A Határátkelő indulása óta mindannyiunk történeteinek fóruma, elég ritkán szólalok meg, most azonban szükségét érzem. Szükségét érzem, mert elkezdődött egy olyan kampány, ami minket, határátkelőket közvetlenül is érint és amellett, hogy szeretném elmondani, mit is gondolok erről, nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre is.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

A jelek szerint a kormány rájött, hogy baj van. A Tárki legutóbbi kutatását már nem lehet figyelmen kívül hagyni, szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a magyarok igen jelentős százaléka készül arra, hogy elhagyja hazáját (vagy már el is hagyta). Márpedig erre valamiképpen reagálnia kell a kormánynak, különben még nagyobb baj lesz.

Néhány éven belül jó lesz

A kormányzati reakció első jele Selmeczi Gabriella minapi nyilatkozata volt (igaz, Fidesz-szóvivőként tette), aki azt mondta, Magyarország néhány éven belül olyan ország lesz, ahova vissza akarnak, és vissza fognak jönni a magyar fiatalok.

A Heti Válasz legfrissebb számában pedig a nemzetgazdasági miniszter fogalmazta meg körülbelül ugyanezt. Azt írta, hogy a gazdasági sikerekkel Matolcsy szerint mérsékeljük, majd megfordítjuk az agyelszívást és a "kézelszívást", sok tehetséges és képzett magyar tér vissza néhány év múlva a miniszter szerint, mint a kínai, indiai és koreai diplomások Amerikából.

Azt gondolom, mindenki szeretné, ha mindkét állítás igaz lenne, a gond csak az, hogy egyelőre különösebb alapjukat nem látni. A gazdasági sikerek szép dolgok, csak éppen jelenleg alighanem leginkább csak a kormány(párti politikusok) vágyálmában létezik, a fránya adatok (gazdasági növekedés, mást ne mondjak) ellentmondani látszanak.

Márpedig nem létező gazdasági sikerekre alapozni a jobb körülmények között élő fiatalok hazahívását nem tűnik egyszerű feladatnak.

Alighanem azt is érdemes lenne figyelembe venni, hogy aki külföldön jár egyetemre, ott vesz fel hitelt, ott találja meg élete párját, ott alapít családot, annak nem lesz elég annyi, hogy gyere haza, mert itt most jó.

Mit kellene tenni?

Nem vagyok kormánytag, sem kormánypárti politikus, de ha így keresetlenül is tanácsot kellene adni, akkor az őszinteséget javasolnám. Akik ugyanis el akarnak menni, vagy már elmentek, azok éppen nem hisznek a sikerpropagandának, azt gondolom, nekik, nekünk az őszinte beszéd hiányzik.

El kellene ismerni, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogyan tervezték, el kellene mondani, miért nem, és azt is, mit kívánnak másként tenni azért, hogy megváltozzon a helyzet. Felnőttnek kellene nézni az embereket, különösen azokat, akik meghozták azt a kegyetlenül nehéz döntést, hogy maguk mögött hagynak családot, barátokat, hazát és máshol keresik a boldogulást.

Ha pedig megvan az őszinte szembenézés, akkor azt is ki kellene találni, hogy mitől lesz jobb...

Ti mondtátok

Végezetül (és hogy ne csak én szövegeljek), íme, néhány vélemény a Határátkelő Facebook-oldaláról. Tanulságosak.

Persze, majd ha 450 e lesz a minimálbér, kiszámíthatók és alacsonyak az adók, valamit kialakul egy hivatásos politikus réteg a 22 éve regnáló megélhetési helyett. Kb mikor? Jah, 100 év... (Rita)

Matolcsy rájött, hogy baj van? Matolcsy értelmi fogyatékos, ha rá is jött valamire, nem magától, az biztos...egyébként nem fognak hazajönni vagy később hazajönnek és rendet csinálnak, az lenne a legjobb:) (Julia)

Mindenki dobjon el mindent, csomagoljunk iziben, mert a végén már nem lesz már hely a magyar tutiban.... (vagy rosszul mérem fel? ) (János)

Már megint megosztanak! "Sok tehetséges magyar tér majd vissza" azaz csak a tehetségesekre számítanak. Azt mar nem értik, miért külföldön kamatoztatják a tehetségüket a "tehetségesek". Az átlag magyar arc, aki kint van, az nem jó, mert az csak dolgozik és pénzt keres!? (Julian)

Majd havi 47-ért bárki is hazajönne pláne a fiatalok? Vagy nem lát, vagy tényleg egy retardált idióta, persze tökön rúgnak és még el is várják, hogy mosolyogjunk hozzá! -.-' (Gergely)

Aki haza is megy, szélsebesen szembesül majd az elmaradottsággal (anyagi + mentalitás) és újra külföldön keres majd... (Tibor)

Megtakarításra épülő piac????? Meg agymosás? Az emberek agyával semmi baj sincs! Nem azzal van a gond, hogy nem akarnak megtakarítani, hanem nem tudnak, mert már régóta nincs miből! Ezért vettek fel hitelt az emberek!! KÉNYSZERBŐL!!! persze nem pisztolyt tartottak a fejünkhöz, hanem nem volt más lehetőség!! Akinek van esze, és volt lehetősége elmenni, soha nem jön vissza! (Tünde)

Ezt csak az idióták és a "körön belüliek" hiszik el. Selmeczi, Matolcsy és a hasonlóak biztonságos elefántcsonttornyából másképpen fest a nagy magyar valóság... (Zsuzsanna)

És ha a nem tehetségesek térnek haza???? Akkor mi van? :) (Vanda)

Ti mit gondoltok?

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Belefásultam, összepakoltam

Nem vagyok kormánymegbízott, csak szeretem a hazám

Utána kezdődött a rémálom

Ott álltam két semmit sem érő diplomával

Hogyan (és hogyan NE) keressünk állást Ausztriában?

Luxemburg, te drága!

Élet a világ tetején

Segítség! Merre induljunk?

A szobalány és a recepciós: egy nap a hotelben

Összecsomagoltuk az életünket

Maguk sem tudják, mire vállalkoztak

Gatyában és papucsban Madridban

Magadra számíthatsz, senki másra