Amikor ez a blog jó másfél hónapja útjára indult, akkor úgy terveztem, hogy a személyes történetek mellett konkrét tanácsokkal is próbálok (jobb esetben: próbálunk közösen) majd szolgálni azoknak, akik a külföldi munkavállalást tervezik. Ebben akad némi lemaradásom, ezt remélem pótolni azzal a tervezett sorozattal, ami ezzel a poszttal indul útjára.

 

Mától (inkább több, mint kevesebb rendszerességgel) szeretném egy-egy posztban összefoglalni a fontosabb tudnivalókat egy-egy lehetséges célországról: hogyan lehet munkát vállalni, mire érdemes figyelni, mik azok a helyi sajátosságok, melyeket jobb nem figyelmen kívül hagyni.

Az alábbiakban következő információk az úgynevezett „hivatalos jó tanácsok”, de nagyon remélem, hogy a kommentekben (akár itt, akár a blog Facebook-oldalán) sok egyéni tapasztalatot is megosztotok majd egymással. Egyúttal ezekben a posztokban szeretném felhasználni azokat az információkat is, melyeket korábban adtatok meg abban a bizonyos kérdésekre válaszoló posztban. (Közben pihenésképpen német slágerlistás zenékkel sokkollak titeket...)

A sorozat első posztja Németországról szól, természetesen nem véletlenül, hiszen ez (Ausztria és Nagy-Britannia, Írország mellett) az egyik legjelentősebb célállomás a külföldre induló magyarok számára. (Egyébként volt már egy német posztunk, ott az albérleti tapasztalatokról esett szó.)

Amikor valaki tervezni kezdi a külföldi munkavállalást, érdemes elsőként az adott ország budapesti nagykövetségének oldalát felkeresni (a német itt található). Innen elég jól tovább lehet navigálni, és érdemes is ellátogatni például a Német Munkaügyi Hivatal oldalára.

Mennyit dolgoznak a németek?

Hivatalos statisztikák szerint a német munkavállalók átlagosan heti 41,2 órát dolgoznak, amivel a 7. helyen állnak Európában (az Eurofound egy 2008-as uniós felmérése alapján). Az ügyvezetői és vezető munkatársi szinteken elvárás a túlórázás és ezért nem is fizetnek túlóradíjat. Más beosztásokban és bizonyos területeken (egészségügy, például) az éjszakai és a hétvégén, ünnepnapon végzett munkáért túlóradíj jár.

Németországban nincsen egységes minimálbér, a különböző területeken azonban létezik (például az építőiparban). Így sok múlik azon, ki hogyan tud megállapodni a munkaadójával, tehát érdemes észnél lenni.

Az átlagos bruttó bér jelenleg 3450 euró (engedelmetekkel nem számolnám át forintra, mert semmi értelme, hiszen megélni is ott kell belőle, a lakást, étkezést, stb. is euróban fizeti az ember). Egy diplomás mérnök 4340 eurót, egy orvos 6500-8000 eurót keres adózás előtt, egy fodrász pedig 1500 euró körül. A tervezgetéskor azonban érdemes figyelembe venni, hogy 20 évvel az egyesítés után az ország keleti részében (a volt NDK területén) még mindig jóval alacsonyabbak a fizetések – igaz, cserébe az élet is olcsóbb.

Ami jó hír, hogy elég sok vállalatnál van karácsonyi jutalom, ennek összege szerepel a munkaszerződésben. Az sem ritkaság, hogy a cégek 13., sőt 14. havi fizetést is adjanak.

Természetesen előfordulhat, hogy valamelyik fél úgy érzi, nem rázná meg különösebben, ha a másik nélkül kellene tovább folytatnia. A felmondási idő 4 (próbaidő alatt 2) hét, és a hó közepétől, vagy a végétől számítják. Az 5 főnél többet foglalkoztató cégekre már vonatkoznak a munkavállalót védő bizonyos szabályok (például nem lehet senkit elbocsátani terhesség vagy betegség idején).

Szabadság

A törvényben lefektetett minimum szabadság négy hét (azaz 20 nap). Általában ennél több szokott lenni, az átlag 5-6 hét (azaz 25-30 nap), ami körülbelül megfelel a magyar törvényeknek. Jó tudni, hogy csak annak jár a teljes szabadság, aki már legalább fél éve alkalmazott. (Más kérdés, hogy a munkaadók általában rugalmasak, és valami fontos ok miatt néhány nap szabadságra van szükségünk, nem nagyon akadékoskodnak.)

Egy 2011-es felmérés szerint idén már jelentősen megugrott az üres álláshelyek száma (mi az, hogy: 40 százalékkal a 2010 februári állapothoz képest), így a kiindulási pont viszonylag biztató. A legnagyobb növekedés a logisztikai szektorban volt, de az autóipar és gépgyártás 50 százalékos rakétázása sem rossz... Szintén javult a helyzet az egészségügyben. A másik oldalon a mezőgazdaság található, ahol 16 százalékkal csökkent a betöltetlen álláshelyek száma.

Földrajzilag Baden-Württemberg, Bajorország és Szászország tűnik a legvonzóbb célpontnak.

Egy hasznos link: tájékoztató német munkavállalási lehetőségekről külföldieknek.

Munkanélküli járulék, társadalombiztosítás

Jó tudni, hogy csak annak jár munkanélküli-segély, aki legalább egy évig fizette a járulékot. Munkavállalóként természetesen kell fizetni tb-járulékot, amiért egészségügyi ellátást, baleseti járulékot, nyugdíjat és munkanélküli-segélyt kapunk, ha úgy alakul az életünk. Amint biztosított lesz valaki, kap egy tb-számot, amit be kell mutatni a munkaadónak és aztán erősen dolgozni azon, hogy ne veszítsük el.

Természetesen Németországban is érvényes az Európai Egészségbiztosítási Kártya, csakúgy, mint az Unió összes tagállamában (plusz Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben és Svájcban). Előnye, hogy ha ez a kezünkben van, akkor már nem kell mindenféle formanyomtatványokat kitöltögetni.

A német tb-rendszer sajátossága, hogy havi bruttó 4125 eurónál húzták meg az közegészségügyi ingyenességi határt, ha huzamosabb ideig ennél többet keresünk. akkor privát biztosítást kell kötni, amihez a munkaadó hozzájárul.

A tb-járulék a bruttó fizetés 8,2 százaléka (plusz a munkaadó fizet még 7 százalékot utánunk), és automatikusan vonják a fizetésből. Ehhez még járul egy 1 százalékos kötelező ápolási hozzájárulás vagy adó. Ha orvoshoz kell mennünk, jó ha tudjuk, hogy minden negyedév első vizitje 10 euróba kerül.

Van kötelező baleset-biztosítás is, amit a munkaadó fizet és a munkahelyi balesetekre érvényes (a magyar rendszerhez hasonlóan ide számít a munkába jutás, illetve a hazafelé menet során, valamint az üzleti úton elszenvedett baleset is).

Nyugdíjbiztosítás

Jelenleg a bruttó bér 19,9 százalékát kell nyugdíjra befizetni, ennek költségén a munkavállaló és a munkaadó osztozik. Van kötelező munkanélküli-biztosítás is, ez a bruttó bér 3 százaléka és szintén felesben fizetik.

Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadót évi 8004 euró fölött kell fizetni, és a munkaadó automatikusan levonja a fizetésedből és befizeti.

Például egy egyedülálló, gyermektelen nő évi 25 ezer eurós fizetéssel 3311 euró szját fizet, valamint efölött 182 euró szolidaritási illetéket (ebből fejlesztik a gazdaságilag elmaradottabb keleti országrészt).

Személyes tapasztalat

Pontosabban orangutan írta arra a posztra, amiben konkrét költségeket próbáltunk meg összegyűjteni. (Ezúton is köszönet neki érte!) Orangutan a már említett Baden-Württembergben él, egy kisvárosban. Ő a következő összegekkel számol:

70m2-es albérlet 4 emeletes társasházban, külföldi szomszédok, S-Bahn megálló mellett: 450€/hó

Vonaljegy: 2€, havibérlet 55€

Élelmiszer: kb 200€/hó 3 személyre

Orvosnál vizitdíj: 10€/negyedév. Fogkő-eltávolítás 45€.

Óvoda nyelvoktatással: 85€/hó

Intenzív nyelvtanfolyam: 105€/80 óra

Benzin: 1.509€/l, Diesel 1.359€/l

Közös költség (víz, szemét, házmester, takarítás, stb.): 100€/hó

Fűtés: kb. 70€/hó átalány az egész évre

Áram: 26€/hó

Telefon+kábeltévé+internet együtt: 20€/hó előfizetési díj + 18€/hó adó (Rundfunkgebühr)

Vacsora 2 személyre: 30€

Sör, kávé: 2.20€

Szerintem felettébb hasznos lenne, ha páran, akik esetleg Németországból olvassák a blogot, vagy már éltek ott, követnék orangutan példáját és egészen konkrét tapasztalatokat, akár a munkáról, akár a kiadásokról megosztanának velünk.

Ha pedig valamit véletlenül rosszul írtam, vagy tudtam (mindkettő előfordulhat, bár ezek az abszolút hivatalos tudnivalók), akkor javítsatok nyugodtan!

Szóval: Németországba készülők, vagy már ott élők, gyerünk, segítsünk egymásnak!

Beszélgetni, vitatkozni, tapasztalatokat megosztani lehet itt, a kommentekben, vagy a Határátkelő Facebook-oldalán. Aki pedig megtisztel azzal, hogy megírja véleményét, saját történetét privátban, az a hataratkeloKUKAChotmail.com címre teheti meg.

Olvasd el a legérdekesebb posztokat és szólj hozzá!

Miért megyek el?

Hat ok, amiért maradni kell

Választunk egy országot magunknak

Elindulni, de mennyiből? - gyakorlati tanácsok

Nem bántuk meg, de nagyon nehéz

Ügyintézés indulás előtt

Ötvenévesen világgá menni

Szinte reménytelen a kiköltözés

Csak az ügyeskedő számít?

Lányom védelmében

Mindenki haza akar menni

Fiatalok, menjetek, amerre láttok!

Hogyan lehetsz sikeres külföldön?

Magyarország közös felelősség?