Nem mindenki a biztosabb anyagi lét miatt indul neki a nagyvilágnak, sokan vannak, akiknek egyszerűen elegük lett abból, ami ebben az országban immáron hosszú-hosszú évek óta folyik. Akik már kintről írnak, azok szinte egyöntetűen a nyugalmat, egymás megbecsülését, a kiszámíthatóságot (nem csak anyagi értelemben) és az emberek egymáshoz való viszonyát emlegetik pozitív példaként.

Rengeteg hozzászólásban olvashattuk, hogy miért élhetetlen jóformán ez az ország, az emberek egymáshoz való viszonya, a szabályok állandó és már-már sportként űzött kijátszása, a másik semmibevétele – ezek mind előkelő helyet foglalnak el a panaszok között.

Ugyanakkor többen feltették már a kérdést: miért ez az állandó panaszkodás, miért nem próbálunk meg tenni valamit azért, hogy jobb legyen?

Azt hiszem, igazuk van. Miközben a magam részéről továbbra is megteszek mindent, hogy határátkelő legyek a szó fizikai értelmében is, egyre komolyabban hiszek abban, hogy felelősségünk megpróbálni javítani Magyarországon. Hiszek abban is, hogy a kettő nem kizárja, hanem éppenséggel kiegészíti egymást.

A mindennapok mozgalma

Így aztán arra gondoltam, indítsunk mi, így együtt valamiféle nemes értelemben vett civil mozgalmat: tegyünk úgy, mintha komolyan vennénk, hogy az Európai Unió egyik tagállamában élünk! Ha nem tudunk mi odamenni, akkor hozzuk haza Európát!

Nem nagy dologra gondolok, csupán annyira, hogy éljünk úgy, ahogyan szeretnénk, éljünk úgy, mintha ez itt Ausztria, Németország, vagy Nagy-Britannia lenne! Csupa olyan dologra gondolok, amihez nem kell pénz: ha autóban ülünk, engedjük át a gyalogost a zebrán! Ha metrón utazunk, álljunk a mozgólépcső jobb oldalára! Csak akkor adjunk borravalót, ha az, aki kiszolgál, megérdemli! Ne fogadjuk el a mismásolást, ne akarjuk „okosba” megoldani, végre álljunk ki azért, amiben hiszünk, álljunk ki a jogainkért! És mosolyogjunk, akkor is, ha sok okunk nincs rá, hiszen nem kerül semmibe...

Röviden: ne legyintsünk, hogy ez itt úgyis Magyarország, ahol nem változik semmi, hanem próbáljuk megváltoztatni! Gyűjtsünk magunk köré embereket, és kezdjük el – nem holnap, vagy a jövő héten, hanem ma.

Jöjjenek az ötletek!

A Facebook-oldalon már közel 1500-an vagyunk, ami lassan komoly erő lesz. Gyülekezzünk bár ott, vagy itt, a blogon, legyünk egyre többen és kezdjük el megváltoztatni az országot!

Várom az ötleteket, dugjuk össze a fejünket, osszuk meg a pozitív és a negatív tapasztalatokat, de ami a legfontosabb: beszélgessünk, beszélgessünk, beszélgessünk! Mondjátok el, szerintetek mivel és hogyan lehetne javítani, legyünk nyitottak, akik pedig már külföldön élnek, mondják el, mit kellene átvenni a lakhelyükről, mi az, amiben az más, jobb.

Ne hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk azt, ami a miénk! Hozzuk haza Európát!

Beszélgetni, vitatkozni, tapasztalatokat megosztani lehet itt, a kommentekben, vagy a Határátkelő Facebook-oldalán. Aki pedig megtisztel azzal, hogy megírja véleményét, saját történetét privátban, az a hataratkeloKUKAChotmail.com címre teheti meg.

Olvasd el a legérdekesebb posztokat és szólj hozzá!

Miért megyek el?

Hat ok, amiért maradni kell

Választunk egy országot magunknak

Elindulni, de mennyiből? - gyakorlati tanácsok

Ügyintézés indulás előtt

Ötvenévesen világgá menni

Csak az ügyeskedő számít?

Lányom védelmében

Mindenki haza akar menni

Fiatalok, menjetek, amerre láttok!

Hogyan lehetsz sikeres külföldön?

Miért nem kellek, ha várnak?

Saját vállalkozás külföldön