Mindenekelőtt szeretném mindenkinek megköszönni a biztatást, nagyon jó érzés volt látni, hogy milyen sok embernek fontos ez a blog. Most egy rendhagyó posztban pár gondolat a hogyan továbbról...

Az elmúlt egy napban sokat gondolkodtam arról, hogyan kellene folytatni, annál is inkább, mert két markáns vélemény látszott kibontakozni a hozzászólások között: sokan tanácsoltátok, hogy hagyjam így, ahogy van, mert a komment a kommentelőt minősíti és nem a blogot, míg mások azon a véleményen voltak, hogy ami nem tetszik, szűrjem.

Nos, végül némi hezitálás után a következők mellett döntöttem: nem vagyok híve a túlzott moderálgatásnak (itt és most utoljára leírom, hogy minden ellenkező benyomás ellenére, eddig még nem is éltem vele), ugyanakkor nem szeretném, ha öncélú anyázásba fulladna a blog. Ezért a jövőben ha nagyon muszáj, fogok moderálni, mégpedig a következő menetben: ha valamelyik hozzászólón látszik, hogy nem a vitában akar részt venni, akkor egyszer szólok, másodszorra pedig kimoderálom. Ha valakivel ez rendszeresen megtörténik, akkor kitiltom. (Bár hiszek abban, hogy ez nem fog megtörténni.)

Pár szóban arról is szólnom kell, miért tűntek el bizonyos írások az oldalról. Nos, Ádám kifejezetten megkért arra, hogy vegyem le az írásait és miután tiszteletben tartom az óhaját, ezt megtettem. A magam részéről nagyon sajnálom, mert én bírtam ezeket a karcolatokat, de hiába próbáltam lebeszélni.

Ez volt a kellemetlen része a dolognak.

Közben azon is elgondolkoztam, miként lehetne tovább lépni, fejleszteni kicsit a Határátkelőt. Van ugyanis némi hiányérzetem, szeretném, ha az eddiginél több lenne rajta a konkrét segítség, a tények az egyes országokról. Próbáltam korábban ilyen írásokat is kitenni, és talán páran emlékeztek még arra is, hogy elindult egy „mi hol mennyibe kerül” kezdeményezés is, de ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor be kell látnom, hogy egyedül nincs energiám arra, hogy ezeket összeszedjem – no és nehéz is Magyarországról okosakat mondani azoknak, akik mondjuk Kanadába, Németországba vagy Ausztráliába, Japánba, vagy az Egyesült Arab Emirátusokba mennének (hogy kifejezetten távoli országokat is említsek).

Ezért arra jutottam, hogy ha van kedvetek hozzá, akkor örülnék, ha jelentkeznének olyanok, akik szívesen beszállnának és „gondjaikba vennének” egy-egy országot. Ezt körülbelül úgy képzelem, hogy aki mondjuk Németország, az Egyesült Államok, vagy éppen Kanada „ura” (azért ez mégiscsak jobban hangzik, mint a „felelőse”, nem?), az időről időre jelentkezne egy-egy poszttal, amiben egészen praktikus információkat osztana meg (akár árakról, a munkavállalást buktatóiról, mire kell figyelni, stb.), vagy éppen érdekességekről is. Azt gondolom, célszerű, ha ezek olyan emberek, akik adott országban élnek, de nem feltétel.

Mindemellett természetesen maradnának a jól megszokott és bevált személyes történetek is, így egyfelől több poszt is születne, másfelől még színesebb lenne az oldal.

Aki szívesen részt venne ebben, az a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com email-címre írjon nekem, vagy üzenjen a Facebook-oldalon. A magam részéről kis nekikeseredés után ismét lelkes vagyok!