelőssége.

A kisgyerek biztos siker

Babákról és a babázási procedúrák különféle vetületéről kifejezetten érdemes írni, mivel a babák cukik, a biológiai szervezetek (így az ember) végső célja (az önző gén alapon) mégiscsak a szaporodás, és mivel mindent mindig a családért teszünk így tehát végső soron azért kerültünk Határátkelőre megírható élethelyzetbe, mert babáztunk, babázunk, babázni fogunk, vagy néha már a felnőtt babánk készül babázni.

Mivel közismert módon annál magasabb egy adott közösség életszínvonala, minél kevesebb a terhesség alatti ultrahangos vizsgálatok száma, így az is világos, hogy a sok hülye statisztikai mutató helyett szimplán ezt kellene vizsgálni, már feltételezve azt, hogy adott országban ismert a technológia. Ennek bemutatása egy-két überaranyos babás képpel a poszt elején determinál minket egy közgazdasági Nobel díjra is akár.

(Itt kénytelen vagyok közbeszólni és az esetek nagy részében magamnak tulajdonítani a posztok elején elhelyezett képek – így az überaranyos babákat ábrázolók – beszerkesztését - Határátkelő)

Ápolók és ápoltak

A különféle család közeli, bentlakásos munkakörök esetében érdemes kiemelni az első 2-3-5-10 nem annyira jól sikerült próbálkozás minden borzalmát, ugyanis aligha lenne annyira népszerű otthon a Szomszédok gyökereiből kivirágzott Barátok Közt, ha nem lennének olvasóink vevők a rigolyás vénasszonyok, fölényeskedő házinénik, külföldiül elnevezett bébiszittereket emberszámba nem vevő családfők megnyilvánulásaira.

Nagy sikert lehet aratni az Omen filmek Damianjét is lepipálóan gonosz kölykök rémtetteivel, illetve a honi folklórban oly mélyen benne élő öregasszony boszorkányok ápolttá történő transzformálásával. Ezen típusú posztokban fontos kiemelni, hogy ki mikor mennyit nem tudott enni meg aludni és különösen kihangsúlyozni az eredetileg meg nem egyezett takarítással kapcsolatos tevékenységek iszonyatát, mert manapság a horror filmek reneszánszát éli hálivúd is és ez garantáltan egy sokak fantáziáját megmozgató téma lészen.

A mai napon ennyi fért bele a sikeres posztok megírásához szükséges rövidke kurzus anyagába, és bár nincsen definiálva mitől sikeres egy poszt, mégis vannak jelek és kinyilatkoztatott tetszések vagy nemtetszések. Bár gondolom a többségnek ez tiszta, de elkerülendő a félreértéseket; ez a mai iromány nem első sorban a posztokról, hanem sokkal inkább a kommentekről szól.

Nem állt szándékomban senkit sem megsérteni, ezzel azt szerettem volna talán bemutatni (hoppá, még én sem tudom, mit is akarok pontosan), hogy mennyire fel kell kötnie a gatyát annak, aki erre a blogra valami általánosságban pozitív reakciót kicsikaró valamit szeretne alkotni. Ez nem egy magas léc. Ez egy olyan girbe-gurba léc, amelyet nem át-, hanem keresztülugrani kellene. Ritkán sikerül.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kanári-szigetek, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország,  Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Felpezsdíteni rutinná vált életem

Érezzük a megkülönböztetést

Lecserélnéd-e a neved a boldogulásért?

A szüleim imádkoznak, hogy ne sikerüljön

Határátkelés Magyarországon belül

Meglepő irányban hagytam el az országot

Kényszeremigránsok vagyunk mi is

Nem volt kétség: visszamegyünk

Itt nagyon sok minden nem egyértelmű

Nem tudok azonosulni a hazámmal

Úgy érzem, nem itt van a helyem

Gyönyörű nők és kolduló gyerekek