A mai az a poszt, ami előtt nem nagyon mondanék semmit, azt gondolom, abcdedcba írása magáért beszél. Olvassátok végig, majd jöhetnek a hozzászólások!

(Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted, azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

Szeretném én is megosztani veletek tapasztalataimat, elsősorban objektív szempontból, egy európai országban való munka- és életlehetőségekkel kapcsolatban. Hogy konkrétan melyik ez, hogyan és mikor kerültem ide, azt egyelőre nem írnám le, mert nem ez a lényeg.

Magamról előzetesen annyit, hogy teljesen átlagos ember vagyok, átlagos családi háttérrel és lehetőségekkel, magyarországi érettségim és diplomám (műszaki) van, nyelveket csak az iskolában tanultam.

Nem szórom a pénzt

Ami a munkahelyzetet illeti, jelenleg is a végzettségemnek megfelelő munkakörben dolgozom és dolgoztam korábban is, már jó pár éve. Mostani lakhelyem és munkahelyem egy kisebb városban van egy nagyobb közelében.

Lakhelyemen hárman lakunk, így a lakhatás költségei harmadolódnak, munkahelyemre busszal járok, illetve egyébként is többnyire tömegközlekedem, néha autót bérelek hétvégi kiruccanásokhoz.

Az étkezésben az olcsóbb megoldásokat preferálom: céges étkezde, ételfutár vagy néha saját főzés. Nem sajnálok magamtól semmit, de nem is szórom a pénzt, megnézem, hogy mire, mennyit költök. Évente több kisebb-nagyobb utazást azért mindig igyekszem megejteni.

Költségek

Akkor nézzük a konkrét megélhetési költségeket, amiket kerekítettem és EUR-ban adom meg a könnyebb összehasonlítás kedvéért: lakbér - 150 EUR, rezsi - 50 EUR, étel - 150 EUR, közlekedés - 150 EUR, egyéb - 50 EUR, vagyis kb. 550 EUR a havi kiadásom, extrák nélkül.

A fizetésem ehhez 950 EUR, vagyis havi 400 EUR-t tudok nem mindennapos kiadásokra költeni, illetve megtakarítani, s mivel nálam ez utóbbi van és volt mindig is többségben, ezért a megtakarításaim hozamából is származik mostanra kb. havi 200 EUR jövedelmem (korábban természetesen kevesebb).

Mindezeket figyelembe véve ott tartok, hogy idén tudok majd önerőből venni egy saját lakást és autót, persze mindkettő használtan, de nem túl régit.

Vannak hibái

Magát az országot szeretem, szeretek itt élni. Persze nem tökéletes, vannak hibái és tökéletlenségei, mégis úgy gondolom, hogy itt fogok megöregedni és nem tervezek innen elmenni. Nem túl drága, élhető, lehetőségek vannak, csak meg kell találni őket… és egyébként is megszoktam.

Kulturális és természeti szempontból is tele van érdekességekkel, látványosságokkal. Sok barátom van már itt, a barátnőmet is itt találtam meg…igazából a tökéletes ország számomra.

És hogy melyik is ez az ország? Ez Magyarország."

Legyél te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland. Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

Olvass és szólj hozzá!

Kihasználás felsőfokon

A penge élén táncolunk

LondOff

Beleragadtunk a nagy sáros maszlagba

Kiderült, itt a túlélést tanítják

Most kezdem érezni, hogy megszoktuk

A gyökértelenség megviseli az ember lelkét

Nem sikerül felvenni a ritmust

Tíz dolog, amiért érdemes felmondani

Ami a Vészhelyzet mögött van

Nem bántam meg, hogy belevágtunk

Az első pillanattól kezdve befogadtak

Csak sikeres magyarokkal találkoztam