Érdekes, hogy viszonylag gyors egymásutánban két írás is érkezett Luxemburgból, holott előtte senki egy sort sem írt, de hát biztosan benne volt a levegőben... Ma Krisztián története következik, akinek a végkövetkeztetése felettébb meglepő.

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

2008 szeptemberében, a válság kitörése előtt kerültem ki Luxemburgba, számviteli területre. Három évet dolgoztam kint, rá is ment az otthoni kapcsolatom...

Nem sokat tudtam az országról előtte, természetesen itt is volt egy "kapunyitó" ismerősöm, de a felvételemet magamnak kellett intéznem.

Nem minden az Európai Unió

Az ország kicsi, a város, meg ha lehet, még kisebb. Ennek megvan az az előnye, hogy a 80 ezres fővárosban kocsival gyakorlatilag 10 perc alatt minden elérhető, ha "dugó" van, akkor pedig 20. Viszonylag kellemes az általános életszínvonal, de nem lehet ez EU-s hivatalnokokéval, vagy a helyi minisztériumokban dolgozókéval összevetni.

Az átlagfizetés 13x bruttó 3.500 EUR per hó (egyedülállóként kb. 2.600 nettó) , természetesen nagy a szórás. Pályakezdőként ennél nyilván kevesebb, de viszonylag hamar emelkedik. Szokás még havi 18-20 db étkezési jegyet adni, bruttó 8.6 EUR értékben, amiből 30 százalék az önrész. Egy menü a kantinban 8-9 EUR, a városban 10-12. Étterem 25-35 EUR per főtől a csillagos égig (ld. Michelin-csillagos éttermek)

Árak

Az orvosi ellátás benne van az adódban, a számla 80 százalékát állja a helyi TB. Egy háziorvosi vizit kb. 40 EUR. A patikában a legtöbb gyógyszer olcsóbb mint itthon. A saját márkás ("tesco gazdaságos") termékek is olcsók és jó minőségűek. Kocsi átírási költsége 50 EUR, hivatalos igazolásoké (polg.mesteri hiv intézi) 2 EUR/db, oldalszámtól függetlenül.

Tíz darabos tömbjegy tömegközlekedésre 10 EUR, a hétvégén és este rendkívül ritkák a járatok. Bérlet kb. 20 EUR. Csak buszok vannak. Kocsi biztosítása havi 50-100 EUR, opcióktól függően, plusz évi 200 EUR "road tax". Műszaki vizsga 23 EUR.

Ha lakni kell

Szobát 400-500 EUR-ért, (35-40nm-es) stúdiót 800-900 EUR-ért lehet bérelni plusz havi 100-150 EUR rezsi. A lakás esetében 3 évre kell szerződni. Az üzemanyag az egyik legolcsóbb a térségben, most a dízel 1.34 EUR körül van per liter. Évente indexálják az inflációval a fizetéseket, a munkanélküli segély 1 évig jár, a volt bruttód 80%-a az alap mínusz adó.

A munkát főleg a bevándorlók (rengeteg a portugál) vagy az ingázók végzik (kb. 80 ezer fő), a helyiek jobban szeretnek "tulajdonosok" lenni. Az alapszabadság 25 nap per év, a pénzügyi szektorban 27, bankban 35 nap. havonta 2 napot lehetsz igazolatlanul beteg, a fizud 100 százalékáért. Nyilván ezt csak néha illendő "igénybe" venni. Az igazolt betegszabadság időtartamára is 100 százalék bért kapsz.

A három fő nyelv

A helyiek elég zárkózottak, de rengeteg a külföldi, minden országból. Az ország és a város szép, de kicsi és baromi unalmas. Érdemes a német és az angol mellett franciául is tudni. Ez utóbbi a fő nyelv a német és a luxemburgi mellett.

Az éghajlat picit kiegyensúlyozottabb a magyarénál és hűvösebb, illetve télen ködösebb. A frankfurti reptér hamar elérhető, Magyarországra nincs direkt járat, a hazaút minimum 6-8 óra, átszállással...

Főleg pénzügyi (bank, befektetési alap, könyvelőiroda, adószakértő), illetve IT-területre keresnek embert. A fizukat a válságra hivatkozva jelentősen visszavágták, mostanában sok az ún. 6 v 12 havi "temp", határozott idejű szerződés. Jómagam pénz ide, életszínvonal oda, nem vágnék neki még egyszer.”

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Úgy döntöttem, kockáztatok

Nem kevésbé vagyok magyar, mint izraeli

Londoni kalandok hat lépésben

Egyedül dönteni egy ismeretlen országban

Rabszolgaélet volt, de kellett a pénz

Ott álltam pénz és állás nélkül, elváltan

Félünk kiállni a jogainkért

Visszatérnek a tehetséges magyarok?

Belefásultam, összepakoltam

Nem vagyok kormánymegbízott, csak szeretem a hazám

Utána kezdődött a rémálom

Ott álltam két semmit sem érő diplomával

Hogyan (és hogyan NE) keressünk állást Ausztriában?